Naslovna / Zdravlje

Šta je „tihi karcinom“ i kojih 7 vrsta tumora spada u tu grupu

Priredio/la: I. V. |13:00 - 10. 02. 2023.

„Tihi karcinomi“ ne pokazuju primetne rane znake bolesti ili im se simptomi  preklapaju sa drugim, manje ozbiljnim bolestima zbog čega se otkrivaju kada je već kasno, ili sasvim slučajno, prilikom drugih analiza i pregleda

tihi karcinom „Tihi karcinomi“ ne pokazuju primetne rane znake bolesti ili im se simptomi  preklapaju sa drugim bolestima Foto: Shutterstock

Tihi karcinom je termin koji se često koristi za opisivanje tumora koji ili ne pokazuju nikakve primetne rane znake bolesti ili onih čiji simptomi u početku mogu da budu blagi i da se preklapaju sa drugim, manje teškim stanjima. Ta situacija može da dovede do toga da pojedinci ne zatraže pomoć dovoljno brzo. Zbog nepostojanja ranih simptoma često se otkrivaju samo u uznapredovalom stadijumu ili slučajno, kada se rade analize i pregledi zbog nekih drugih, nepovezanih zdravstvenih problema.

Koji tumori spadaju u grupu „tihi karcinom“

U grupu „tihi karcinom“ svrstavaju se sledeći tumori:

  • rak creva
  • rak grlića materice
  • karcinom jetre
  • rak pluća,
  • tumor jajnik
  • rak prostate
  • karcinoma pankreasa.

Onkolog dr Ahmed El-Modir iz bolnice Spire Little Aston Hospital podelio je i faktore rizika za svih 7 karcinoma:
– Uobičajeni simptomi su uporni bolovi u stomaku, nadimanje, grčevi i promene u navikama creva (konstipacija, dijareja ili tanja stolica). Takođe, moguća je pojava krvi u stolici, često pražnjenje creva i nenameran gubitak težine.

Najveći faktor rizika za rak creva je starost jer 9 od 10 slučajeva otkriva se kod starijih od 60 godina. Rizik je takođe povećan ako je blizak član porodice (roditelj, brat ili sestru) imao rak creva pre 50. godine. Faktori načina života takođe mogu da povećaju rizik, uključujući pušenje, obilnu konzumaciju alkohola, sedeći način života, prekomerna težina, kao i ishrana sa malo vlakana, voća i povrća, a bogata prerađenim ili crvenim mesom.

Rizici i simptomi koji ukazuju na razvoj 7 „tihih karcinoma“

Karcinomi koji ne pokazuju primetne rane znake bolesti ili čiji simptomi u početku mogu da budu blagi i da se preklapaju sa drugim, manje teškim zdravstvenim problemima, teže se i leče, jer „tihi karcinom“ se često otkriva u fazi kada je lečenje otežano ili nemoguće.

Rak grlića materice

Rak grlića materice razvija se na ulazu u matericu, na cerviksu. Skoro svi slučajevi su uzrokovani seksualno prenosivom infekcijom izazvanom humanim papiloma virusom (HPV), podseća dr El-Modir. Zbog toga je važno da žene od 25. godine ili ranije počnu da idu na redovne skrininig preglede grlića materice radi testiranja na HPV infekciju. Takođe, HPV vakcina smanjuje rizik od ovog tumora. Uobičajeni simptomi su:

  • vaginalno krvarenje između menstruacija, tokom ili posle seksa i posle menopauze
  • obilnije menstruacije
  • promene u vaginalnom sekretu
  • bol tokom intimnih odnosa
  • bol u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i karličnom predelu.

Rak grlića materice češći je kod žena mlađih od 45 godina i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom, na primer, zbog HIV virusa. Rizik od raka grlića materice veći je ako je žena rodila decu pre 17. godine, imala više porođaja, nije vakcinisana protiv HPV virusa ili je ranije imala rak mokraćne bešike, bubrega, vagine ili vulve.

Karcinom jetre

Rak jetre može da utiče na bilo koji deo organa, koji se nalazi iznad stomaka, na desnoj strani tela.

– Mnogi simptomi raka jetre odnose se na probleme sa varenjem, kao što su mučnina, povraćanje, bleđa stolica, tamniji urin i osećaj sitosti nakon samo male količine hrane. Moguće je da se javi  kvržica na gornjoj desnoj strani stomaka, osetiti bol u ovoj oblasti i osetiti otok abdomena, koji nije uzrokovan jelom. Drugi simptomi su žuta koža, žute beonjače, bol u desnom ramenu, nenamerni gubitak težine, gubitak apetita, umor, temepratura i iscrpljenost.

Stručnjaci navode da je rizik od raka jetre veći kod muškaraca, ako je blizak rođak imao tumor  jetre ili ako je osoba starija od 60 godina. Rizik je takođe povećan ako čovek ima dijabetes, kamen u žuči, hepatitis, HIV, cirozu jetre ili je zaražen metiljem (parazitski crvi).

Rak pluća

Rak pluća je vodeći uzrok smrti i uglavnom se javlja kod osoba starijih od 40 godina. Simptomi su uporan kašalj, nedostatak daha pri obavljanju aktivnosti koje obično ne zahtevaju naprezanje, iskašljavanje krvi, umor, gubitak apetita, bol u grudima ili ramenima, ponovljene ili uporne infekcije grudnog koša i nenameran gubitak težine.

Sedam od 10 slučajeva raka pluća uzrokovano je pušenjem. Hronična opstruktivna bolest pluća, koja je češća među pušačima, takođe je glavni faktor rizika. Drugi faktori rizika za karcinom pluća uključuju često udisanje isparenja dizela i drugih toksičnih hemikalija, kao što su arsen, azbest, dim od sagorevanja uglja i silicijum dioksid. Izloženost visokim nivoima gasa radona, koji se nalazi u prirodi, ali može biti koncentrisan u zgradama, takođe povećava rizik od razvoja raka pluća – objašnjava dr El-Modir.

Karcinom jajnika

Mnogi simptomi raka jajnika preklapaju se sa simptomima menstruacije, zbog čega je važno koliko često se oni javljaju. Uobičajeni simptomi su nadimanje stomaka, bol u leđima, umor i uporni bol ili osetljivost u predelu karlice. Među ostalim simptomima su zatvor, dijareja, gubitak apetita, osećaj sitosti nakon samo malo pojedene hrane, nenamerni gubitak težine, iznenadni nagon za mokrenjem i češće mokrenje – ističe dr El-Modir i podseća da su najugroženije žene starije od 45 godina, kao i žene koje imaju dijabetes ili endometriozu, žene koje nose neispravne BRCA1 i BRCA2 gene i one čije su bliske rođake (majka ili sestra) imale rak jajnika. Pušenje i prekomerna težina takođe povećavaju rizik, kao i uzimanje terapije zamene hormona (HRT) za lečenje menopauze.

Rak pankreasa

Rak pankreasa može da utiče na bilo koji deo pankreasa, koji se nalazi iza stomaka, gde se rebra spajaju na dnu grudne kosti. Mnogi simptomi raka pankreasa odnose se na varenje, kao što su nadimanje, promene u stolici, zatvor, dijareja, mučnina i povraćanje. Takođe, može da se oseti bol u leđima i u gornjem delu stomaka, koji se umiruje kada se telo nagne napred i pogoršava kada čovek leži ili jede. Drugi simptomi su požutela koža, žute beonjače, nenamerni gubitak težine, gubitak apetita, temperatura i umor.

– Rizik od raka pankreasa je veći ako čovek puši, dosta pije, ima višak kilograma ili je stariji od 75 godina. Povećan rizik i ako je bliski rođak (roditelj ili brat) imao rak pankreasa ili ako neko nosi  neispravan BRCA2 gen. I određena medicinska stanja takođe povećavaju rizik – hronični (dugotrajni) pankreatitis, dijabetes, kamen u žuči i metabolički sindrom – navodi dr El-Modir.

Karcinom prostate

Simptomi raka prostate obično se javljaju samo kada tumor postane dovoljno veliki i počne da pritiska uretru. Tada je otežano mokrenje, javlja se potreba za češćim mokrenjem i osećaj da bešika nije potpuno prazna, čak ni nakon mokrenja. Rizik od raka prostate raste sa godinama i shodno tome je češći kod muškaraca starijih od 50 godina, a većina slučajeva se javlja kod muškaraca starosti od 75 do 79 godina. Veći rizik od razvoja raka prostate je i ako muškarac ima prekomernu težinu ili je gojazan ili ima bliskog rođaka (oca ili brata) koji je imao rak prostate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo