Naslovna / Zdravlje

Pogrbljenost može uzrokovati bol u vratu, leđima i glavobolje, ima li leka za ovo stanje

Priredio/la: D. T.|15:00 - 17. 05. 2023.

Kada smo stalno nagnuti prema napred, težina tela stvara dodatni pritisak na leđa i vrat. Usled povećanog opterećenja kičmenih diskova, dolazi i do bola u mišićima, a u težim slučajevima i do smanjenog kapaciteta pluća

pogrbljenost, kifoza Kada smo stalno nagnuti prema napred težina tela stvara dodatni pritisak na leđa i vrat Foto: Shutterstock

Pogrbljenost je u velikoj meri posledica lošeg držanja, nepravilnog položaja tela ili bolesti osteoporoze. U pitanju je deformitet kičme, stručno kifoza, koja se karakteriše zaobljenim ili pogrbljenim izgledom leđa. Zakrivljenost kičme na rendgenskom snimku iznosi 50 stepeni ili više. Kifoza, uglavnom, ne izaziva velike zdravstvene probleme i češće se viđa kod žena starije životne dobi.

Kako najčešće nastaje pogrbljenost?

Pogrbljenost je nepravilan položaj tela koji je praćen i ramenima nagnutim unapred, zategnutim tetivama, bolovima u leđima i lopaticama. Pacijenti se žale i na umor, glavobolje ili migrene. U najtežim slučajevima, moguće je da dođe i do razvoja hiperkifoze koja može da uzrokuje ekstremnu pogrbljenost i oštećenja pluća.

Pogrbljenost je najčešće posledica nepravilnog položaja tela pri sedenju, ili prilikom upotrebe telefona i računara, kada vremenom dolazi do slabljenja mišića gornjeg dela leđa i vrata.

Pogrbljenost kao posledica osteoporoze, artritisa, tumora

Stanje može biti i posledica najčešćeg oboljenje kostiju – osteroporoze. Svetska zdravstvena organizacija određuje osteoporozu kao progresivno, sistematsko oboljenje kostiju skeleta, koje se karakteriše smanjenom koštanom masom i poremećenom mikroarhitekturom kostiju, što vodi do povećane lomljivosti kostiju. U pitanju je metabolička bolest koštanog sistema od koje boluje svaka treća žena i svaki peti muškarac na svetu. Usled slabljenja koštane mase osobi je lakše da se savije unapred.

Pogrbljenost je nekada i posledica degenerativnih promena na kičmenom stubu. U pitanju je spor, progresivni gubitak normalne funkcije kičme. Ove promene mogu biti blage, ali i teže prirode i uglavnom su rezultat normalnog procesa starenja. Slične promene mogu nastati i kao posledica artritisa, tumora, infekcija. U retkim slučajevima ove promene mogu da budu urođene.

Vežbe nam pomažu da se ispravimo

I pored svega,  kifoza je stanje koje se može regulisati određenim vežbama, posebno kod nešto mlađih osoba kada pogrbljenost još nije u jakoj meri izražena.

Zatezanje brade jedna je od vežbi koja može ojačati mišiće vrata. Brada se povlači unazad, rade se tri ponavljanja do 10 puta u toku dana. Stiskanje lopatica na leđima, takođe je jednostavna vežba za čije izvođenje nije potreban poseban prostor, vežbu uradite do 10 puta dnevno. Ove jednostavne vežbe savetuju se i svim osobama koje dugo sede pognute nad telefonom ili računarom. U slučaju težeg oblika kifoze pacijent se upućuje i na fizikalnu terapiju, na kojoj može naučiti kako da ispravno radi vežbe.

Teško je očekivati rezultate preko noći

Vežbe nisu teške, a mogu u bitnoj meri umanjiti bolove i poboljšati stanje. Stručnjaci ističu da je ipak najveća dobrobit ove terapije, u tome što pokušava da obezbedi pacijentu pravilan položaj tela. Pogrbljenost neće nestati preko noći, ali sigurno je da će pravilno držanje tela i odgovarajuće vežbe obezbediti veću pokretljivost i više energije pacijentima, kažu stručnjaci.

Kada smo stalno nagnuti prema napred težina tela stvara dodatni pritisak na leđa i vrat. Usled povećanog opterećenja kičmenih diskova, dolazi i do bola u mišićima, a u težim slučajevima i do smanjenog kapaciteta pluća.

Najbolja zaštita od kifoze jeste ispravan položaj tela. Savet je da pri upotrebi mobilnog telefona ili računara ne savijamo vrat. Ukoliko je moguće podesite laptop tako da ekran bude u visini očiju. Prvi korak u lečenju pogrbljenosti jeste da otkrijemo uzrok kifoze. Savet je da se adekvatnim vežbama obezbedi pokretljivost zglobova i ojačaju mišići leđa i vrata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo