Naslovna / Zdravlje

U susret Uskrsu: Kako da uživamo u prazničnoj hrani uprkos intoleranciji na određene namirnice

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 13. 04. 2023.

Uskršnji praznici su pred nama, vreme koje najčešće provodimo sa bližnjima, uz tradicionalnu prazničnu kuhinju, koja ponekad zna da optereti naš želudac

praznici Da ne biste morali da zaobilazite hleb, peciva, kolače i torte, postoje različiti dijetetski suplementi za digestivni trakt, poboljšano varenje i protiv nadimanja Foto: Shutterstock

Za sve koji su intolerantni ili alergični na određene sastojke u hrani, poput glutena ili laktoze, uskršnji praznici mogu biti veoma stresni i rizični. Srećom, uz odgovarajuće dodatke ishrani moguće je bezbrižno provesti praznike, uživajući u bogatoj trpezi, bez straha od stomačnih tegoba.

Sprečavanje neželjenih simptoma

Bol u stomaku je vrlo nelagodan osećaj, a posebno kada želimo da u miru provedemo vreme u krugu porodice i prijatelja tokom praznika. Uzročnici mogu biti različiti, a jedan od najčešćih je intolerancija na pojedine sastojke u hrani, što dovodi do neprijatnih reakcija organa za varenje. Da ne biste morali da zaobilazite hleb, peciva, kolače i torte, postoje različiti dijetetski suplementi za digestivni trakt, poboljšano varenje i protiv nadimanja, dostupni na sajtu i aplikaciji apoteka.rs. Putem ove besplatne online platforme koja funkcioniše po principu „pretraži-rezerviši-preuzmiˮ, moguće je nabaviti dodatke ishrani koji pomažu kod otežanog varenja.

Ovi dodaci ishrani služe za regulaciju sistema za varenje, obezbeđujući enzime neophodne za razgrađivanje. Kako to nisu lekovi sa kojima se često susrećemo, dobro je imati uvid u njihovu dostupnost u apotekama.

praznici

Uzročnici mogu biti različiti, a jedan od najčešćih je intolerancija na pojedine sastojke u hrani, što dovodi do neprijatnih reakcija organa za varenje Foto: Shutterstock

Najčešći tipovi intolerancije na hranu

Uz netoleranciju na salicilate, koju najčešće razvijaju oboleli od astme, zatim kofein, fruktozu i sulfite (vrsta konzervansa) – gluten i laktoza najčešći su uzročnici nelagodnih reakcija organa za varenje.

Laktozna intolerancija podrazumeva problem sa unošenjem mleka i mlečnih proizvoda u organizam, usled nedostatka laktaze, enzima za varenje čija se količina u organizmu vremenom smanjuje. U tom slučaju, telo nije u mogućnosti da razgradi ovaj prirodni šećer, što dovodi do grčeva i bola u stomaku, mučnine, nadimanja, gasova i dijareje.

praznici

Gluten i laktoza najčešći su uzročnici nelagodnih reakcija organa za varenje Foto: Shutterstock

Sa druge strane, netolerancija na gluten izaziva otežano varenje u vidu nadutosti, grčeva i nedovoljne ispražnjenosti creva, te su tu od pomoći dodaci ishrani za regulaciju osetljivosti na gluten, koji razgrađuju unutrašnje i spoljašnje peptidne veze u proteinima, do nivoa aminokiselina. Jednostavnije rečeno, ovako se smanjuje štetni uticaj glutena na organizam i sprečavaju dalja oštećenja.

Savetovanje sa farmaceutom

Kad su u pitanju lekovi i dodaci ishrani koji su generalno manje poznati, uvek nam je značajno da čujemo stručno mišljenje i savet. Preko aplikacije apoteka.rs, registrovani korisnici mogu potpuno besplatno obaviti online poziv sa diplomiranim farmaceutima. Objektivno preporučeni farmaceutski proizvodi ili lekovi od strane apoteka.rs farmaceuta, u skladu sa potrebama korisnika, potom mogu biti brzo i lako pronađeni i rezervisani u odabranoj apoteci, čime se značajno štedi vreme kog uvek manjka, posebno u vreme praznika.

Važno je da čuvamo svoje zdravlje na najefikasniji način, a sve što nam treba da bezbrižno uživamo u praznicima i bogatoj trpezi – sada je dostupno u jednoj aplikaciji. Vreme je za slavlje, a ne za nelagodnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo