Naslovna / Zdravlje

Urasla dlaka može da se iskomplikuje – hirurg savetuje šta nikada ne treba raditi

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 08. 03. 2023.

O kojoj god promeni na koži da se radi, ne treba sami da procenjujemo njenu prirodu i da, što je posebno opasno, sami diramo, cedimo, „čeprkamo“, a takav je slučaj i sa uraslom dlakom, priča za eKlinika portal dr Vesna Aleksić, hirurg

Urasla dlaka Dr Vesna Aleksić: Do povređivanja kože dolazi često i to je normalno, zbog njene izloženosti, ali se javljaju i druge brojne promene Foto: Privatna arhiva/Vesna Aleksić/ Shutterstock

Urasla dlaka je čest problem koji pogađa i žene i muškarce. Javlja se u svim starosnim dobima, češće kod kosmatijih osoba, sa jakom kovrdžavom dlakom, pa se zato učestalije događa muškoj populaciji. Kao problem može biti akutne i hronične prirode, različitih stepena intenziteta.

Najvažnije je saniranje problema i izbegavanje komplikacija

– Urasla dlaka (Pilonidalni sinus, sinus pilonidalis ili pilonidalna bolest) je stanje koje zahteva blagovremenu lekarsku intervenciju upravo da bi se izbegle komplikacije. Ako se urasla dlaka zapusti, lokalni zapaljenski proces može da se intenzivira uz povišenu temperaturu, otok limfnih čvorova, povišene vrednosti inflamatornih faktora. Sve to će uticati na kvalitet života jer će period pre intervencije, koja jedina u potpunosti otklanja ovaj problem trajati neko vreme i svakako produžiti proces lečenja i oporavka – upozorava u razgovoru za eKlinika portal dr Vesna Aleksić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Šta nikako ne treba raditi i kada je u pitanju urasla dlaka

Prema rečima hirurga, naša koža se sastoji od više elemenata (krvni sudovi, nervi, limfatici, folikul dlake, lojne i znojne žlezde). Svi oni mogu u nekom trenutku, usled unutrašnjih ili spoljnih uticaja da odreaguju i da nastanu određene promene. Ove promene su, navodi doktorka Aleksić, u zavisnosti od uzroka, dobroćudnog (benignog) ili zloćudnog (malignog) porekla.

Najčesće dobroćudne promene su mladeži, hemangiomi, fibromi, lojne ciste. Generalno, o kojoj god promeni na koži da je reč, stručnjaci apeluju da se javimo lekaru, ne procenjujemo sami njenu prirodu i nikako, što je posebno opasno, sami diramo, cedimo, „čeprkamo“. Takav je slučaj i sa uraslom dlakom.

Urasla dlaka je zapravo klasičan zapaljenski, infektivni proces – kako nastaje

– Iz samog naziva ovog stanja se vidi da problem nastaje zapušavanjem izlaznog kanala folikuka dlake. Folikul se ispunjava deskvamovanim kožnim materijalom, lojem, znojem, kao i samom neizraslom dlakom. Ovaj sadržaj dovodi do zapaljenskog procesa. Najčešče se javlja u interglutealnoj regiji, kao i pregibnim regijama, a formiranju mogu doprineti slaba higijena, neadekvatna garderoba, depilacija… Kada se javi interglutealno, uglavnom je kongenitalne prirode (urođen) – objašnjava zašto kako i zašto dolazi do ovog problema doktorka Aleksić.

Simptomi koji ukazuju da je problem urasla dlaka

Koji su simptomi i kako da znamo da nije u pitanju nešto drugo?

To su bol, temperatura, otok, gnojna sekrecija, otežano sedenje i kretanje. Simptomi uglavnom popuštaju provaljivanjem (oslobađanjem) gnojne kolekcije. Ukoliko se neadekvatno tretira (prvenstveno metodama samopomoći) i ne leči, prelazi u hroničnu fazu gde se formira potkožni kanal (sinus) sa jednim ili više otvora na koži. Katkad je to i više kanala, koji se zrakasto šire – opisuje naša sagovornica.

Kako se tretira (leči) urasla dlaka

Lečenje se, kaže dr Aleksić, sastoji u smirivanju upalnog procesa evakuacijom gnojnog sadržaja, ciljanom antibiotskom terapijom, kao i adekvatnim higijenskim režimom. Tada se pristupa hirurškom, operativnom lečenju, objašnjava sagovornica našeg portala i dodaje:

– Manje promene se mogu ukloniti u lokalnoj, dok se veći sinusi uklanjaju u uslovima opšte anestezije. Hirurško lečenje je radikalno i podrazumeva uklanjanje sinusa u celosti, a potom zatvaranje operativne rane. Operativna rana se prilikom lečenja od strane specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije ne ostavlja otvorenom da per secundam zarasta više meseci. Samim tim oporavak je brz. Pacijenti se brzo vraćaju svojim aktivnostima, a kvalitet života je neuporedivo bolji.

Povrede na koži su česte, koji je najracionalniji savet

Dr Vesna Aleksić se u lekarskoj praksi svakodnevno susreće sa promenama, ali i povredama na koži.

– Do povređivanja kože dolazi često i to je normalno, zbog njene izloženosti. Najčešće „stradaju“ mladeži iznad ravni kože. U tom slučaju potrebno je povređeni mladež zaštititi flasterom nekoliko dana, a u zavisnosti od stepena povrede otići na pregled kod hirurga. Pacijenti su uglavnom uplašeni, možemo reći sa razlogom, ali ne mora svaki povređeni mladež odmah da se ukloni. Nadležni hirurg će proceniti ozbiljnost povrede i mogućnost ponovnog povređivanja, i u odnosu na to sugerisati hiruršku intervenciju. Većina tih intervencija obavlja se u dnevnoj bolnici pod lokalnom anestezijom i traje kratko – ne propušta priliku dr Vesna Aleksić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije da pratiocima eKlinika portala uputi važne savete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Todor Okuka
12:12, 08. 03. 2023.
Odgovori

Postovana,
Neznam koliko u vasoj seriji imate operisanih pilonidalnih sinusa. Koju operativnu tehniku primenjujete, koliki je procenat recidiva nakon 6, 12,24 i 60 meseci! Ja imam seriju od 450 pac. i recidiv nakon 5 god je 0,75%. Svi su pac operisani modifikovanom Karidakis tehnikom.
Zelim Vam uspeh u prakticnom hirursko radu.
Todor

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo