Naslovna / Zdravlje

Koje usluge obuhvata paket obaveznog zdravstvenog osiguranja

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 25. 04. 2023.

Paket obaveznog zdravstvenog osiguranja prvo obuhvata mere prevencije i ranog otrkivanja bolesti, lečenje, novčannadoknadu ili refundiranje i troškove vezane za zdravstvenu zaštitu – na početku ePodcasta kaže naša sagovornica prof. dr Sanja Radojević Škodrić

Obaveza i osnovni zadatak Republičkog fonda, jeste da omogući osiguranim licima ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu koja su definisana Zakonom o zdravstvenom osiguranju i podzakonskim aktima donetim za sprovođenje tog zakona. Osiguranim licima se omogućava da pravo na zdravstvenu zaštitu ostvare u zdravstvenim ustanovama, sa kojima Republički fond zaključuje ugovore o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštitite.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u novom ePodcastu nam je pored ostalog, objasnila i kakvi su benefiti pekate obaveznog zdravstvenog osiguranja tiče, kada se radi o osetljivom delu populacije.

– Kada su u pitanju deca do 18. godine, trudnice i porodilje, to je posebno zaštićena kategorija što se zdravstvenog osiguranja tiče. Deci su do 18. godine života pružene sve zdravstvene usluge, trudnicama i porodiljama takođe, bez obzira da li imaju overene zdrastvenu knjižicu ili ne – kaže za ePodcast prof. dr Sanja Radojević Škodrić

U prošloj epizodi ePodcasta razgovarali smo o tome Koja hrana je najbolja za jetru i kako je možemo „očistiti”

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić nam je objasnila i šta preduzima RFZO kako bi se smanjile liste čekanja za neku vrstu dijagnostike ili intervencije.

Ukoliko državni sektor nema dovoljne kapacitete, kao što je to bio poslednji slučaj za operacije katarakte, formirale su se liste čekanja. U tom slučaju Republički fond ima pravo da sklopi ugovor sa privatnom ustanovom da pacijenti ne bi čekali već o trošku Republičkog fonda mogu da se upute na tu vrstu dijagnostike ili intervencije.

Na kraju današnjeg ePodcasta, prof. dr Sanja Radojević Škodrić je našim gledaocima otkrila koje se nove zdravstvene usluge pripremaju u narednom periodu a koje će dodatno finansirati Republički fonda za zdravstveno osiguranja.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, nalazi se na mestu v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od 16. novembra 2017. godine. Doktor je medicinskih nauka, profesor na Univerzitetu u Beogradu – Medicinski fakultet, na predmetu Patologija. Prethodno zaposlena u Institutu za patologiju, Univerzitet u Beogradu – Medicinski fakultet, Beograd, Republika Srbija, direktor u periodu od 2015. do novembra 2017. godine. U prethodnom periodu bila je Predsednik Republičke stručne komisije za patologiju Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Član je Evropskog udruženja uropatologa, Evropskog udruženja patologa, Udruženja patologa i citologa Srbije i Srpskog lekarskog društva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Daca
23:15, 25. 04. 2023.
Odgovori

Poštovana,kako mogu da ostvarim pravo na imuno terapiju.Radi se o članu porodice koji je oboleo od kancera,po vašoj uredbi toj vrsti ne pripada imuno terapija o trošku fonda.Mi nemamo para da finansiramo .Lekar nam nudi i predlaže privatno uz obrazloženje da bi lečenje bilo uspešnije.To košta 1200evra po terapiji.Pitam ja Vas gde je sada naše pravo na besplatno lečenje,kome da plačem na ramenu.Jad ,beda i čemer.Moja porodica prolazi kroz tako nešto.Neopisivo rečima.Očekujem razumevanje i pomoć.Pozdrav

Branislava Dobrivojevic
14:55, 26. 04. 2023.
Odgovori

Moj suprug je preventivno radio kolonoskopiju i tom prilikom mu je doktorica probila creva i trbusnu maramicu te je imao dve dugotrajne operacije i sepsu tako da je sad prakticno invalid ali kad ide na pregled mora platiti taksi i ostale lekove koje mu prepisuju na beli tecept itako jos mnogo toga

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo