Naslovna / Zdravlje

Kreirano kontaktno sočivo koje može da dijagnostikuje i leči glaukom

Priredio/la: I. V. |13:30 - 11. 02. 2023.

U praksi se trenutno za pacijente s glaukomom koriste senzori intraokularnog pritiska, koji mogu samo da registruju promenu pritiska u oku, te se očekuje da će nova sočiva što pre ući u komercijalnu upotrebu

kontaktno sočivo Novo kontaktno sočivo može da kontroliše i leči glaukom Foto: Shutterstock

Pametno kontaktno sočivo koje može da dijagnostikuje i leči glaukom kreirao je istraživački tim sa Pohang University of Science & Technology (POSTECH). Reč je o bežičnom teranostičkom pametnom kontaktnom sočivu za praćenje i kontrolu intraokularnog pritiska kod glaukoma.

Kontaktno sočivo prati i leči intraokularni pritisak kod glaukoma

Glaukom je uobičajena očna bolest u kojoj se narušava funkcija optičkog nerva zbog povećanog intraokularnog pritiska (IOP) uzrokovanog blokadom drenažnog kanala u oku. To stanje sužava periferni vid i može da dovede do gubitka vida u teškim slučajevima. Zbog toga pacijenti sa glaukomom moraju da kontrolišu nivo intraokularnog pritiska tokom života. Ali, automatsko praćenje i kontrola intraokularnog pritiska kod takvih pacijenata značajno bi poboljšala kvalitet njihovog života.

Nedavno je istraživački tim sa Pohang University of Science & Technology kreirao kontaktno sočivo kombinovanjem senzora intraokularnog pritiska i fleksibilnog sistema za isporuku lekova za kontrolu intraokularnog pritiska. Tim naučnika, koji su predvodili profesori dr Sei Kwang Hahn i dr Tae Yeon Kim razvio je bežično teranostičko pametno kontaktno sočivo koje može da prati, kontroliše i leči intraokularni pritisak kod glaukoma, a njihovi nalazi nedavno su objavljeni u Nature Communications.

Novo kontakno sočivo može da isporuči lek u oko

Senzori intraokularnog pritiska, koji su trenutno dostupni i koriste se za pacijente sa glaukomom, nemaju funkciju da daju odgovarajuću količinu leka kao odgovor na nivo intraokularnog pritiska. Međutim, novo kontaktno sočivo, koristi šuplje nanožice – molekularne žice napravljene od zlata, koje provode struju. Integrisan je sa fleksibilnim sistemom za isporuku lekova, bežičnim sistemom za napajanje i komunikaciju, i čipom integrisanog kola, specifičnim za aplikaciju za praćenje i kontrolu intraokularnog pritiska kod glaukoma. Takođe, senzor intraokularnog pritiska pokazao je visoku osetljivost na naprezanje oka, odličnu hemijsku stabilnost i biokompatibilnost. Štaviše, fleksibilni sistem za isporuku lekova može da obezbedi isporuku timolola na zahtev za kontrolu pritiska.

Nova sočiva omogućiće personalizovani tretman glaukoma

Istraživači su uspešno pokazali da je teranostičko pametno kontaktno sočivo omogućilo merenje intraokularnog pritiska u realnom vremenu i oslobašanje odgovarajuće količine leka koja  odgovara stepenu intraokularnog pritiska kod zečeva sa glaukomom. Očekuje se da će nova pametna kontaktna sočiva omogućiti personalizovani tretman glaukoma sa maksimalnom efikasnošću i minimalnim neželjenim efektima. Pored toga, sistem povratnih informacija bio bi primenljiv na različite uređaje, koji mogu da se nose, osim pametnih kontaktnih sočiva. Naučnici se nadaju što skorašnjoj komercijalizaciji novorazvijenog teranostičkog pametnog kontaktnog sočiva za dijagnostikovanje i lečenje intraokularnog pritiska glaukoma kako bi se olkašao život pacijenata sa glaukomom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo