Naslovna / Zdravlje

Saveti za olakšavanje simptoma kod obolelih od raka pluća

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 05. 02. 2023.

Unos dovoljno tečnosti, pravilno disanje i postavljanje granica drugim ljudima nisu samo stvari koje su važne za svaku osobu, posebno su značajne za one koje se leče od malignih bolesti

Rak pluća Ima načina da se pacijentu sa rakom pluća olakša stanje i poboljša kvalitet života Foto: Shutterstock

Rak pluća je i kod nas jedan od najučestalijih karcinoma, a incidenca je u porastu na nivou planete. U zavisnosti od stadijuma kada je otkriven, sa njim se može živeti. Postoje brojne stvari na koje je moguće uticati kako bi se poboljšao kvalitet života obolele osobe.

Rak pluća menja životnu rutinu

Rak pluća i tretmani, odnosno sama bolest ali i terapija kojima su obolele osobe izložene, utiču na svakodnevni život na različite načine. Sama maligna bolest menja rutinu i pacijenta i njegove porodice. Uticaj lekova, negativni efekti terapije za karcinom, psihičko stanje, sve ostalo što maligna bolest nosi nije lako podneti, pa su tako svi korisni saveti zdravstvenih radnika dobro došli i dragoceni.

Kako promena položaja tela utiče na stanje i rak pluća

Morate pronaći način da dišete što dublje i sporije. Sa rakom pluća, to je ponekad veoma teško. Nekima će biti lakše kada sede, nekima kada stoje ili leže. Treba probati različite položaje. Pokušajte sa nekima od ovih:

  • sedite uspravno, nagnite se napred i oslonite laktove na naslone stolice ili kolena
  • lezite na bok sa tri ili četiri jastuka ispod gornjeg dela tela, od struka nagore
  • ustanite i nagnite se napred sa rukama na stolu ili naslonu stolice
  • dok stojite, naslonite se ramenima na zid.

Vežbe disanja velika su pomoć kada neko ima rak pluća

Vežbe disanja takođe su od velike pomoći. Probajte disanje iz stomaka ili da dišete stisnutih usana. Disanje iz stomaka angažuje mišić koji se nalazi neposredno ispod grudne kosti, dijafragmu. Osobe sa rakom pluća trebalo bi da što više koriste dijafragmu.

Lezite na leđa i stavite knjigu na stomak. Pokušajte da dišete tako da se knjiga diže i spušta dok dišete.

Disanje stisnutih usana nekima će olakšati stanje. Stisnite usne kao za zvižduk. Udahnite kroz nos. Izdišite polako, otprilike neka izdah traje dvostruko duže nego udah.

Rak pluća i svakodnevni život olakšava dovoljan unos tečnosti

Unosite dovoljno tečnosti. Voda ili neka druga tečnost (izbegavajte slatke sokove i alkohol) pomoći će na više načina i sprečiti različite negativne efekte. Pre svega, sprečićete suvoću usta i pomoći varenju, što je za one koji se leče od karcinoma izuzetno važno. Ukoliko su prisutne dijareje, posebno vodite računa o tome da ostanete dovoljno hidrirani.

Ako ste izgubili apetit ili se osećate sito nakon male količine unesene hrane, nemojte uz obrok piti vodu. Unosite tečnost barem pola sata pre ili posle jela.

Promena navika u ishrani

Iako su mučnina, nadutost i slični simptomi teškoća sa digestivnim traktom tipičan pratilac lečenja raka, morate jesti i nadoknaditi energiju. Pokušajte sa promenom rutine i rasporeda obroka:

  • jedite manje obroke na svaka 3 ili 4 sata
  • unosite hranu sa malo kalorija a velikom energetskom vrednošću (orašasti plodovi, sir, puter od kikirikija)
  • jedite hranu bogatu gvožđem (smeđi pirinač, hleb od celog zrna, nemasno meso)
  • o vitaminima i mineralima se konsultujte sa lekarom.

Neke namirnice mogu učiniti lekove koje uzimate manje efikasnim, pa se zbog toga konsultujte sa nutricionistom.

Kako savladati hronični umor

I hronični umor je posledica maligne bolesti, kao i lečenja. Sagledajte svoje granice i napravite dobar plan aktivnosti. Dajte sebi vremena i za laganu šetnju ako se lekar sa tim saglasi, i za više dnevnih „dremki“ od tridesetak minuta. Takođe uz konsultaciju sa lekarom i u odnosu na vaše stanje, možete, ako vam prija, vežbati jogu. Povećaće nivo energije i rasbistriti um.

Kako na pravi način potražiti pomoć

Vaša porodica i prijatelji možda ne znaju šta da kažu ili urade da vam pomognu. Budite otvoreni najpre prema sebi, a onda i prema njima. Sa ovim stanjem se svako bori na svoj način. Nekome će biti u redu da se sa njim priča o tome, neko možda to neće moći da podnese. Ne treba da krivite ni sebe, ali ni svoje bližnje. Razgovarajte i o svim drugim normalnim stvarima.

Napravite listu stvari koje ljudi mogu da urade za vas, bilo da se radi o kuvanju, kućnim poslovima, da vas odvezu negde, ili da zajedno prošetate psa. Sa druge strane, možda će vas nervirati što druge osobe žele da učine sve umesto vas. U redu je napraviti i plan poseta, dakle, tačno onoliko svega koliko možete da podnesete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo