Naslovna / Zdravlje

Operacija čukljeva i šta o tome treba da znamo 

Priredio/la: S.St.|17:00 - 23. 05. 2023.

Čukalj je proširenje kosti ili tkiva oko zgloba u korenu nožnog palca ili u korenu malog prsta na nozi

operacija čuklja Većina čukljeva formira se kod žena, prvenstveno zato što žene češće nose uske, špicaste i zatvorene cipele Foto Shutterstock 

Operacija čukljeva radi se kako bi se smanjio bol i ispravio deformitet izazvan čukljevima. Čukljevi se često formiraju kada je zglob pod pritiskom tokom dužeg perioda. Većina čukljeva formira se kod žena, prvenstveno zato što žene češće nose uske, špicaste i zatvorene cipele. Neki čukljevi (hallux valgus) mogu da budu i nasledni,  ali i posledica artritisa. Ovo često utiče na zglob nožnog palca.

Šta je operacija čukljeva

Pre nego što se uzme u obzir operacija, vaš lekar može preporučiti prvo nošenje udobne obuće koja dobro pristaje (naročito cipele koje su u skladu sa oblikom stopala i ne izazivaju pritisak). Takođe može predložiti upotrebu udlaga i ortoze (specijalnih umetaka za cipele koji su oblikovani prema vašim stopalima) za repoziciju nožnog palca i/ili obezbeđivanje zaštite. Za čukljeve uzrokovane artritisom, lekovi mogu pomoći u smanjenju bolova i otoka.

Ako ovi tretmani ne pomognu, vaš lekar može predložiti operaciju. Ona često rešava problem. Cilj operacije je ublažavanje bolova i ispravljanje deformiteta što je više moguće. Operacija nije kozmetička i nije namenjena poboljšanju izgleda stopala.

Druge srodne procedure koje mogu da se koriste za dijagnostifikovanje poremećaja stopala uključuju rendgenske snimke kostiju i stopala.

Vrsta hirurške procedure zavisi od težine stanja čukljeva, starosti pacijenta, opšteg zdravlja, nivoa aktivnosti i stanja kostiju i vezivnog tkiva. Drugi faktori mogu uticati na izbor procedure koja se koristi:

  • Početni (blagi) čukljevi. Za ovu vrstu operacije, hirurg može da ukloni uvećani deo kosti i ponovo poravnati mišiće, tetive i ligamente koji okružuju zglob.
  • Umereni (srednji) čukljevi. Prilikom operacije umerenih čukljeva hirurg može da preseče kost i pomeri je u odgovarajući položaj. Da li će kost biti isečena ili ne zavisi od težine i lokacije deformiteta. Pored toga, okolne tetive i ligamenti će možda morati da se repozicioniraju.
  • Naglašeni (veliki) čukljevi. Za teške čukljeve, operacija može uključivati uklanjanje uvećanog dela kosti, sečenje i ponovno poravnavanje kosti i ispravljanje položaja tetiva i ligamenata.
  • Artritični čukljevi ili zglob nožnog palca. Ako je zglob do te mere oštećen da ne može da se popravi, kao što je čest slučaj kod artritisa, možda će biti potrebno da se spoji. Ovo omogućava kostima da srastu zajedno i eliminišu pokret i bol. Povremeno se u rekonstrukciji zgloba nožnog palca mogu koristiti implantati za zamenu zgloba.

Zašto može da bude potrebna operacija čukljeva

Možda će nam biti potrebna operacija čukljeva ako imamo jak bol u stopalu koji se javlja čak i kada hodamo ili nosimo ravne, udobne cipele. Hirurška intervencija takođe može biti potrebna kada se hronična upala nožnog palca i otok ne smanje mirovanjem ili lekovima.

Drugi razlozi za operaciju uključuju deformitet nožnog palca, krivljenje palca prema malom prstu i nemogućnost savijanja i ispravljanja nožnog palca. Osim ovih mogu da postoje i drugi razlozi zbog kojih naš lekar može da preporuči operaciju čukljeva.

Koji su rizici operacije čukljeva

Kao i kod svake hirurške procedure, mogu se desiti komplikacije. Neke moguće komplikacije mogu da budu:

  • ukočenost
  • utrnulost
  • otok
  • usporeno zarastanje
  • infekcija

Ostale komplikacije mogu uključivati ponovnu pojavu čukljeva, oštećenje nerva i kontinuirani bol. Operacija takođe može dovesti do prekomerne korekcije problema, pri čemu se nožni palac proteže dalje od ostalih prstiju.

Mogu postojati i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Obavezno razgovarajte o svim nedoumicama sa svojim lekarom pre operacije.

Kako da se pripremimo za operaciju čukljeva

  • Lekar će nam objasniti kako izgleda procedura i daće nam priliku da postavimo sva pitanja koja imamo u vezi sa procedurom.
  • Od vas će biti zatraženo da potpišete obrazac saglasnosti kojim dajete dozvolu za obavljanje procedure. Pažljivo pročitajte obrazac i postavljajte pitanja ako vam nešto nije jasno.
  • Pored kompletne medicinske istorije, naš lekar može obaviti kompletan fizički pregled kako bi se uverio da smo dobrog zdravlja pre nego što se podvrgnemo proceduri. Može da traži da uradimo analize krvi ili druge dijagnostičke preglede.
  • Svog lekara treba da obavestimo ako smo osetljivi ili alergični na bilo koje lekove, lateks, trake i anestetike (lokalne i opšte).
  • Svom lekaru treba da kažemo koje sve lekove (propisane i one bez recepta) i biljne suplemente uzimamo.
  • Obavestite svog lekara ako imate istoriju poremećaja krvarenja ili ako uzimate bilo koje antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi), aspirin ili druge lekove koji utiču na zgrušavanje krvi. Možda će biti neophodno da prestanete sa uzimanjem ovih lekova pre procedure.
  • Ako ste trudni ili sumnjate da ste trudni, trebalo bi da obavestite svog lekara.
  • Od vas će možda biti zatraženo da ne jedete 8 sati pre procedure, obično od ponoći.
  • Verovatno ćete pre postupka dobiti sedativ koji će vam pomoći da se opustite. Pošto ćete od sedativa biti pospani, treba ranije da organizujete prevoz do kuće posle obavljene procedure.
  • Na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, vaš lekar može zahtevati drugu specifičnu pripremu.

Šta se dešava tokom operacije čukljeva

Operacija čukljeva može se obaviti ambulantno ili retko u okviru vašeg boravka u bolnici. Procedure se mogu razlikovati u zavisnosti od našeg stanja i prakse našeg lekara. Većina operacija čukljeva izvodi se pod anestezijom skočnog zgloba, tako da stopalo utrne, ali je pacijent budan. Ponekad se koristi opšta ili spinalna anestezija.

Generalno, kod operacije čukljeva proces je sledeći:

  1. Zamoliće vas da skinete odeću i dobićete bolničku.
  2. Intravenska (IV) linija biće postavljena u našu ruku ili šaku.
  3. Koža čuklja biće očišćena antiseptičkim rastvorom.
  4. Ako se koristi lokalni anestetik, osetićete ubod igle kada se anestetik ubrizga. Ovo može izazvati kratak osećaj peckanja. Ako se koristi opšta anestezija, bićete uspavani intravenoznim lekovima.
  5. Lekar će iseći, ponovo poravnati i eventualno ukloniti delove kostiju, ligamenata i tetiva zahvaćenog stopala u zavisnosti od težine stanja čukljeva.
  6. Lekar će zatvoriti otvor šavovima i staviti sterilni zavoj.

Šta se dešava nakon operacije čukljeva

Nakon operacije, prebaciće nas u sobu za oporavak gde će pratiti naše stanje. Proces oporavka razlikovaće se u zavisnosti od vrste anestezije koja se daje. Zdravstveni radnici pratiće cirkulaciju i osećaj u stopalu. Kada krvni pritisak, puls i disanje budu stabilni i budemo budni i svesni, bićemo odvedeni u bolničku sobu ili otpušteni kući. Lekar će nam dati konkretna uputstva za negu stopala kod kuće tokom prvih nekoliko nedelja nakon operacije. Možda ćemo iz bolnice izaći sa specijalnom hirurškom obućom ili gipsom da bismo zaštitili stopalo.

Kod kuće ćemo morati da se odmaramo i držimo stopalo podignuto na 1 ili 2 jastuka kako bismo smanjili bol i otok. Lekar može da savetuje da stavljamo led i ograničimo hodanje. Možda će nam savetovati da nakon operacije koristimo štap ili hodalicu.

Važno je da zavoj bude čist i suv. Kada se tuširate trebalo bi da zavoj zaštite plastičnom kesom ili plastičnom folijom i zalepite ga trakom. Alternativa je kupanje sunđerom. Konci će biti uklonjeni tokom kontrole, koja se obično zakazuje oko dve nedelje nakon operacije.

Uzmite lek protiv bolova prema preporuci vašeg lekara. Aspirin ili neki drugi lekovi protiv bolova mogu povećati šanse za krvarenje. Obavezno uzimajte samo preporučene lekove. Lekar može da propiše i antibiotike kako bi sprečio infekciju nakon operacije.

Obavestite svog lekara ako se desi bilo šta od sledećeg:

  • temperatura od 38°C ili viša
  • crvenilo, otok, krvarenje ili bilo šta drugo na mestu reza
  • pojačan bol oko mesta reza
  • otok u potkolenici operisanog stopala

Lekar će nas posavetovati o postoperativnim aktivnostima. Stopalu će 6 do 8 nedelja nakon operacije možda stalno biti potreban zavoj ili proteza. Možda ćemo morati da se uzdržimo od vožnje nedelju dana ili duže nakon operacije.

Vežbe ili fizikalna terapija mogu da se preporuče kako bi pomogli stopalu da povrati snagu i opseg pokreta nakon operacije. Visoke potpetice treba izbegavati najmanje 6 meseci nakon operacije.

Lekar može da nam da dodatna ili alternativna uputstva nakon operacije, u zavisnosti od naše situacije

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo