Naslovna / Zdravlje

Šta je neuroendokrini tumor pankreasa i koji je najopasniji

Priredio/la: I. V. |13:00 - 13. 01. 2023.

Kada se postavi dijagnoza raka pankreasa, veoma je važno da se zna da li je to egzokrini karcinom ili endokrini rak

neuroendokrini tumor pankreasa Foto: Shutterstock

Neuroendokrini tumor pankreasa (NET) ili tumor ćelija „ostrvaca“ ili „mreža“ su vrsta raka koji počinje u pankreasu. Mreže pankreasa su manje česta vrsta raka ovog organa, čine manje od 2 procenata karcinoma pankreasa i obično imaju bolji izgled (prognozu) od uobičajenog tipa raka.

Gde počinje da se razvija neuroendokrini tumor pankreasa?

Neuroendokrini tumori pankreasa počinju u neuroendokrinim ćelijama, posebnoj vrsti ćelije koja se nalazi u pankreasu. Neuroendokrine ćelije se takođe nalaze u drugim delovima tela, ali samo karcinomi, koji se formiraju iz neuroendokrinih ćelija u pankreasu, nazivaju se neuroendokrini tumori pankreasa. Neuroendokrine ćelije ponašaju se kao nervne ćelije na neki način i kao endokrine ćelije, koje stvaraju hormone na druge načine. Ćelije u ovom sistemu ne formiraju stvarne organe, umesto toga, rasute su po drugim organima kao što su jednjak, želudac, pankreas, creva i pluća. Neuroendokrine ćelije u pankreasu nalaze se u malim grupama koje se nazivaju ostrvca (ili Langerhansova ostrvca). Ova ostrvca proizvode važne hormone poput insulina i glukagona (koji pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi) i oslobađaju ih direktno u krv.

Rak pankreasa može da bude egzokrini ili endokrini

Neuroendokrini tumor pankreasa počinje u endokrinim ćelijama pankreasa. Ali, većina pankreasa se zapravo sastoji od druge vrste ćelija koje se nazivaju egzokrine ćelije, koje formiraju egzokrine žlezde i kanale. Egzokrine žlezde proizvode enzime pankreasa, koji se oslobađaju u crevima, kako bi pomogli čoveku da vari hranu (naročito masti). Najčešći tip raka pankreasa, adenokarcinom pankreasa, počinje od egzokrinih ćelija.

Kada se dijagnostikuje rak pankreasa, veoma je važno da se zna da li je to egzokrini karcinom ili endokrini rak. Oni imaju različite faktore rizika i uzroke, imaju različite znakove i simptome, dijagnostikuju se različitim testovima, leče se na različite načine i imaju različite prognoze.

Vrste i stadijum neuroendokrinih tumora pankreasa

Neuroendokrini tumori pankreasa (NET) klasifikovani su prema stadijumu tumora, koji opisuje koliko brzo će rak verovatno rasti i širiti se.

  • Neuroendokrini tumori 1. stadijuma (koji se takođe nazivaju niskim stepenom ili dobro diferencirani) imaju ćelije koje više liče na normalne ćelije i ne razmnožavaju se brzo.
  • Tumori 2. stadijuma (nazivaju se i srednjim ili umereno diferenciranim) imaju karakteristike između tumora niskog i visokog stepena.
  • Neuroendokrini tumori 3. stadijuma (visokog stadijuma ili slabo diferencirani) imaju ćelije koje izgledaju veoma abnormalno i brže se razmnožavaju.

Karcinomi stadijuma 1 ili 2 nazivaju se neuroendokrini tumori pankreasa, rastu sporo i mogu da se prošire na druge delove tela. Tumori 3. stadijuma nazivaju se neuroendokrini karcinomi pankreasa (NEC), brzo rastu i šire se i mogu da se prošire na druge delove tela.

Kako funkcioniše neuroendokrini tumor pankreasa?

Neuroendokrini tumor pankreasa razlikuju se na osnovu toga da li funkcionišu (stvaraju hormone koji izazivaju simptome) ili ne funkcionišu (ne stvaraju hormone).

Funkcionalni NET tumori, u koje spada oko polovina karcinoma pankreasa, proizvodi hormone koji se oslobađaju u krv i izazivaju simptome. Svaki od njih je nazvan po vrsti hormona koji stvaraju tumorske ćelije:

  • Insulinomi potiču iz ćelija koje proizvode insulin. Većina, do 70 odsto funkcionalnih NET karcinoma su insulinomi, a ostale vrste su mnogo ređe.
  • Glukagonomi nastaju iz ćelija koje proizvode glukagon
  • Gastrinomi potiču iz ćelija koje proizvode gastrin
  • Somatostatinomi nastaju iz ćelija koje proizvode somatostatin
  • VIPomi su od ćelija koje prave vazoaktivni intestinalni peptid (VIP)
  • Tumori koji luče ACTH potiču iz ćelija koje proizvode adrenokortikotropni hormon (ACTH)
    Većina (do 70%) funkcionalnih NET-a su insulinomi. Ostale vrste su mnogo ređe.

Nefunkcionalni NET tumori ne proizvode višak hormona da izazovu simptome, pa s obzirom na to često mogu da narastu prilično veliki pre nego što se otkriju. Simptomi koji se mogu javiti kada porastu i dostignu velike dimenzije su bol u stomaku, nedostatak apetita i gubitak težine.

Karcinoidni tumori: Ovi NET tumori su mnogo češći u drugim delovima digestivnog sistema, iako retko mogu da nastanu u pankreasu i često proizvode serotonin. Lečenje i izgledi za ove tumore pankreasa zavisi od specifičnog tipa tumora i stadijuma (razmera) tumora, ali izgledi su generalno bolji nego kod egzokrinih karcinoma pankreasa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo