Naslovna / Zdravlje

Šta je prolećna astenija i kako se boriti protiv nje

Priredio/la: S.St.|15:30 - 25. 03. 2023.

Prolećno sunce sija i ne znate zašto ste pospani, apatični, neraspoloženi, uznemireni ili imate bolove u zglobovima ili glavobolju

prolećni umor Odspavajte popodne na toplom suncu i biće vam lakše da se oslobodite umora Foto: Shutterstock

Prolećna astenija je oblik sezonskog afektivnog poremećaja (SAD), stanja u kome promena godišnjih doba utiče na ljude na fiziološkom nivou. Naučni naziv nas zbunjuje, ali uobičajeni nazivi ovog stanja su jasniji – prolećni umor ili prolećna letargija.

Koji su razlozi za nastanak prolećne astenije

Jedan od uzroka prolećne astenije, odnosno prolećnog umora jeste to što su zalihe serotonina u telu iscrpljene tokom zime. U proleće naše telo ponovo raste, ali jedva da imamo imalo „hormona sreće“ da mu ga damo. Ni deficiti u ishrani nisu nam od pomoći. Ako treba da proizvedemo povećan nivo energije, našim ćelijama potrebni su pravi vitamini i minerali za rad, navodi sajt beaire.com.

Drugi razlozi za prolećnu letargiju su potpuno birokratski. Naše telo ne percipira godišnja doba tako marljivo i brzo kao kalendar na zidu, a letnje računanje vremena znači da naš unutrašnji sat nema pojma zašto se u martu iz čista mira pomerio sat vremena u budućnost. Kako dani postaju sve duži, čak se osećamo kao da smo ranije budni i da duže ostajemo budni.

Još jedna zanimljivost jeste da je proleće takođe sinonim za sezonu alergija. Biljke pupe i stvaraju cvetove koji će kasnije davati plodove, što znači puno alergena za ljudski organizam u vazduhu. Blokatori histamina koje svi uzimamo samo su još jedan razlog zašto smo svi pospani.

Promene godišnjeg doba dodatno kratkoročne vremenske obrasce čine manje stabilnim. Iako su kišna i oluja normalni u ovo doba godine, ova prirodna nestabilnost može da nas uspava i da zbog toga budemo ošamućeni.

Dobra vest je da ovakvo stanje postepeno bledi kako se naše telo prilagođava, obično u roku od samo nekoliko nedelja.

Prolećna astenija i kako se s njom nositi

Na sreću, odgovor je prilično jednostavan: budite zdravi. Vodite računa o sebi  – vežbajte, jedite zdravu hranu i pijte vodu. Evo još nekoliko saveta kako da prebrodite prolećni umor:

Obavezno se bavite umerenom fizičkom aktivnošću

I to ne samo kada dođe proleće, već i unapred. Istraživanja su pokazala da će nam redovno vežbanje tokom zime pomoći da se prilagodimo promeni godišnjih doba. To je samo još jedan razlog više da izađemo napolje i izgubimo dodatnu težinu koju smo nagomilali zahvaljujući hrani za praznike. Ispostavilo se da će nas blagovremeno dovođenje u formu da bismo uživali u letnjoj garderobi takođe učiniti srećnijim, bez obzira na naše fitnes ciljeve.

Odlazak na svež vazduh i povećanje cirkulacije krvi imaju dodatnu prednost jer pomažu u stvaranju svih pravih hormona čiji je zadatak da poprave ovo stanje.

Zdravo se hranite

Samo zato što ima više sunca ne znači da treba da idemo na veći broj zabava i jedemo brzu hranu. Sada je vreme kada naše telo žudi za hrskavom, ukusnom salatom ili slatkim svežim voćem. Zato mu dajte ono što mu je potrebno. Više svežih proizvoda i prirodne hrane postaje nam dostupno u proleće. Hrana poput semena i orašastih plodova, kao i složeni ugljeni hidrati u povrću i voću prirodni su podsticaj za energiju. Takođe ne zaboravite da jedete pravu vrstu proteina, kao što je riba, i obezbedite uravnotežen unos mlečnih proizvoda ako niste netolerantni na laktozu.

Pijte dosta vode

Kafa je diuretik, što znači da voda napušta telo, dehidrira nas i čini nas još umornijim. Probajte da pijete čaj umesto kafe ako vam je zaista potreban taj kofeinski podstrek da biste izdržali jutro. Ali, posle toga pijte vodu i nastavite da je pijete tokom dana. Vaše telo će vam biti zahvalno na mnogo načina.

Čuvajte se i vodite računa o sebi

Proleće je! Izađite napolje i ponovo predstavite svoje telo sunčevoj svetlosti nakon zimskog mraka. Istežite se, prošetajte sa prijateljima, meditirajte ili pustite da vaša kreativna strana procveta crtajući ili slikajući svoj prirodni pejzaž. Odspavajte popodne na toplom suncu i biće vam lakše da se oslobodite umora. Neki stručnjaci su prolećnu letargiju uporedili sa blagim džet-legom. Naše telo od nas samo traži oporavak koji zaslužuje nakon obrade naše hrane, napornog rada, odlaska u teretanu i razmišljanja po ceo dan, pored vremenskih uslova i sunčeve svetlosti, hranljivih materija i hidratacije i lekova protiv alergija…

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo