Naslovna / Zdravlje

Da li celulit nasleđujemo i zašto se javlja i kod osoba koje nemaju višak kilograma

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 05. 05. 2023.

Jedno je sigurno, uz glavobolju nam daje i brojna pitanja: kako da ga se rešimo, da li je idealna težina i sigurna okolnost da ga nećemo dobiti, hoće li se vratiti, pomažu li „čarobne“ kreme… Ta grozna reč „celulit“

celulit Ni muškarci nisu imuni na celulit ali su žene svakako više na udaru prvenstveno zbog jednog hormona Foto: Shutterstock

Celulit je zamka u koju žene često upadaju, posebno one koje nemaju poteškoće sa viškom kilograma, misleći da je u pitanju problem sa kožom. Sa druge strane, mnogi ga tretiraju samo estetskim problemom, što je takođe netačno.

Šta je celulit u medicinskom smislu

Dr Shilpi Khetarpal, dermatolog iz Cleveland Clinic svakodnevno odgovara na brojna pitanja o celulitu, kao i šta možemo da uradimo kada se pojavi. Ona kaže da je jedna od sigurno najvećih zabluda to što se celulit povezuje sa količinom masnoća u telu. Zato, podseća da se celulit susreće i kod osoba koje su mršave jednako kao i kod onih sa normalnom težinom, ali i prekomernom.

– Svi mi imamo masne ćelije u slojevima ispod kože, koje se zbog hormona, načina života i ishrane menjaju i uvećavaju. Dok taj proces traje, čvrste, vlaknaste strukture koje povezuju našu kožu sa mišićima povlače se ka dole, dok se masnoće podižu. To stvara neravne, brazdaste površine sa udubljenjima. Tako naborana i udubljena koža se najčešće pojavljuje na butinama, bokovima i zadnjici – objašnjava dr Khetarpal.

Ko je u većem riziku da ima celulit

Poznato je, dodaje dr Khetarpal da starost, odnosno godine života ali i genetska predispozicija kao i način života mogu da utiču na to da je neko više predisponiram za pojavu celulita. Takođe, doktorka navodi još neke faktore:

  • promene usled starenja (koža gubi elastičnost čineći površinske promene vidljivijim)
  • hormonske promene zbog trudnoće ili puberteta (smatra se da estrogen igra ulogu)
  • sedentarni način života (utiče negativno na cirkulaciju)
  • konzumiranje nezdrave hrane bogate mastima i ugljenim hidratima.

Muškarci i celulit?

Istraživanja kažu da ni „jači pol“  nije izuzet od ove ipak primarno ženske muke. Naime, prema brojkama, manje od 10 odsto muškaraca ima celulit. Muško vlaknasto tkivo je jače i drugačije je strukturirano, tako da je veća verovatnoća da će zadržati masnoću i neće je „gurati“ ka površini kože. Takođe, muškarci imaju testosteron, koji pomaže u ograničavanju lučenja telesnih masnoća a žene estrogen, koji pogoduje njihovom skladištenju.

Možemo li da sprečimo pojavu celulita

Nažalost, a to potvrđuje i dr Dr Shilpi Khetarpal, ništa što uradimo ne može nam garantovati da nećemo dobiti celulit. Ali, postoje stvari koje mogu da pomognu da umanjimo verovatnoću. To su:

  • redovno vežbanje
  • izbegavanje prerađene hrane
  • izbegavanje hrane koja sadrži veliku količinu masti i rafinisanih šećera
  • prekid pušenja
  • unos dovoljne količine vode.

Postoji li čarobni štapić za celulit

Nažalost, ne. Možda neće zvučati optimistično, ali jednom kad se pojavi, teže ćemo ga se rešiti. Uporan je, i ne ponekad nema reakcije čak ni ako potpuno promenimo ishranu ili pojačamo vežbanje. Čak ni uticaj skupih krema nije potvrđen kliničkim studijama. Uz to, neke od njih sadrže sastojke koji mogu da izazovu neželjene reakcije na koži, zato budite oprezni ako odlučite da ih isprobate.

Masaže mogu da poboljšaju cirkulaciju i da smanje višak tečnosti. Ipak, nema garancije da će poboljšanja biti trajna i da se celulit nikada više neće pojaviti. Što se tiče trajnih rešenja, dr Shilpi Khetarpal kaže da postoje minimalno invazivne ili klasične hirurške intervencije koje imaju za cilj da eliminišu vlaknaste strukture koje prave problem. Naravno, mora da ih sprovede stručno lice sa adekvatnim iskustvom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo