Naslovna / Zdravlje

Gojenje u menopauzi prati 4 mita u koja ne treba verovati

Priredio/la: I. V. |17:00 - 20. 04. 2023.

Menopauza je još uvek jedna od tabu tema. O njoj se malo ili nedovoljno govori, niti se žene dovoljno edukuju o promenama kroz koje će njihova tela proći

gojenje u menopauzi Gojenje u menopauzi je sasvim prirodna pojava, a kako žena stari održavanje uobičajene težine postaje sve teže. Foto: Shutterstock

Gojenje u menopauzi je sasvim prirodna pojava, a kako žena stari održavanje uobičajene težine postaje sve teže. U stvari, mnoge žene dobijaju na težini u periodu od perimenopauze do ulaska u menopauzu. Međutim, stručnjaci navode da povećanje telesne težine u menopauzi nije neizbežno i može se sprečiti pravilnom i zdravom ishranom, kao i aktivnim načinom života.

Šta uzrokuje gojenje u menopauzi?

Hormonske promene u menopauzi mogu da povećaju verovatnoću da će žena pre dobiti na težini oko stomaka nego oko kukova i na butinama. Ali, hormonske promene same po sebi ne moraju nužno da dovedu do gojenja u menopauzi. Povećanje telesne težine obično je povezano sa starenjem, kao i sa načinom života i genetskim faktorima. Na primer, mišićna masa obično se smanjuje s godinama, dok se masnoće na telu povećavaju. Gubitak mišićne mase usporava brzinu kojom žensko telo koristi kalorije, odnosno usporava metabolizam. Taj proces može da učini izazovnijim održavanje zdrave težine. Ako žena nastavi da jede kao i obično, i ne poveća fizičku aktivnost, verovatno će se ugojiti.

Genetski faktori takođe mogu da budu razlog gojenja u menopauzi. Ako roditelji ili drugi bliski rođaci imaju „višak“ oko stomaka, verovatno će i naslednici imati isti problem. Drugi faktori, kao što su nedostatak vežbanja, nezdrava ishrana i nedovoljno sna, mogu da doprinesu gojenju u menopauzi. Takođe, kada ljudi ne spavaju dovoljno, dešava se da stalno nešto grickaju i tako unose više kalorija.

Koliko je rizično gojenje u menopauzi?

Povećanje telesne težine u menopauzi može da ima ozbiljne posledice po zdravlje žene. Prekomerna težina, posebno oko srednjeg dela, povećava rizik od mnogih problema:

  • Problema sa disanjem
  • Bolesti srca i krvnih sudova
  • Dijabetes tipa 2
  • Povećava rizik od raznih vrsta karcinoma – raka dojke, debelog creva i endometrijuma.

Zablude koje prate dobijanje kilograma u menopauzi

Činjenica je da dosta žena nije upoznato sa izazovima koje nosi menopauza, a jedna od sistemskih grešaka je što se ne govori dovoljno o menopauzi, niti se žene dovoljno edukuju o promenama kroz koje će njihova tela proći. Zbog toga mnoge dolaze u situaciju koja ih i iznenadi ali i zabrine kada se ugoje. Nekoliko zabluda i činjenica o gojenju u menopauzi mogli bi da pomognu ženi da bolje razume šta joj se događa i da joj olakša donošenje odluka kako da se fizički i psihički oseća što bolje.

1. mit: Za gojenje u menopauzi sami ste odgovorni

Zaboravite uvredljive komentare da ste se opustili ili još gore zapustili. Činjenica je da se mnoge žene udebljaju oko 1,5 kilograma godišnje u periodu između 40. i 50. godine, pa i nešto kasnije, u 6. deceniji života. Stručnjaci navode da se to dešava zbog nekoliko procesa, a pre svega zbog toga što se metabolizam prirodno usporava s godinama. Takođe, žena počinje da gubi mišćnu masu, a mišići sagorevaju više kalorija nego salo. Osim toga, niži nivo estrogena može da dovede do intenzivnijeg nakupljanja masnog tkiva u predelu trbuha.

2. mit: Gojenje počinje tek u menopauzi

Debljanje počinje u perimenopauzi, u godinama koje vode do menopauze (koja zvanično počinje da se računa kada žena 12 meseci zaredom nema menstruaciju). Treba imato u vidu da taj prelaz u menopauzu može da potraje čak i do 10 godina.

3. mit: Ne treba se brinuti, ako se ugojite nekoliko kilograma oko menopauze

Da li je ovo zabluda ili nije zavisi od težine žene – ako je imala idealnu težinu, nekoliko kilograma nije problem, ali, ako je žena već imala višak kilograma i dobila je dodatne kilograme, to bi već  mogao da bude problem jer se tako povećava rizik od bolesti koje se javljaju u starijoj životnoj dobi poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i raka. Dodatna težina takođe može da pogorša valunge.

4. mit: Ne možete da učinite ništa protiv gojenja u menopauzi

Iako je gojenje normalno u srednjim godinama, postoje neki koraci koje žena može da preduzme kako bi usporila taj proces, zaustavila ga ili skinula kilograme koje je dobila. Neki od tih koraka su:

  • Dodajte ili pojačajte trening snage – Metabolizam se usporava s godinama uglavnom zbog gubitka mišića, pa se zbog toga preporučuju vežbe koje mogu da pomognu u  sagorevanju kalorija i kontroli težine. Naravno, najefikasnije su zahtevne vežbe otpora, poput treninga s utezima, barem dva puta nedeljno, uz druge aktivnosti kao što je hodanje. Fizička aktivnost i vežbanje takođe može da pomogne kod nuspojava menopauze kao što su problemi sa spavanjem, neraspoloženje i nizak nivo energije.
  • Birajte vreme kada ćete da jedete. Idealno bi bilo da se pojede najveći obrok za ručak ili doručak, kada je pred nama dan pun aktivnosti, a ne uveče, pre spavanja.
  • Izbegavajte drastične dijete. Dijete mogu kratkoročno da deluju, ali vćina ih ima premalo kalorija i hranjivih materija pa su neodržive.
  • Fokusirajte se na proteine i zdrave izvore ugljenih hidrata. Stručnjaci ističu da bi žena trebalo da se fokusira na proteine i zdrave izvore ugljenih hidrata kao što je voće, povrće, mlečne namirnice poput običnog jogurta, kao i integralne žitarice poput ovsenih pahuljica. Ta hrana bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima koja su ženama potrebna za dobro zdravlje. Uvođenje proteina u obroke i međuobroke takođe je ključno, ali,  činjenica je da se svako telo menja, pa ako nakon menopauze izgleda drugačije, nego kada je žena imala 20 godina to je normalno i u redu. Generalno, savet ženama je da ne treba ničega da se odriču, ni čokolade, ni vina, već je važno imati ravnotežu u svom životu, ali u svemu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ss
0:10, 21. 04. 2023.
Odgovori

Hvala,divan tekst…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo