Naslovna / Deca

Greške koje roditelji najčešće prave kad dete ima visoku temperaturu

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 02. 05. 2023.

– Preporuka je da se povišena telesna temperature do 38.5 ne skida, jer smatramo da je dobro da se organizam sam izbori sa virusom ili bakterijom koja ga je napala. Što je temperature viša, to znači da su naši odbrambeni mehanizmi jači – objašnjava na početku novog ePodcast dr Mirjana Mićović, pedijatar

Povišena telesna temperatura je odgovor organizma koji pomaže da imuni sistem brže i bolje dođe u stanje kada može da štiti telo od daljeg napredovanja infekcije. Iako povišena temperatura može biti veoma neprijatna, ona ne mora uvek biti štetna.

U novoj epizodi ePodcasta Mirjanu Mićović, pedijatra pitali smo zašto se povišene telesne temperature najviše plaše roditelji dok je dete malo i koliko je to opravdano?

– Kada je dete veoma malo, visoku temperaturu ne treba dugo tolerisati, jer može da dođe do febrilinih konvulzija, narodski rečeno frasa, koji u suštini nije teško patološko stanje, ali se roditelji tada veoma uplaše i uspaniče i žive u stalnom strahu, čak do detetove 4-5 godine da li će se to ponoviti –kaže dr Mirjana Mićović.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome KOJE USLUGE OBUHVATA PAKET OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Dr Mirjana Mićović, pedijatar nam je dala odgovor na pitanje o tome da li je samo visina telesne temperature odgovorna za to kako će se dete osećati?

– Ima mnogo elemenata u tome da li će neko dete dobro podneti temperaturu ili teško. Ako dete ima temperaturu do 38.5 i dobro je raspoloženo, dobro podnosi to stanje u kome se nalazi znači da njegov organizam sasvim dobro reaguje protiv agenasa koji su ga napali i da će se ono samo izboriti. Međutim, ako dete ima samo 37.5 a pritom se loše oseća, to može da nam ukaže na ozbiljnije stanje, poput upale pluća i onda je potrebna brza reakcija i obavezna posete lekaru – upozorava naša sagovornica dr Mirjana Mićović.

Da biste saznali koje greške roditelji najčešće prave kada dete ima povišenu telesnu temperaturu, i šta je najbolje preduzeti da se ona skine, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Mirjana Mićović je pedijatar, holistički terapeut i menadžer za odnose s javnošću. Medicinski fakultet i specijalizaciju pedijatrije završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Organizator je tradicionalnog Festivala zdravlja u Beogradu. U okviru svog udrženja “Asclepios” pokrenula je edukativni program za decu Holi Kids za razvoj i podsticaj Univerzalnih znanja kod dece.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo