Naslovna / Zdravlje

Utiče li nedostatak sna na taloženje masnih naslaga na stomaku

Priredio/la: S.M.|19:00 - 08. 04. 2022.

Izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i kvalitetan san osnova su zdravog životnog stila. Ukoliko na nekom od ovih polja “zakažemo”, rizikujemo da narušimo zdravlje – objašnjavaju stručnjaci koji su ispitivali vezu sna i stvaranja viscelarnih masti

masne naslage

Svi će se složiti da je sasvim zdravo imati malo masnih naslaga u organizmu, ali važo je naglasti i da nisu sve masti jednake. Viscelarna mast je vrsta masti koja se skladišti unutar abdomena. Formira se u blizini nekoliko vitalnih organa, uključujući jetru, stomak, creva a može se nakupiti i u arterijama. Viscelarna mast se ponekad naziva i “aktivna mast” jer može učestvovati u aktivnom povećanju rizika za obolevanje od ozbiljnih bolesti.

Nedostatak sna i „šlauf“ oko stomaka

Novo istraživanje je našlo vezu između nedostatka sna i stvaranje viscelarnih masti. Rezultati istraživanja sprovedenog na Klinici Mayo su pokazali da nedostatak sna može da dovede do nakupljanja masti, posebno u predelu stomaka.

Studija koju je sprovela dr Naima Covassin pokazala je da nedostatak sna dovodi do povećanja ukupne abdominalne masti za devet odsto i povećanja abdominalne viscelarne masti za 11 odsto. Viscelarna mast taloži se duboko u abdomenu oko unutrašnjih organa i snažno je povezana sa srčanim i bolestima metobolizma.

Nedostatak sna sve je češći izbor kako mladih ljudi, tako i onih starijih koji su poklekli pred izazovima današnjice i provode sve više vremena ispred kompjutera do duboko u noć. Ali, kad duže ostaju budni, ljudi imaju tendenciju i da unose veće količine hrane.

Periodi kraćeg sna rezultuju većom količinom stomačne masti

U studiji je učestvovalo 12 zdravih muškaraca starosti od 19 do 39 godina, prosečne telesne težine. Bili su podeljeni u dve grupe. Prva četiri dana obema grupama bilo je dozvoljeno da spavaju devet sati. Sledeće dve nedelje, jednoj grupi bilo je dozvoljeno da spava samo četiri sata, a druga je i u tom periodu spavala devet sati. Zatim su obe grupe tri noći zaredom mogle da spavaju po devet sati.

Učesnici istraživanja konzumirali su više od 300 dodatnih kalorija dnevno tokom ograničenja sna: od toga su unosili oko 13 odsto više proteina i 17 odsto više masti.

– Akumulacija viscelarne masti otkrivena je CT skeniranjem, dok je povećanje težine bilo skoro zanemarljivo – navodi dr Covassin.

Istraživači navode da su posebno zabrinjavajući potencijalni efekti ponovljenih perioda neadekvatnog sna koji dovode do kumulativnog povećanja viscelarnih masti, tokom nekoliko godina.

Porast težine nije merilo

Uobičajeno, mast se prvenstveno taloži ispod kože. Međutim, čini se da neadekvatan san preusmerava masti u unutrašnji deo abdomena, pa i tokom sna viscelarna masnoća nastavlja da “raste”.

– Naši nalazi pokazuju da je kraći san, čak i kod mladih, zdravih i relativno mršavih osoba povezan sa povećanjem unosa kalorija, nižim povećanjem težine i značajnim povećanjem masnih naslaga u delu stomaka – kaže specijalista kardiologije i glavni istraživač studije prof. dr Virend Somers.

Ovo sugeriše da je neadekvatan san prethodno neprepoznat okidač za taloženje viscelarne masti i da nadoknađeni san, barem kratkoročno, ne utiče pozitivno na akumulaciju viscelarne masti. Dugoročno, ovi rezulati sugerišu da bi nedovoljno sna moglo da doprinese širenju epidemije gojaznosti, kardiovaskularnih i bolesti metabolizma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo