Naslovna / Zdravlje

Zašto nas boli grlo samo sa jedne strane – 9 najčešćih uzroka

Priredio/la: I. V. |15:00 - 17. 02. 2023.

Kada nas boli grlo može da se desi da je taj bol ograničen samo na jedan deo grla i usne šupljine i dalje može da se prenosi na uši i niz vrat

grlo Bol u grlu može da bude lokalizovan i javi se samo na jednoj strani Foto: Shutterstock

Bolno grlo – osećaj grebanja ili peckanja u zadnjem delu grla, vrlo je čest zdravstveni problem, kako kod dece, tako i kod odraslih. Grlo može da nas boli dok gutamo ili pričamo, a grlobolja može da se pogorša i počne da izaziva oštar bol u grlu prilikom gutanja hrane ili pljuvačke ili tokom govora. Bol nekada može da se prenese i na uši ili niz vrat. Iako se bol uglavnom javlja u celom grlu, nekada može da bude lokalizovan – ograničen samo na jedan deo grla i usne šupljine.

Bol u grlu može da bude i lokalizovan – samo na jednoj strani

Faringitis ili upala grla javlja se zbog virusne infekcije, poput obične prehlade ili gripa, a simptomi upale grla obično nestaju za nekoliko dana. Mnogo je uzročnika koji izazivaju upalu i bol u grlu, od bakterijskih i virusnih infekcija do alergija i spavanja otvorenih usta. Ukoliko bol traje duže od nedelju dana, pogorša se, oseća se samo u jednom delu grla ili se razviju simptomi kao što su temperatura ili otečeni limfni čvorovi, trebalo bi se obratiti lekaru. Najčeći uzroci lokalizovanog, bola na jednoj strani grla su:

1. Postnazalno kapanje

Postnazalno kapanje nastaje preteranim stvaranjem nosne sluzi i nakupljanjem te sluzi u zadnjem delu nosne šupljine odakle sluz kreće da curi niz grlo. Proizvodnja sluzi je normalna i u većini slučajeva se guta bez problema. Međutim, ponekad se proizvodnja sluzi povećava zbog alergija, infekcija ili drugih uzroka. Kada se to desi može se osetiti kako se sluz skuplja u zadnjem delu grla i tada je reč o postnazalnom kapanju. Iritacija zbog postnazalnog kapanja može da stvori neprijatan osćaj zarobljene sluzi, ali takođe može da dovede do boli i upale. U nekim slučajevima postnazalno kapanje može zahvatiti samo jednu stranu grla, posebno ako je kapanje uzrokovano nečim što se zaglavilo u nosu, što je čest slučaj kod dece.

2. Upala krajnika

U grlu postoje tri para krajnika, žlezda koje pomažu imunom sistemu da očisti bakterije i druge patogene iz tela. Ako se krajnici ili samo jedan od njih povećaju ili upale, to se svakako oseti. Poznata i pod nazivom tonzilitis, upala krajnika se razvija kada se jedna ili više od ovih žlezda upali ili inficira, obično zbog virusne ili bakterijske infekcije. Iako u tom slučaju može da boli celo grlo, takođe je mogće da zahvati samo jedan krajnik ili krajnike na samo jednoj strani grla.

Česte upale krajnika ili upala jednog krajnika, koja otežava gutanje ili disanje, može da se leči  hirurškim uklanjanjem krajnika. Ovaj postupak, koji se naziva tonzilektomija, obično se izvodi kao ambulantni postupak – to znači da se čovek dd zahvata oporavlja kod kuće, a ne u bolnici. Ako upaljeni krajnici ne otežavaju disanje, mogu da se leče i samostalno, u kućnim uslovima za šta mogu da posluže ovlaživač vazduha, pastile za grlo, topla slana voda za grgljanje kao i lekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta.

3. Peritonzilarni apsces

Bakterijske i virusne infekcije, koje uzrokuju upalu krajnika, često zahvtaju celo grlo. U nekim slučajevima te infekcije dovode do komplikacija koje uzrokuju iritaciju jedne strane grla. Pušači su, na primer, skloni peritonzilarnim apscesima. Peritonzilarni apsces je infekcija koja uzrokuje nakupljanje gnoja uz krajnike. Može da se razvije kao komplikacija tonzilitisa i drugih infekcija, a obično ga uzrokuju bakterije Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae i hemolitičke streptokoke. Vćina apscesa nastaje od bakterija i zaostalog gnoja nakon infekcije. Iako može da se javi upala više od jednog krajnika, moguće je da će se apsces formirati samo na jednom. Grlobolja, koja je jača s jedne strane, čest je simptom ovog problema.

Za liječenje ovih apscesa koriste se antibiotici, kortikosteroidi, a pomaže i povećan unos tekućine te lijekovi protiv bolova. U težim slučajevima vaš će liječnik možda trebati očistiti apsces ili provesti druge, invazivnije tretmane.

4. Afte

Afte su male ranice, koje mogu da se razviju na sluznici, često u ustima ili na desnima. Ove bolne ranice mogu da se jave zbog:

  • Povrede
  • Stresa
  • Alergije
  • Toksina ili drugih iritanata
  • Nutritivnih nedostataka
  • Poremećaja imunog sistema.

Peckanje može da se pojavi dan ili dva pre stvaranja afte, a ranica će se na kraju oblikovati kao crvena ili siva lezija. Afte se stvaraju na sluznicama, a mogu zahvatiti nekoliko područja, uključujući grlo, obraz, usne, površinu jezika i meko nepce. U vćini slučajeva prolaze same od sebe kroz nekoliko dana.

5. Natečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi su deo imunog sistema i poput krajnika, mogu da pomognu telu da se očisti od bakterija i virusa. U mnogim slučajevima su natečeni limfni čvorovi znak da imuni sistem radi kako treba. Limfni čvorovi nalaze se po celom telu, pa tako i na vratu. To znači da bol može da se primeti u jednom čvoru ili u više njih. Dok se bakterije i virusi skupljaju u limfnim čvorovima, imune ćelije rade na njihovom uništavanju. Međutim, skupljanje previše zaraznih čestica može da uzrokuje značajno oticanje limfnih čvorova. U nekim je slučajevima ova oteklina bolna i može čak da oteža gutanje ili disanje.

5. Upala nerva

Ako se nervi u usnoj šupljini iritiraju ili su pritisnuti drugim tkivom, može da javi bol u grlu. Takva iritacija nerva može da se pojavi bez jasnog uzroka, ali je čeća nakon dentalnih zahvata, povrede lica, kao i zbog oticanja lica i rasta tumora. Bol uzrokovana ovim problemima može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, dok se onaj intenzivan, nalik šoku, obično leči lekovima, blokadom živaca ili čak operacijom u teškim slučajevima.

6. Problemi sa zubima

Ponekad može da bude teško odrediti gde je tačno započela bol u ustima ili grlu. Anatomija glave i vrata je vrlo precizna, ali i prostorno veoma ograničena. Stomatološki problemi, poput zubnog apscesa ili infekcije, mogu brzo da reaguju što dovodi do oticanja i boli u drugim delovima glave i vrata, uključujći i jednu stranu grla.

7. Laringitis

Laringitis je infekcija grkljana odnosno larinksa. Natečene žlezde, bol u grlu i promuklost često prate ove infekcije, koje obično prolaze kroz nekoliko dana. Uzroci laringitisa su alergije, preterana upotreba glasa (kao što je pevanje, vikanje, vrištanje), pušenje, virusne infekcije gornjih disajnih  puteva (kao što je prehlada) i gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB).

8. Gastroezofagealna refluksna bolest – GERB

GERB je još jedno stanje koje može da dovede do grlobolje na jednoj strani. To je stanje kada osoba stvara previše želudačne kiseline ili se ta kiselina izlučuje/vraća iz želuca u ždrelo. Laringofaringealni refluks je naziv za stanje u kojem kiselina izbija iz želuca i dolazi do grla. S vremenom ova iritacija može čak da dovede do trajnih promena u sluznici grla, koje se nazivaju Barrettov jednjak.

9. Karcinomi glave i vrata

Rak glave i vrata takođe može da bude izvor upale grla, koja se razvija samo na jednoj strani. Grlobolja samo s jedne strane, koja je trajala 4 nedelje ili duže, dovela je do dijagnoze raka kod gotovo 10 odsto ljudi uključenih u istraživanje. Rak glave i vrata obično počinje u sluznici usta ili grla, što se na kraju može razviti u karcinom koji nastaje u grkljanu, sinusima i nosnoj šupljini. Ti karcinomi mogu da se razviju kao posledica izloženosti toksinima ili pušenju, kao i infekcija određenim virusima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mato
0:06, 06. 11. 2023.
Odgovori

bol samo s lijeve strane grla, ometa pri gutanju, kad kad se širi prema uhu, lagano bolan na dodir, traje već 3 dana ? Nemam krajnike.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo