Naslovna / Zdravlje

Na koja stanja i bolesti može da nas upozori iznenadni bol u grudima

Priredio/la: I. V. |17:00 - 13. 02. 2023.

Postoji mnogo vrsta bola u grudima koji može da bude uzrokovan brojnim razlozima – od astme do stvaranja krvnog ugruška u plućima

bol u grudima Postoji mnogo vrsta bola u grudima koji može da bude uzrokovan brojnim razlozima Foto: Shutterstock

Iznenadni bol u grudima može da bude znak stanja za koje je neophodna hitna medicinska pomoć, ali moguće je i da se radi o angini pektoris, ili „stabilnoj angini“ koja se smatra simptomom koronarne bolesti srca koja može da se leči lekovima. Angina može da bude stabilna, nestabilna, varijantna (ili Prinzmetalova angina) ili refraktorna, tako da je važno da osobe koje osete bol u grudima odmah zatraže lekarsku pomoć kako bi se utvrdilo šta treba dalje preduzeti i kako lečiti to stanje.

Bol u grudima izazivaju brojni uzročnici – od astme do ugruška

– Ispostavilo se da se bol u grudima može svrstati u mnogo različitih kategorija. U stvari, skoro sve u grudima može da nas zaboli na ovaj ili onaj način. Neki od uzroka nisu ništa drugo do manja neprijatnost. Međutim, neka od stanja su prilično ozbiljna, čak i opasna po život – naglasio je dr Alan Greene iz Crescendo MD bolnice, napominjući da bol u grudima može da bude uzrokovan brojnim razlozima – od astme do krvnog ugruška u plućima.

Prema American Heart Association stabilna angina se obično dešava zbog sužavanja ili začepljenja arterija, koje ne obezbeđuju srčanom mišiću potrebnu krv. To je najčešći tip angine i ima redovan obrazac. Angina se smatra stabilnom ako učestalost, dužina i reagovanje na lekove ostanu isti dva meseca. Nasuprot tome, nestabilna angina može da bude znak neposrednog srčanog udara. U ovom slučaju, bol ne prati obrazac ili prestaje nakon odmora i uzimanja lekova. Varijanta angine se dešava kada je neko u stanju mirovanja i može da se leči lekovima, dok osoba sa refraktornom anginom može da ima česte simptome, uprkos promenama načina života i lekovima.

Šta uzrokuje anginu pektoris?

Angina pektoris javlja se kada srčani mišić (miokard) ne dobija dovoljno krvi i kiseonika koji su mu neophodni za normalno funkcionisanje, a nedovoljno snabdevanje krvlju naziva se ishemija. Ovo stanje žene i muškarci različito doživljavaju. Neki simptomi uključuju osećaj pritiskanja ili bol u centru grudnog koša ili nelagodnost u vratu, vilici, ramenu, leđima ili ruci. Angina takođe može da izazove osećaj bola u grudima i utrnulost ruku, a bol može da se širi dalje. Umesto ovih simptoma,  ene, na primer, mogu da osećaju mučninu, povraćaju, da osećaju bol u stomaku ili da ostanu bez daha. Prema objašnjenju  American Heart Association to se dešava zato što je veća verovatnoća da one imaju mikrovaskularnu bolest u malim arterijama.

Okidači angine pektoris najčešće su napornije vežbanje, emocionalni stres, teški obroci, pušenje i veoma visoke ili niske temperature. Lekari smatraju da je alarmantnije stanje ako se javi novi bol u grudima što može da bude signal nestabilne angine sa simptomima koji podrazumevaju  pogoršanje bolova koji mogu duže da traju, ili se ne ublažavaju odmorom ili lekovima.

Kako se ublažava bol u grudima?

Lečenje angine pektoris, osim promene životnih navika, podrazumeva lekove i operaciju. Odmor i lek nitroglicerin, koji opušta arterije i povećava snabdevanje krvlju, mogu da ublaže bol u grudima. Beta blokatori i blokatori kalcijumskih kanala pomažu u smanjenju opterećenja srca, dok inhibitori enzima i blokatori receptora angiotenzina II snižavaju krvni pritisak. Statini se mogu koristiti za lečenje visokog nivoa holesterola, a takođe mogu da se propišu lekovi protiv zgrušavanja, kao što je aspirin. Hirurške opcije su angioplastika i stentiranje – proširenje arterije balonom, a zatim umetanje metalne cevi kako bi ostala otvorena, ili operacija premosnice koronarne arterije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo