Naslovna / Zdravlje

Možemo li se predozirati vitaminima i mineralima

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 10. 01. 2023.

Zimski meseci i početak proleća su periodi kada su naše nutritivne rezerve vitamina i minerala prilično istrošene. Upravo su to periodi kada možemo i treba da razmišljamo o suplementaciji – kaže na početku novog ePodcasta prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog

Vitamine, minerale i druge dodatke ishrani, mnogi ljudi svakodnevno primenjuju kako bi poboljšali opšte stanje organizma i nadoknadili utvrđeni deficit. Taj trend je, naglašavaju stručnjaci, posebno porastao u poslednjih godinu dana, od kada je proglašena pandemija covid 19.

U novoj epizodi ePodcasta sa prof. dr Jankom Samardžićem, kliničkim farmakologom razgovaramo o čemu treba voditi računa pre nego što uključimo suplementaciju i kako se proverava nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala u organizmu?

Pitanje nedostataka ili viška vitamina i minerala u našem organizmu se najbolje procenjuje na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkih simptoma i određenih znakova. Lekari obično na osnovu kliničke slike mogu da procene da li postoji suficit, odnosno deficit nekog vitamina ili minerala u organizmu.Uz to postoje i laboratorijske analize koje se ne savetuju u rutinskoj primeni, već samo po preporuci i savetu lekara ili farmaceuta – kaže naš sagovornik- kaže naš sagovornik

Profesor dr Janko Samardžić odgovoriće nam i na pitanja koliko dugo treba koristiti vitamine i minerale i da li je potrebno praviti pauzu povremeno, šta u organizmu izaziva višak suplemenata i kako se to može manifestovati?

Da biste saznali koje je najbolje vreme u toku dana za uzimanje vitamina grupe B ili vitamina D, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog, profesor je na Katedri za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Autor je više od 100 naučnih i stručnih publikacija, profesor po pozivu na više inostranih univerziteta i pozvani predavač na međunarodnim naučnim skupovima. Dobitnik je nagrade Srpskog farmakološkog društva za izuzetne rezultate postignute u naučno-istraživačkom radu.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo