Naslovna / Zdravlje

Šta sve treba znati o kolonoskopiji

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 09. 05. 2023.

– Svi pacijenti koji su videli krv, tokom pražnjenja creva su definitivno kandidati za kolonoskopiju. Velika je greška optužiti hemoroide za krv a na uraditi pregled debelog creva – poručuje na početku novog ePodcast prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, gastroeneterolog i hepatolog

Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička, a vrlo često i terapijska procedura u gastroenterologiji koja se primenjuje u cilju dijagnostike i ukoliko je moguće i uklanjanja patoloških promena na debelom crevu.

U novoj epizodi ePodcasta gost je prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, gastroenterolg i hepatolog, koga smo pitali ko bi još trebao da ode na kolonoskopski pregled?

– Svi koji imaju u familiji nekog ko je oboleo od tumora debelog creva (korolekatornog karcinoma) su kandidati za kolonoskopski pregled. Takođe, ljudi koji imaju izmene ritma pražnjenja creva koje do tada nisu imali, bez obzira na to što često mislimo da je to simptom nervoznih creva su kandidati za kolonoskopiju – kaže prim. dr sc. med. Knežević.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o Greškama koje roditelji najčešće prave kad dete ima visoku temperaturu

Prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, gastroenterolog i hepatolog, nam je takođe objasnio kako se izvodi sam kolonoskopski pregled?

– Sama procedura tj. pregled se izvodi aparatom debljine 12 mm, koji je fleksibilan i različite dužine. Veoma je savitljiv i omogućava da se sve krivine creva mogu proći. Slike su sve savremenije, dobre rezolucije a sve je bolji i ugao gledanja s tim aparatom i omogućava nam da se detektuju sve promene – kaže prim. dr sc. med. Knežević.

Nalaz kolonoskopije dobija se odmah nakon pregleda i lekar koji izvodi proceduru u obavezi je da svaki nalaz pojasni pacijentu. Upravo je to jedan od razloga zašto je kolonoskopija zlatni standard u dijagnostici brojnih oboljenja debelog creva.

– Ono što je danas značajno su i upalne bolesti creva, koje se kolonoskopijom mogu videti ali i pratiti uspeh terapije koju tom pacijentu dajemo – ističe prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević.

Da biste saznali da li je preporuka da se kolonoskopski pregled radi sa ili bez anestezije, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, specijalista gastroenterologije i hepatologije. Bavi se lečenjem bolesti digestivnog trakta, jetre, pankreasa i bilijarnog trakta. Izvodi kompleksne endoskopske procedure uključujući intervencijsku gastroskopiju, kolonoskopiju, polipektomije, ERCP, PEG, stentovi. Napisao je više stručnih radova i aktivno učestvovao u radu brojnih stručnih skupova u zemlji i inostranstvu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo