Naslovna / Zdravlje

Kako nastaje jagodasti mladež i kada ga je potrebno lečiti

Priredio/la: I. V. |15:00 - 09. 05. 2023.

Jagodasti hemangiom izgleda kao urođeni beleg, ali je zapravo benigni (nekancerozni) tumor, koji često raste tokom prve godine života

Jagodasti hemangiom Jagodasti hemangiomi razlikuju se na osnovu mesta gde se razvijaju Foto: Shutterstock

Jagodasti mladež ili hemangiom predstavlja skupinu krvnih sudova, koji formiraju nekancerozni tumor ispod kože. Ovo ime mladež nosi zbog izgleda i jagodastocrvene boje, može dosta da naraste, ali obično nije opasan, osim što stvara estetski problem. Ali, neki hemangiomi su više ljubičasti ili smeđi (kao modrica), posebno na tamnijoj koži. Najčešće se javljaju kod dece i obično nestaju bez lečenja do 10. godine života deteta.

Šta je jagodasti mladež?

Jagodasti mladež ili hemangiom nastaje kada se krvni sudovi i ćelije blizu kože ne razvijaju kako bi trebalo. Umesto toga, sudovi se spajaju u nekanceroznu masu ili tumor – skup sićušnih krvnih sudova ispod kože. Izaziva izrazito  crvenu kožu koja je vidljiva pri rođenju ili razvija tokom detinjstva. Hemangiom izgleda kao urođeni beleg, ali je zapravo benigni (nekancerozni) tumor, koji često raste tokom prve godine, a zatim se smanjuje, obično bez lečenja. Oko 10 odsto jagodastih mladeža nestane do prvog rođendana deteta, a ostalih 90 procenata hemangioma nestaje do 10. rođendana deteta. Mogu da se pojave na bilo kom delu tela, ali najčešće na glavi ili na licu. Kada se prvi put pojave, mogu veoma brzo da rastu, kasnije se smanjuju i na kraju nestaju.

Koje vrste jagodastog hemangioma postoje?

Jagodasti hemangiomi razlikuju se na osnovu mesta gde se razvijaju, pa se tako izdvajaju:

  • Površinski (kapilarni) hemangiomi formiraju se neposredno ispod gornjeg sloja kože (epiderma), a jagodasti hemangiomi su vrsta površnog hemangioma
  • Kavernozni hemangiomi idu dublje u donji, masni sloj kože (hipodermis). Koža tada izgleda kao da ima ispupčenja i često je plave ili ljubičaste nijanse. Duboki hemangiom može da bude bolan i sklon krvarenju
  • Mešoviti hemangiomi imaju izgled jagode i izgledaju kao izbočenje na koži.

Zašto nastaje jagodasti mladež?

Stručnjaci nemaju precizan odgovor zašto neke bebe dobijaju hemangiome, jer oni nisu rezultat bilo čega što buduća majka radi tokom trudnoće. Uvreženo mišljenja da hrana ili stres uzrokuju bilo koju vrstu urođenog belega, po rečima stručnjaka, smatra se zabludom.

Većina jagodastih mladeža pojavljuje se tokom prvog meseca odojčadi. Neki su prisutni pri rođenju, dok se drugi pojavljuju tokom detinjstva. Nakon što tumor prestane da raste (obično pre prve godine), postepeno se smanjuje. Takođe, zabeleženo je da neka imaju bol kada se hemangiom smanjuje, a većina njih bledi do 10. godine života.

Koji su simptomi jagodastog hemangioma i kako se leči?

Jagodasti hemangiom obično se pojavljuje na licu i vratu, ali i na bilo kom delu tela. Neka deca, na primer imaju hemangiome unutar usta ili anusa. Ipak, u većini slučajeva deci sa ovim hemangiomom nije potreban tretman. Lekar može da preporuči rano lečenje ako jagodasti hemangiom:

  • Utiče na vid, sluh, disanje, ishranu ili druge telesne funkcije
  • Raste brzo ili je već postao velik
  • Značajno utiče na izgled ili samopoštovanje.

Jagodasti hemangiom se leči na tri načina:

  • Beta blokatorima (oralni propranolol) ili topikalni timolol
  • Laserskim tretmanima
  • Hirurškim uklanjanjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo