Naslovna / Zdravlje

Saveti za sve osobe koje nose kontaktna sočiva

Priredio/la: S.St.|17:00 - 21. 02. 2023.

Kod kontaktnih sočiva veoma je bitno da odaberete ona prava koja su za vas, jer danas postoji širok izbor kontaktnih sočiva

kontaktna sočiva Jedino oftalmolog može da odredi koja sočiva odgovaraju baš vašim očima Foto: Shutterstock

Kontaktna sočiva, optičko pomagalo koje je tanko i lagano i izrađeno od posebnog plastičnog materijala, postavljaju se na rožnjaču ili na rožnjaču i beonjaču. U današnje vreme kontaktna sočiva nalaze široku primenu i to zavisnosti od same vrste, a dele se na dve osnovne vrste: meka i tvrda. Meka kontaktna sočiva mogu biti dnevna, mesečna ili godišnja. Kontaktna sočiva mogu da koriguju dalekovidost ili kratkovidost. Za nošenje mekih sočiva nije potrebna adaptacija i mogu da se koriste kod različitih sportova. Polutvrda sočiva nose se duži period, od jedne do dve godine i često se propisuju kod visokih dioptrija, keratokonusa i slično. Kontaktna sočiva mogu da budu bezbojna ili u boji, sa propisanom dioptrijom ili kozmetička kontaktna sočiva bez dioptrije.

Koliko dugo mogu da nosim jedna kontaktna sočiva

Zamenite sočiva onoliko često koliko vam lekar predloži, čak i ako ih ne nosite svaki dan. Na primer, ako imamo ona za jednokratnu upotrebu koja su za jedno nošenje, bacite ih nakon što ste ih jednom nosili, čak i ako još deluju sveže i kao nova. Kada nosimo sočiva više dana nego što bi trebalo ili kada spavamo sa sočivima koja nisu napravljena za noćno nošenje, povećavamo rizik od infekcije oka.

Pre nego što dodirnete sočiva

Uvek operite ruke pre nego što stavite ili izvadite sočiva. Nemojte da koristite sapune koji pene, sa uljima ili sa jakim mirisom. Sočiva se mogu zalepiti za mokre ruke, a postoje i bakterije koje žive u vodi iz slavine koje mogu da se zalepe za sočiva – zato uvek dobro osušite ruke peškirom bez dlačica. Ako želite da koristite hidratantnu kremu, prvo stavite sočiva. Ostaci od losiona mogu za njih da se zalepe.

Stavljanje sočiva

Počnite sa istim okom svaki put kako ne biste mešali desno i levo sočivo. Ovo je veoma važno i ako na levom i desnom oku imamo različitu dioptriju. Kažiprstom izvucite sočivo iz pakovanja ili kasete u dlan. Isperite ga rastvorom koji vam je preporučio očni lekar. Stavite sočivo na vrh kažiprsta. Srednjim prstom iste ruke povucite donji kapak, a drugom rukom držite gornji kapak. Postavite sočivo direktno na dužicu oka. Lagano otpustite kapke i trepnite.

Skidanje sočiva

Pre uklanjanja sočiva prvo operite i osušite ruke. Da biste izvadili meka sočiva, povucite donji kapak. Pogledajte gore ili u stranu i lagano pomerite sočivo do beonjače oka. Palcem i kažiprstom nežno stisnite sočivo i podignite ga sa oka. Za gas-propustljiva sočiva, širom otvorite oči i povucite kožu blizu ugla oka prema uhu. Nagnite se nad otvoren dlan i trepnite. Sočivo bi trebalo da ispadne u vaš dlan.

Čišćenje i čuvanje kontaktnih sočiva

Postoji mnogo načina za čišćenje sočiva. Višenamenska tečnost nam omogućava da očistimo, isperemo, dezinfikujemo i čuvamo sočiva. Na raspolaganju su i posebni proizvodi za čišćenje i ispiranje. Za rešenja „bez trljanja” kaže se da će samo ispiranje očistiti sočiva, ali istraživanja sugerišu da trljanje bolje čisti. Kod rastvora vodonik peroksidasočiva stavljamo u korpu koja se stavlja posudu sa rastvorom. Takođe, rastvor vodonik peroksida imaće crvenu kapicu, što znači da ga nikada ne stavljamo direktno u oči. Ostavite da sočivo određeno vreme ostane potopljeno u rastvor pre nego što ga ponovo stavite u oči.

Voda i kontaktna sočiva se ne mešaju

Ako nam ponestane rastvora za kontaktna sočiva, možda ćemo doći u iskušenje da sočiva isperemo vodom iz slavine. To nikako ne smete da radite! Voda ponekad sadrži mikrobe koji mogu izazvati ozbiljne infekcije oka. Sočiva ne treba da nosimo čak ni kada se tuširamo. I nikada nemojte stavljati sočiva u usta niti koristiti pljuvačku da ih pokvasite.

Kaseta za sočiva veoma je važna

Očistite kasetu za sočiva jednako pažljivo kao što čistite sočiva. Trebalo bi da je isperemo bar svake noći dezinfekcionim rastvorom. Obrišite kasetu maramicom i ostavite da se osuši na vazduhu kako bi se oslobodila zaostalih bakterija. Zamenite kasetu svaka 3 meseca ili češće.

Kada nas „žuljaju” sočiva

Prilikom nošenja sočiva možemo da osećamo neprijatnost ako je nešto na njemu ili ispod njega ili ako se okrenulo naopako. Izvadite sočivo i isperite ga kapima za ponovno vlaženje ili rastvorom bez peroksida da biste uklonili prljavštinu ili prašinu. Ne treba da nastavimo da nosimo kontaktna sočiva ako i dalje osećamo nelagodnost. I nemojte ih nositi kada su vam oči već crvene i nadražene. Ako vam nije bolje nakon što prestanete da ih nosite, posetite očnog lekara.

Tinejdžeri i kontaktna sočiva

Stariji tinejdžeri mogu da nose sočiva ako su naučili o njima da se brinu i ako može da im se veruje da će tačno pratiti sva uputstva za negu. Sočiva za jednokratnu upotrebu koja se nose samo jedan dan dobra su opcija. Nema čišćenja ili nege. Posavetujte se sa svojim oftalmologom da biste pronašli sočiva koja vam najviše odgovaraju. Nikada ne isprobavajte sočiva prijatelja. Jedino očni lekar može da odredi koja sočiva savršeno odgovaraju i prijanjaju vašim očima. Lekar vam može dati uzorke kako bi bio siguran da odabrana sočiva dobro pristaju.

Saveti za šminkanje za one koji nose sočiva

  • Meka kontaktna sočiva treba da stavimo pre nanošenja šminke. Gas-propustljiva sočiva stavljamo nakon što smo se našminkali. Uvek izvadite sočiva pre nego što skinete šminku.
  • Koristite nealergenu šminku. Izbegavajte metalne ili svetlucave senke i olovke za oči, kao i maskaru za produženje trepavica ili vodootpornu maskaru. Oni mogu iritirati ili zaprljati sočiva.
  • Nemojte nanositi ajlajner na unutrašnje rubove, između trepavica i oka.
  • Zamenite šminku za oči najmanje svaka 3 meseca.

Kontaktna sočiva i sportovi

Sočiva mogu da se nose kod većine sportova i aktivnosti. Retko se pomeraju ili ispadaju. Osim toga, ne zamagljuju se kao naočare i daju nam bolji periferni vid. Međutim, ako plivamo, posebno u jezerima, treba da izbegavamo da sočiva nosimo u vodi. Čak i sa vodonepropusnim naočarima, od vode može da se dobije infekciju oka, a može da se desi da će nam biti teško da sočiva izvadimo ako se pokvase. Ako ih slučajno nosimo u vodi, treba da koristimo fiziološki rastvor ili kapi za ponovno vlaženje da bismo ih što lakše i što je pre moguće uklonili. Zatim treba da ih očistimo i dezinfikujemo. Ako plivate sa kontaktnim sočivima, najbolje je da koristite dnevna sočiva i bacite ih nakon plivanja. Voda u đakuziju i jezerima najrizičnija je zbog mikroba.

Čuvajte naočare

Čak i nakon što nabavite kontaktna sočiva, verovatno ćete i dalje ponekad nositi naočare. Trebalo bi da zadržite par naočara sa aktuelnom dioptrijom kada je vašim očima potrebna pauza ili ako iz nekog razloga ne možete da nosite kontaktna sočiva. Takođe bi trebalo da imate naočare za sunce da biste zaštitili oči od štetnog UV zračenja. Izaberite naočare za sunce koje blokiraju 99 odsto UV svetlosti i nosite ih, posebno na suncu, kada vozite i kada ste okruženi snegom, vodom ili peskom.

Dekorativna i kozmetička sočiva

Možda bi bilo cool imati mačje oči za Noć veštica ili promeniti boju očiju samo iz zabave. Dekorativna i kozmetička sočiva mogu biti bezbedna, ali obavezno ih nabavite od očnog lekara. U SAD je nezakonita prodaja ukrasnih sočiva bez recepta. Kontaktna sočiva koja ne prijanjaju dobro mogu da ogrebu oko ili da izazovu infekciju oka.

Naše oči, monitori i ekrani

Tinejdžeri i mladi sate provode ispred kompjutera, televizora i mobilnih telefona. Svo to vreme ispred ekrana može izazvati sindrom kompjuterskog vida i problem zbog naprezanja očiju. Kada se tako blizu fokusiramo, manje trepćemo, pa oči mogu da se osuše i umore. Da bismo pomogli našim očima, treba da isprobamo pravilo 20-20-20. Svakih 20 minuta napravite pauzu od ekrana 20 sekundi i gledajte u nešto udaljeno 20 stopa (6 m). Koristite kapi za vlaženje očiju tokom dana.

Posetite očnog lekara

Ako razmišljate o kontaktnim sočivima, prvo posetite očnog lekara. Kontaktna sočiva prave se od različitih materijala, u različitim oblicima i jačinama koji ne odgovaraju receptu za vaše naočare. Optometrista ili oftalmolog odrediće pravu dioptriju i sočiva koja odgovaraju i prijanjaju tačno na vaše oči. Čak i ako želite da kupite kontaktna sočiva online, i dalje ćete morati prvo da posetite očnog lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor