Naslovna / Zdravlje

Moderna anestezija omogućava brži izlazak iz bolnice i kraći oporavak nakon operacija

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 18. 04. 2023.

Aktuelni protokoli u čijem sprovođenju učestvuju anesteziolozi ubrzavaju postoperativni tok i oporavak nakon hirurških intervencija, ali ne ugrožavaju zdravlje i bezbednost pacijenata, naprotiv – smanjuju se rizici i koristi su brojne i za sistem i za bolesnike, objašnjava za eKlinika portal profesor dr Radmilo Janković

Anestezija Radmilo Janković Profesor dr Radmilo Janković odnedavno je novoizabrani predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije Foto: Radmilo Janković/Shutterstock

Anestezija je ne samo neodvojivi već i jedan od najvažnijih segmenata bolničkog hirurškog protokola, koji je u gotovo 90 odsto slučajeva „sudbina“ onkoloških pacijenata. Savremeni anesteziološki trendovi usmereni su na efektivniji oporavak nakon bržeg izlaska iz bolnice uz povećanu bezbednost pacijenata i smanjenje rizika za razvoj komplikacija.

Anestezija kao važan činilac bržeg oporavka operisanih pacijenata

Kada se govori o hirurgiji uopšteno, termin „Fast track breast sugrery“ odnosi se prvenstveno na ubrzavanje postoperativnog toka i oporavka nakon operacije. To, međutim, suprotno nekim tradicionalnim shvatanjima našeg naroda, ne čini ovu situaciju manje bezbednom za pacijente – naprotiv, objašnjava u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Radmilo Janković, rukovodilac najveće klinike u okviru UKCS Niš, Klinike za anesteziju i interventnu terapiju, koji precizira:

–  U duboko tradicionalnoj sredini kakva je naša, u nekim sferama života prilično konzervativnoj, ljudi se osećaju sigurnije kada su pod dužim, strogim nadzorom lekara. Tako nisu baš uvek omiljeni pedijatri koji odmah ne propisuju antibiotike, a ako su hirurške metode što radikalnije i ako se duže boravi u bolnici, naš čovek se oseća mirnije, veruje da je sve „kako treba“. Međutim, moderna medicina samu hospitalizaciju tretira ozbiljnim faktorom rizika za niz postoperativnih komplikacija, prvenstveno zbog velikog rizika od infekcija. Stoga je cilj takozvanog ERAS protokola upravo njihovo izbegavanje i minimiziranje, uz povećani komfor pacijenata i brži oporavak van bolničkih uslova.

Šta je ERAS protokol i kako se zadržava visok nivo zdravstvene bezbednosti iako se napusti bolnica

U doslovnom prevodu, objašnjava sagovornik našeg portala, ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) označava upravo ubrzani oporavak nakon operacije, primenjiv kod velikog broja hirurških procedura.

Suština je obezbediti i održati maksimalnu zdravstvenu bezbednost pacijenta uz primenu neophodnih, ali i zaobilaženje nekih zastarelih, odnosno prevaziđenih metoda. Prve pristalice ovakvog načina zbrinjavanja pacijenata sa odličnim rezultatima po pacijente bili su upravo hirurzi, uz multidisciplinarni pristup, odnosno tesnu saradnju sa anesteziolozima i kolegama drugih specijalnosti. Da bi ERAS princip bio funkcionalan a da nijednog trenutka zdravlje tek operisanog pacijenta ne bude ugroženo iako je otpust iz bolnice brži, bilo je potrebno sagledati faktore koji bolesnike primarno vezuju za hospitalni ambijent. To su neophodna hidratacija, primena narkotičkih analgetika a ponekad i neopravdano produženo ležanje, umesto moguće mobilizacije ako se pacijent dobro oseća. ERAS protokoli mogu da variraju u odnosu na vrstu operacije, ali su najveći pozitivni pomaci učinjeni na polju kolorektalne hirurgije – objašnjava profesor Janković, novoizabrani predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije.

Pripreme, anestezija, operacija i tok oporavka: Efekti novih protokola nisu samo ekonomski

Prema rečima prof.dr Jankovića, lekarski tim bi uz individualni pristup trebalo da vrši procenu neophodnosti primene morfina, drugih jakih analgetika i obaveznu antibiotsku profilaksu. U nekim slučajevima čak jaka antibiotska terapija nije ni potrebna. Posebno u slučaju onkoloških pacijenata poželjna je što brža mobilizacija, odnosno ustajanje iz bolničke postelje. Izuzetno značajan deo predstavlja i nešto što je bilo (a još uvek je, napomena autora teksta) tabu tema – uključivanje normalnog režima ishrane.

Radmilo Janković NOK 2023

Brži oporavak pacijentkinja uz pridržavanje ERAS protokola moguć je i nakon hirurgije dojke, predavanje prof. dr Radmila Jankovića na Prvoj nacionalnoj onkološkoj konferenciji NOK 2023 u Nišu Foto: Milan Stojković

– Najbolje bi bilo da se operisani bolesnici čim se za to stvore objektivni uslovi hrane onako kako su se hranili do dolaska u bolnicu. Naravno, odluku i o tome donosi lekarski tim u odnosu na intervenciju koja je izvršena i uvid u stanje pacijenta. Iz svega navedenog proizilazi da opravdanost primene ERAS protokola nije samo u ekonomskim razlozima i smanjenju broja bolničkih dana, već i faktičkim koristima i za sistem i za pacijente, posebno onkološke. Efekti novih metoda tako su jasno vidljivi u sve tri faze koje ovaj protokol podrazumeva: preoperativnoj, intraoperatvoj i postoperativnoj – navodi profesor Radmilo Janković.

Razbijanje mitova: Koliko nas anestezija sada drži daleko od normalnog režima ishrane, šta je sa gladovanjem

O svakoj od faza pacijent treba da bude obavešten kako ne bi bilo prostora za bilo kakve sumnje upravo zbog konzervativnog načina razmišljanja kome smo skloni i na koji smo se navikli. Naravno, podseća sagovornik eKlinika portala, veoma je važno pridržavati se napomena koje će tim lekara dati i u bolnici i pre intervencije i u prvim danima nakon otpusta.

–  Pacijenti su i dalje izloženi brojnim dilemama koje bi upravo upoznavanje sa fazama ERAS protokola trebalo da razreši. Mnogi potpuno bespotrebno i neopravdano gladuju pre operacije. Revolucionarni pomaci ERAS protokola skratili su, pored ostalog, i uzimanje tečnosti na neuporedivo kraći vremenski razmak pre operacije nego ranije. Anesteziolozi u reoperativnoj vrše procenu korišćenja terapije koju pacijent već uzima. Ono što takođe treba naglasiti jeste potpuno isključivanje nekih medikamenata koji su, ako tako može da se kaže, u ranijim vremenima pomalo i „ocrnili“ anesteziju i uticali na to da se u populaciji stvori strah – ističe sagovornik eKlinika portala.

Veliki prolećni stručni Simpozijum u Nišu: Na okupu vrh evropske anesteziologije sa više od 1000 učesnika

Univerzitetski Klinički centar Niš nalazi se u samom središtu medicinskih naučnih zbivanja u regionu. Nakon četvorodnevnog, desetog kongresa kardiologa u organizaciji Klinike za kardiologiju UKC Niš i prve, izuzetno uspešno organizovane Nacionalne onkološke konferencije NOK 2023, u Nišu će od 21. do 23. aprila održati veliki jubilarni deseti po redu stručni Simpozijum anesteziologa i intenzivista sa međunarodnim učešćem. Organizatori su Udruženje anesteziologa i intenzivista Srbije na čijem čelu je odnedavno naš sagovornik i ugledna ustanova kojom rukovodi, Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš.

– Sa ponosom ističem da je reč o jednom od najprestižnijih anestezioloških i intenzivističkih stručnih okupljanja u Evropi, koji se razvijao od lokalnog tematskog sastanka. Na naš poziv već je prijavom pozitivno odgovorio ogroman broj anesteziologa, ali i lekara srodnih specijalnosti (interna i urgentna medicina, infektologija, pedijatrija…). Očekuje se oko stotinu predavača u više od 20 sesija i više od 1.000 učesnika, uz prisustvo nekih od najvećih imena anestezije i intenzivne terapije. Simpozijum ima i humanitarni karakter. Tako će prisutni biti u prilici da daju svoj doprinos borbi deci obolele od karcinoma i njihovim porodicama pod okriljem NURDOR – najavio je u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Radmilo Janković.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo