Naslovna / Zdravlje

Šta uraditi kada gorušicu prate promuklost i kašalj

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 12. 04. 2023.

Ako gorušica traje duži vremenski period i javlja se češće, moguće je da dođe i do nekih netipičnih simptoma kakvi su promuklost, astma, pa i upala pluća

Gorušica Nisu samo žarenje i pečenje u grudima ono što nas muči kada imamo gorušicu Foto: Shutterstock

Gorušica, osećaj žarenja i peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline. Kada se ove epizode ponavljaju i nije reč o nekoj usamljenoj, privremenoj reakciji na nešto što smo pojeli, reč je o gastroezofagealnom refluksu (GERB).

Kako nastaje gorušica, odnosno refluks kiseline

GERB je zapravo posledica slabljenja jednog od mišića u našem telu, koji se zove donji ezofagealni sfinkter (DES). DES je prstenasti okvir donjeg dela jednjaka. U normalnom procesu konzumacije hrane, kada gutamo sadržaj, DES se otvara i zapravo je on taj koji omogućava hrani da prođe dalje kroz jednjak u želudac. Da bi se taj proces odvio normalno, kada je DES zdrav i kada se kiselina ne vraća u jednjak, on mora da bude zatvoren. Međutim, kada se to desi na opisan način, kiselina se vraća i dolazi do refluksa.

Koji su uobičajeni simptomi  GERB

Statistike kažu da u zemljama Evrope čak 44 odsto osoba ima simptome gorušice barem jednom mesečno, a 5 odsto stanovništva ima ovakve probleme svakodnevno. Pretpostavlja se da na svetskom nivou čak petina stanovništva pati od gorušice, što praktično znači da ovo stanje ima epidemijske razmere. Glavni simtomi gorušice su:

  • osećaj pečenja ili žarenja u grudima (uglavnom posle jela, ali i tokom noći)
  • intenziviranje osećaja u ležećem položaju ili kada je osoba savijena
  • kiseo ili gorak osećaj u ustima
  • regurgitacija (vraćanje sadržaja)
  • dispepsija (poremećeno varenje).

Gorušica i GERB mogu da daju i netipične simptome među kojima su promuklost i kašalj

Međutim, postoje i neki netipični znaci koje može da prouzrokuje GERB, posebno ako gorušica traje duže i javlja se češće. To su pre svega bol iza grudne kosti, promuklost, kašalj, bronhitis, astma, pa i upala pluća. Kada se simptomi javljaju dominantno u laringealnoj regiji, moguće je da se radi o laringofaringealnom refluksu, odnosno laringofagealnoj refluksnoj bolesti (LFRB). Kod obolelih dolazi do promene pH vrednosti koja daje simptome poput promuklosti, hroničnog kašlja i disfagije (otežanog gutanja).

Šta još u jednjaku može da prouzrokuje gorušica

Pri ovom stanju, dolazi do ezofagealnih teškoća, odnosno ispoljavanja simptoma u jednjaku. To mogu da budu ezofagitis, stenoza i adenokarcinom jednjaka, a moguća je i pojava Barrett-ovog jednjaka. Ekstraezofagealni sindromi su hronični kašalj, laringitis i promene na laringealnoj mukozi, hipersalivacija, astma, kao i refluksno oštećenje zubne gleđi. Još jedna grupa poremećaja koji mogu da proizađu iz refluksa kiseline jesu faringitis, sinusitis, otitisi i idiopatska plućna fibroza.

Kako da znamo da kašalj ima veze sa gorušicom i GERB

Nije redak slučaj da se i kašalj javi ako postoji refluks kiseline. Može da bude akutni, subakutni i hronični, i spada u protektivne faktore koji pročišćavaju a time i štite disajne puteve. Statistike kažu da se kašalj javlja kod 10-40 odsto pacijenata koji imaju refluksnu bolest.

Razlozi zbog kojih se kašalj javlja kao posledica refluksa kiseline jesu prvenstveno rezultat direktne iritacije želudačnim sadržajem koji se vraća, povećane osetljivosti disajnog puta zbog uticaja kiseline, ili aktiviranja nervnih puteva između jednjaka i disajnog puta. Veza je uzročno – posledična, pa tako kašalj može i da isprovocira rekluks kiseline.

Laringofagealna refluksna bolest mora da se leči jer ona može da pogorša neko stanje koje već postoji ili da izazove polipe i ciste na glasnicama.

Momenat kada obavezno treba potražiti lekarsku pomoć

To su sledeće situacije:

  • gorušica je češća od dva puta nedeljno
  • pečenje i žarenje u grlu
  • simptomi ne prolaze i pored propisane terapije
  • disfagija (otežano gutanje)
  • neprekidan osećaj mučnine ili povraćanja
  • gubitak telesne težine bez nekog drugog razloga.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo