Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

5 grešaka koje pravimo kad pijemo lekove, a mogu skupo da nas koštaju

Priredio/la: E. K.
15:00 - 11. 11. 2020.

Evo zašto je važno da poslušate lekara kad vam kaže da ne pijete lek na prazan stomak, da ne prekidate terapiju čim vam bude bolje ili da povećavate dozu

kutlača sa lekovima

S lekovima, ma koji billi, morate biti oprezni Foto: Shutterstock

Unosimo prevelike doze

Dozu leka prepisuje lekar i toga se morate striktno pridržavati čak i kada je reč o najobičnijem sirupu za kašalj. Međutim, posebnu pažnju moraju da obrate pacijenti koji imaju ugrađen mehanički zalistak, pa moraju da uzimaju antikoalgulantnu terapiju do kraja života, kao i pacijenti sa ugradjenim biološkim zalistkom ili sa rekonstruisanim zalistkom, koji treba da budu na antikoalgulantnoj terapiji oko tri meseca (pod uslovom da ne postoji drugi razlog za njenu primenu kao npr. apsolutna aritmija).

Antikoalgulantna terapija mora da se uzima svakodnevno, disciplinovano, i da se o njenim efektima vodi precizna evidencija. Svaka improvizacija može da bude životno ugrožavajuća. Uzimanje prevelikih doza ovih lekova može dovesti do ozbiljnih krvarenja, dok niske doze antikoalgulantnih lekova mogu da izazovu trombozu zalistka.

Previše često uzimamo analgetike

Istraživači Bostonskog univerziteta saopštili su da je 15 odsto osoba koje su ispitivali koristili češće nego što je trebalo lekove za ublažavanje bola. Oni su naveli i da je primećeno da u ovoj grupi se nalaze osobe koje za svaki i najamnji bol koriste analgetike i lekove protiv bola.

Pijemo tablete na prazan stomak

– Određeni antibiotici ne smeju da se uzimaju sa kalcijumom ili sa hranom koja je bogata ovim nutritijentom, i tu treba biti veoma pažljiv – kaže Dejv Valker, lekar i savetnik Medšedou Fondacije ističući da je generalan savet da se lekovi ne piju na prazan stomak.

Razlog leži u tome da želudačna kiselina uništava lekove na bazi penicilina, tako da antibiotike po pravilu treba uzimati sa hranom i time se umanjuje mogućnost pojave bola. Postoje i lekovi koji se uzimaju za vreme jela kao što su diuretici.

Čaj, čokolada, kafa i napici koji sadrže kofein ne uzimaju se uz lekove koji sadrže derivate teofilina, npr. aminofilin za lečenje astme, kao ni uz sedative i lekove koji deluju na nivou mozga. Alkohol takođe nikada ne treba unositi sa lekovima.

Prekidamo terapiju čim nam bude bolje

Čim osetite prve znake poboljšanja, prestajete da pijete lek? Ovo je najgora zabluda.
Određeni medikament se pije u određenom vremenskom roku iako poboljšanje osetite posle dva dana. Možete imati nekoliko posledica ovakovog odnosa prema leku – od vraćanja simptoma protiv kojih se borite do nove ture lekova.

Ako ste zaboravili da popijete antibiotik na vreme, popijte ga čim se setite. Nipošto ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili onu koju ste zaboravili.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor