Naslovna / Zdravlje

Antibiotici, statini, antidepresivi i drugi lekovi ne „trpe“ određenu hranu

Priredio/la: I. V. |15:00 - 03. 05. 2023.

Naizgled bezopasni voćni sokovi mogu da uspore ili promene način na koji lek deluje, baš kao i porcija spanaća, zato je dobro znati koji lekovi ne idu s određenom hranom

hrana lekovi Naizgled bezopasni voćni sokovi mogu da uspore ili promene način na koji lek deluje Foto: Shutterstock

Lekovi deluju na tačno propisan način, i upravo zbog toga njihova efikasnost može da bude promenjena kada dođu u interakciju sa određenom hranom. Na primer, kada se neki lek popije zajedno sa toplim piće, kao što je čaj, on može da promeni način dejstva i eventualno dovede zdravlje u opasnost. Naizgled bezopasni voćni sokovi takođe mogu da uspore ili promene način na koji lek deluje.

Koja hrana i koji lekovi ne idu jedni s drugima

Interakcija hrane i lekova obično se javlja kroz tri različite vrste mehanizama. Lekari navode da hrana može da poveća procenat ili opseg apsorpcije leka, ili ga smanji. Hrana tako može da utiče na lekove koji se kupuju bez recepta, kao i na one koje propisuju lekari. Zbog toga treba znati koja hrana i koji lekovi nikada ne bi trebalo da se mešaju.

Antibiotici ne idu sa kiselom hranom i mlečnim proizodima

Ako volite kafu trebalo bi da znate da jako kisela hrana, poput kofeinskih pića, može da smanji  efikasnost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, konzumirajte kisele proizvode  (uključujući meso, živinu, kafu i šećer) jedan sat pre ili dva sata nakon što ste uzeli lek. Kinoloni, grupa antibiotika, mogu da se uzimaju na prazan želudac ili s hranom. Konzumiranje mlečnih proizvoda u isto vreme sa lekom smanjuje njihovu efikasnost zato mlečnu hranu treba jesti dva sata pre ili nakon uzimanja antibiotika.

Antidepresive ne treba mešati sa sirevima i nekim umacima

Preskočite sir ako uzimate inhibitore monoaminooksidaze koji se koriste za lečenje depresije i anksioznih poremećaja. Naime, ovi lekovi mogu da reaguju na namirnice bogate tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima. Mešanje inhibitora monoaminooksidaze s hranom koja sadrži tiramin, kao što su u sir ili fermentisana ili kisela hrana, može do opasno visokog nivoa da poveća krvni pritisak. Ostale namirnice bogate tiraminom su soja sos, tofu, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakti kvasca…

Antikoagulansi, spanać i riblje ulje nisu dobra kombinacija

Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neke vrste hrane smanjuju njihovu delotvornost, a druge produžavaju vreme zgrušavanja i povećavaju rizik od krvarenja. Riblje ulje je, na primjer, zdravo za srce, ali takođe deluje na blago zgrušavanje krvi. S druge strane, tamnozeleno lisnato povrće i druge namirnice, koje sadrže vitamin K, mogu da povećaju zgrušavanje. Zbog toga treba da ograničite ili izbegavate spanać, brokoli, kelj, prokelj dok se piju antikoagulansi. 

Statini ne idu sa nekim citrusnim sokovima

Umesto jutarnjeg soka od pomorandže ili grejprfuta, preporučuje se bobičasto voće ako uzimate statine – lekove za snižavanje visokog holesterola. Ispijanje soka od grejpfruta u isto vreme kada se uzimaju statini, uzrokuje akumuliranje leka u telu. Grejpfrut usporava rastvaranje leka, što rezultira većom koncentracijom medikamenta u organizmu i različitim zdravstvenim problemima. Pomorandže mogu da imaju sličan učinak na dejstvo leka, što može da ošteti jetru, i u retkim slučajevima, posledica mogu da budu i teška oštećenja bubrega i mišića.

Alkohol nikada ne treba mešati sa lekovima

Alkohol menja učinak leka i može da poveća rizik od oštećenja jetre kada se uzima sa statinima, narušava mentalne i motoričke funkcije u kombinaciji s lekovima za anksioznost, nadražuje želudac kada se uzima uz histamin blokatore. Alkohol je nešto najgore što može da se kombinuje s lekovima na mnogo načina. Lekovi protiv gljivica, na primer, burno reaguju s alkoholom. Ta kombinacija može da uzrokuje mučninu, grčeve u stomaku, glavobolju…

Ostale kombinacije koje trebate izbegavati

  • Sladić i oralne kontraceptive
  • Lekove za astmu i pića koja sadrže kofein
  • Gospinu travu i mnogi lekovi
  • Koren valerijane i alkohol.

Kako se pravilno uzima lek

  • Uzimajte lekove s punom čašom vode osim ako nije drugačije naznačeno u uputstvu
  • Izbegavajte uzimanje vitamina ili minerala u isto vreme kada uzimate lek
  • Nemojte da gutate lekove s vrućim pićima ili ih rastvarati u vruće napitke
  • Nikada ne uzimajte lekove s alkoholom
  • Ne rastavljajte kapsule i njihov sadržaj nemojte da mešati u hranu
  • Obavezno pročitajte uputstvo koje dolazi s lekom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo