Naslovna / Zdravlje

Krvni pritisak zavisi od cirkadijalnog ritma, na šta ukazuje noćna hipertenzija

Priredio/la: D. T.|18:00 - 26. 02. 2023.

Krvni pritisak tokom noći povišen je, kako se smatra i kod osoba koje loše spavaju i često se bude, kod pacijenata koji pate od sindroma nemirnih nogu

sat na noćnom ormariću Pacijenti koji pate od hipertenzije u 50 odsto slučajeva imaju povišen krvni pritisak u noćnim satima. Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak tokom noći čest je pratilac bolesti kardiovaskularnog sistema i bubrega, ali i pokazatelj da nam ne odgovara propisana terapija. Krvni pritisak varira u zavisnosti od cirkadijalnog ritma. Fiziološke vrednosti krvnog pritiska tokom noći, trebalo bi da budu 15 do 20 odsto niže u odnosu na dnevne. Optimalne vrednosti krvnog pritiska u noćni satima niže su od 115/65 mmHg, normalne su ispod 120/70 mmHg.

Šta je noćna hipertenzija?

Noćne vrednosti krvnog pritiska veće od 110/65 mmHg, prema američkim standardima, određuju se kao noćna hipertenzija. Naši stručnjaci noćnu hipertenziju definišu kao stanje kada su vrednosti krvnog pritiska tokom noći veće od 125/75 mmHg.

Hipertoničari imaju u 50 odsto slučajeva povišen pritisak tokom noći

Pacijenti koji pate od hipertenzije u 50 odsto slučajeva imaju povišen krvni pritisak u noćnim satima. Visok krvni pritisak tokom noći nije praćen dovoljno jasnim simptomima. Moguće je da pacijenti koji imaju noćnu hipertenziju hrču, imaju potrebu za mokrenjem tokom noći. Noćna hipertenzija je stanje opterećeno mnogobrojnim faktorima rizika.

Noćna smena i krvni pritisak

Pretpostavlja se da na povišen krvni pritisak tokom noći utiču neke bolesti kako što su sleep apneja, dijabetes, bolesti bubrega. Krvni pritisak tokom noći povišen je, kako se smatra i kod osoba koje loše spavaju i često se bude, kod pacijenata koji pate od sindroma nemirnih nogu. Stanje je često i posle transplantacije bubrega, ali i kod osoba koje rade u noćnoj smeni.

Povišen krvni pritisak u noćnim satima je faktor rizika za bubrežnu insuficijenciju, oboljenja bubrega, moždani udar, infarkt miokarda, prestanak rada srca, srčanu slabost, kognitivne smetnje.

Kako se dijagnostikuje noćna hipertenzija?

Nije moguće samostalno utvrditi vrednosti krvnog pritiska tokom noći. U slučaju da namenski ustanemo tokom noći, kako bismo izmerili pritisak, ne bismo uspeli da utvrdimo tačne noćne vrednosti krvnog pritiska.

Način na koji mogu da se utvrde tačne vrednosti krvnog pritiska tokom noći je nošenje holtera krvnog pritiska koji meri vrednosti pritiska tokom 24 sata. Holter uglavnom beleži sedam merenja krvnog pritiska tokom noći. Pacijent spava sa malim aparatom zakačenim za kaiš, a oko nadlaktice se stavlja manžetna. Pacijent vodi mali dnevnik o tome kako je spavao tokom noći, da li se budio ili osetio neku tegobu.

Četiri varijacije noćnog pritiska

Na osnovu dobijenih rezultata pacijenti se dele na četiri kategorije – u prvoj kategoriji su takozvani „diperi“, kod kojih se pritisak u toku noći normalno umanji za 20 odsto u odnosu na dnevne vrednosti. „Nondiperi“ su pacijenti u drugoj kategoriji i njima tokom noći pritisak padne do 10 odsto, što ipak nije dovoljno, i što bi značilo da pacijentu možda nije propisana dovoljno dobra terapija ili odgovarajuća doza leka.

U trećoj kategoriji su osobe koje se označavaju kao „reverzni diperi“, to su osobe kojima tokom noći ne pada pritisak ili je čak i povišen u odnosu na dnevne vrednosti. „Ekstremni diperi“ su pacijenti kojima noću pritisak padne više nego što bi trebalo, pa stručnjaci uglavnom njima ne preporučuju večernje doze leka.

Kako se leči visok noćni pritisak?

Noćna hipertenzija se leči isto kao i dnevna hipertenzija, a lekovi su samo deo terapije. Stručnjaci navode da je dobra regulacija krvnog pritiska nemoguća bez zdravih životnih navika koje se temelje, na odgovarajućoj ishrani, izbegavanju slanih namirnica,  fizičkoj aktivnosti i kvalitetnom noćnom snu. Potrebno je održavati i  adekvatnu telesnu težinu, izbegavati alkohol i pušenje.

Ukoliko uzimamo terapiju za kontrolu hipertenzije, a sumnjamo da nam je krvni pritisak i dalje visok i tokom noći, najbolje je da potražimo stručni savet.  Bitno je kontrolisati faktore rizika, lečiti postojeće bolesti. Savet je da idemo na spavanje uvek u isto vreme, najbolje ako možemo pre ponoći, da izbegavamo psihički stres i obline večere. Kardiolozi savetuju da vodimo i dnevnik krvnog pritiska na osnovu kojeg lekar može utvrditi kako reagujemo na terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Begović Dzahid
6:58, 27. 02. 2023.
Odgovori

Moj noćni pritisak je povišena jer to zaključujem što mi je jutarnji prije uzimanja terapije u glavnom 150/100 mada je zadnjih dana nešto niži 136/87. A pritisak tokom da na zna spasiti i na 100/60. Nosio sam hitler i ustanovljena mi je aritmija, ugrađena su mi dva bajpasa a tokom noći imam potrebu za mokrenje 3 puta. Šta da radim? Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo