Naslovna / Zdravlje

Masne naslage na stomaku – najvažnije činjenice o ovoj vrsti masnoće

Priredio/la: I. V. |15:00 - 24. 08. 2022.

Zbog viška masnoće na stomaku farmerke mogu da postanu preuske, ali, mnogo važnije je što predstavlja upozorenje da će neko dobiti dijabetes, masnu bolest jetre, bolest srca, visok holesterol ili karcinom dojke

masne naslage na stomaku Ne krivite pivo, na primer, za masnoće na stomaku Foto: Shutterstock

Masne naslage na stomaku ili stomačna masnoća nije samo onaj mekani sloj ispod kože, koji zovemo salo. Reč je o visceralnoj masti, vrsti masnoće koja leži duboko u abdomenu. Obuhvata creva, jetru i stomak, može da obloži i arterije, što je rizično za zdravlje. Ali, da bi se neko rešio ovih masnih naslaga nije potrebno da se drže posebne dijete ili rade neke određene vežbe, dovoljno je primenjivati neke zdrave životne navike.

Masne naslage na stomaku i 9 važnih činjenica o ovom problemu

1. Istraživači smatraju da je količina duboke masnoće oko struka bolji pokazatelj da li ste u opasnosti od ozbiljnih zdravstvenih problema nego težina ili BMI (indeks telesne mase). Salo na stomaku može učiniti farmerke preuskim, ali mnogo važnije je što znači da postoji rizik da će neko dobiti:

  • dijabetes
  • masnu jetru
  • bolest srca
  • visok holesterol
  • karcinom dojke
  • pankreatitis.

2. Ne može se precizno reći koliko visceralne masti neko ima samo merenjem struka. To je zato što masnoća blizu površine kože (koja se naziva potkožna mast) takođe ulazi u obim struka. Ali, metar može da da nagoveštaj da li bi osoba mogla da završite sa zdravstvenim problemima povezanim sa salom na stomaku. Za žene, mere struka veće od 89 cm treba da budu crvena zastavica, dok je za muškarce znak upozorenja struk veći od 101,6 cm. 

3. Na sreću, visceralna masnoća je prva vrsta masti koju čovek gubi. A da bi se to postiglo, čovek mora da se pokrene. Trening ne mora da bude komplikovan. Dovoljno je sat vremena dnevno brzog hodanja. Ako mnogo sedite, pronađite način da se krećete. Podesite tajmer na telefonu da vas podseti da ustanete svakih pola sata. Ili, pokušajte da radite za stolom koji može da se podesi za rad stojeći pa tako iskoristite priliku i da uradite neki čučanj.

4. Možda niste znali, ali i „pričanje rukama“ ili lupkanje nogom u ritmu neke melodije smatra se vrstom fizičke aktivnosti, koja neće formirati izgraditi mišiće ili povećati izdržljivost, ali ipak sagoreva kalorije. Znači, ako vam neko kaže da se previše „vrpoljite“ dok radite – odgovorite da samo sagorevate kalorije na stomaku.

5. Jabukovo sirće ima mnogo korisnih primena, ali, smanjenje masti na stomaku verovatno nije jedan od njih. Ova oštra tečnost dobija se od zgnječenih jabuka koje se zatim destiluju, a potom fermentišu. Neki ljudi misle da sirćetna kiselina koju sadrži može na neki način da poboljša zdravlje. Studije na životinjama pokazale su tračak nade da bi to moglo da pomogne u sagorevanju visceralne masti, ali – nema naučnih dokaza da jabukovo sirće ima isti efekat na ljude.

6. Pivo se često smatra razlogom za uvećan obim stomaka pa otuda i termin „pivski stomak“. Studije pokazuju da je to ipak malo komplikovaniji slučaj. Penasta poslastica u stvari ima dosta kalorija tako da bi od piva mogli lako da se ugojite. Ali, to ne znači nužno da se masnoća zbog piva taložina stomaku. Mnogo veći krivac za to su gazirana i druga veštački zaslađena pića, jer brojna istraživanja su pokazala da šećer može da bude razlog uvećanja masnoće na stomaku.

7. Zamenite gazirana pića zelenim čajem, na primer. Kako biste smanjili salo na stomaku, budite pametni kada birate hranu – jedite razumne porcije, puno povrća i izbegavajte  nezdravu hranu. I umesto gaziranog soka, izaberite zeleni čaj. Nekoliko studija je pokazalo da katehini, antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju, mogu malo da pomognu u sagorevanju visceralne masti. Naravno, ako se odlučite za čaj, nemojte ga zaslađivati medom ili šećerom.

8. Riblje ulje se dugo smatralo dodatkom za očuvanje zdravlja srca. FDA je nedavno odobrila lek napravljen od ribljeg ulja koji pomaže u kontroli triglicerida, masti u našoj krvi. Ali, da li riblje ulje uklanja salo sa stomaka? Ne toliko. Studija na muškarcima sa prekomernom težinom, koji su uzimali suplemente ribljeg ulja, nije otkrila promene u masti u stomaku.

9. Doktori su dugo mislili da dodatna težina može da pomogne da kosti budu jake kako bi nas zaštitile od preloma. Ali, studije ukazuju da to nije nužno tačno, barem kada je u pitanju visceralna masnoća. Istraživanje je pokazalo da muškarci sa više masnoće na stomaku imaju slabije kosti, na primer. Druga studija je proučavala žene koje još nisu prošle kroz menopauzu. Utvrđeno je da one sa više masnoće na stomaku imaju nižu gustinu kostiju, što je znak upozorenja za osteoporozu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo