Naslovna / Ishrana

Koja hrana je najbolja za jetru i kako je možemo „očistiti”

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 18. 04. 2023.

Detoksikacija je postala vrlo popularan pojam za celokupan organizam, pa i za jetru. Iako se hepatolozi ne slažu s tim da se jetra može očistiti, to ne znači da ne postoji ništa što mi možemo da uradimo za našu jetru – na početku ePodcasta kaže naša sagovornica nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

Najbolja hrana za jetru, odnosno izbor namirnica koje pomažu da naša jetra ostane zdravija i bolje obavlja funkciju, veoma je važan segment ishrane i brige o celokupnom zdravlju. Funkcija jetre je višestruka – reguliše metabolizam, razgrađuje masnoće i pretvara vrednosti unesenih namirnica u energiju, a važna je i za detoksikaciju organizma.

Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar u novom ePodcastu objasnila nam je koja je hrana najbolja za našu jetru, a koja hrana jetri ipak ne prija.

Hrana koju treba da preskočimo, jer ne prija našoj jetri, jeste hrana sa visokim sadržajem šećera, soli, alkohola i zasićenih ili transmasnoća i svi proizvodi od prerađenih žitarica, tj. belog brašna. Našoj jetri najviše prijaju povrće i voće, tj. sveže namirnice sa dosta dijetnih vlakana, na primer mahunarke i proizvodi od celih žitarica – objasnila je Jovana Srejić Ferluga.

U prošloj epizodi ePodcasta razgovarali smo o tome Kako nedostatak vitamina D utiče na razvoj parodontopatije

Na kraju današnjeg ePodcasta Jovana Srejić Ferluga nutricionista-dijetetičar podelila je recept kako na zdrav način možemo poboljšati ukus pojedinih namirnica koje prijaju našoj jetri.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Jovana Srejić Ferluga, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar, čiji je moto „Budite najzdravija i najlepša verzija sebe”, već dugi niz godina bavi se promocijom i edukacijom o zdravim navikama u ishrani. Sarađuje sa organizacijama, centrima i svima čiji zdrav koncept ili proizvod treba na stručan način predstaviti i približiti potencijalnim korisnicima. Na sreću mnogih zadovoljnih korisnika, bavi se i kreiranjem personalizovanih planova za ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
anica
21:14, 31. 10. 2023.
Odgovori

KRATKO I JASNO . HVALA NA OVOM SAZNANJU .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo