Naslovna / Zdravlje

Operacija katarakte može da „podmladi“ vid za 20 do 30 godina

Piše: I. V.|8:45 - 25. 05. 2023.

Operacija katarakte u kasnijem stadijumu, kada sočivo dostiže određenu tvrdoću, zahteva mnogo veću energiju ultra zvuka i produžava vreme trajanja operacije, kao i oporovka, što za oko i njegove fine mikrostrukture to nije sasvim beznačajno – objašnjava za eKlinika portal oftalmohirurg dr Tahtaev Jurij Viktorovich

Operacija katarakte Dr Tahtaev Jurij Viktorovich: Kateraktu je najbolje operisati u ranoj fazi i ne čekati da ona “sazri” Foto: Institut Fjodorov/Shutterstock

Operacija katarakte, odnosno mikrohirugija oka za cilj ima uklanjanje glavnih uzroka oštećenja vida i slepila, koji mogu da se izbegnu uz pomoć savremenih hirurških zahvata. Mikrohirugija je otvoreni tretman malih struktura ljudskog tela koje se često ne mogu razaznati golim okom i izvodi se primenom mikroskopa visoke preciznosti i rezolucije i minijaturnih hirurških instrumenata. Tako se sredinom 20. veka razvila mikrohirurgija oka kada su oftalmolozi počeli da obavljaju operacije uz pomoć mikroskopa i visokokvalitetnog netraumatskog materijala za šavove. Od tada do danas metode i alternative lečenja su toliko usavršene da čak i ljudi koji su ceo život nosili naočare, sada mogu da žive bez tog pomagala.

Operacija katarakte najefikasnija u ranoj fazi bolesti oka

Svetski oftalmolozi tvrde da je na godišnjem nivou uočen porast brojnih problema sa očima kao što su katarakta, glaukom i poremećaji mrežnjače, što rezultira sve većom potražnjom za mikrohirurškim procedurama. Sve su veći zahtevi za takvu vrstu intervencija, a operacije moraju da budu što manje traumatične sa očekivanim i zagarantovanim rezultatima.

Dr sc. med. Tahtaev Jurij Viktorovich, oftalmohirurg, specijalista oftalmologije, profesor Katedre za oftalmologiju Medicinske akademije postdiplomskih studija u Sankt Peterburgu i  direktor Naučnog i istraživačkog centra za mikrohirurgiju oka pri državnom Institutu Fjodorov, već 24 godine svoj rad fokusirao je kataraktu i glaukom.

– Kada je reč o tome kada je najbolje operisati kataraktu, kako ne bi došlo do komplikacija kod pacijenta, treba imati u vidu da je kataraktu bolje operisati u ranoj fazi i ne čekati da ona “sazri”, jer savremene tehnologije to dozvoljavaju. Jer, i za pacijenta i za hirurga je lakše da se operiše početni stadijum katarakte s obzirom na to da su prognoze za brz oporavak u tom slučaju daleko bolje – objašnjava za eKlinika portal oftalmohirurg dr Tahtaev Jurij Viktorovich.  

Koliki rizik nosi operacija katarakte?

Na pitanje o tome kakve sve probleme i komplikacije može da izazove odlaganje operacije katarakte, dr Viktorovich navodi:

Operacija u kasnijem stadijumu, kada sočivo dostiže određenu tvrdoću, zahteva mnogo veću energiju ultra zvuka i produžava vreme trajanja operacije. Za oko i njegove fine mikrostrukture to nije sasvim beznačajno, jer se tada povećava traumatičnost i vreme oporavka posle operacije.

Koliko je važan kvalitet sočiva koja se ugrađuju?

Često se govori o kvalitetu sočiva koja se ugrađuju, kao i o tome šta pacijent dobija ako je sočivo kvalitetno, a šta gubi ako nije. Dr Viktorovich ističe da ne postoje sočiva visokog i niskog kvaliteta, jer danas, kako navodi, svi proizvođači imaju nekoliko linija intraokularnih sočiva.

– Materijal se razlikuje u zavisnosti od proizvođača, ali sva sočiva imaju visoku biokompatibilnost i dobro se podnose. Razlika između intraokularnih sočiva, a tako i njihova cena, zavisi od složenosti konstrukcije njene optičke zone. Sočivo može da ima jedan, dva ili tri fokusa i od toga zavisi da li će pacijentu biti potrebne naočare za blizinu, daljinu ili srednju distance, ili mu uopšte neće biti potrebne – pojašnjava za čitaoce eKlinika portala dr Tahtaev Jurij Viktorovich.

Da li operacija katarakte, odnosno mikrohirurgija oka može da  „podmladi“ vid?

Mikrohirurgijom oka unapređuju se i leče stanja kao što su katarakta, refrakcione greške –  kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam, rak oka, glaukom, odvajanje mrežnjače, ptoze (spuštenost gornjeg kapka)…

– Savremene tehnologije dozvoljavaju ne samo da se odstrani zamućeno sočivo ili katarakta, već i da se pacijenti reše neke refraktivne anomalije: kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma. Možemo da pomognemo pacijentima, koji sa godinama gube sposobnost dobrog vida na blizinu. U tom smislu možemo da kažemo da mikrohirurgija oka može da vrati pacijente nekih 20 do 30 godina unazad, u vreme kada nosu nosili naočare. A one pacijente, koji su ceo život nosili naočare, možemo da oslobodimo te potrebe. Ugradnjom multifokalnih sočiva naši pacijenti dobijaju dobar vid na bližu, srednju i daljinu bez naočara – ističe dr Viktorovich.

Hirurgija glaukoma sporije se razvija od hirurgije katarakte

S druge strane, kako objašnjava dr Viktorovich, hirurgija glaukoma se ne razvija tako brzo kao hirurgija katarakte.

– Međutim, moram da kažem da i tu ima određenih pomaka, pa zavisno od tipa glaukoma  primenjuju se i različite tehnologije. Glaukom je bolest, koja za posledicu ima trajno oštećenje vida, sve do njegovog potpunog gubitka. Naša pažnja i opreznost kod takvih pacijenata je na posebno visokom nivou. Pacijenti oboleli od glaukoma zahtevaju stalni nadzor oftalmologa na svaka 3 meseca, redovne kontrole i monitoring. Sve to neophodno je da zbog toga što pacijent ne može sam da primeti postepeni gubitak vida – navodi za čitaoce eKlinika portal dr Tahtaev Jurij Viktorovich, načelnik Odeljenja za oftalmologiju Severozapadnog državnog medicinskog univerziteta u Sankt Peterburgu, profesur na Medicinskoj akademiji u Sankt Petergburgu i direktor Naučnog i istraživačkog centra za mikrohirurgiju oka pri državnom Institutu Fjodorov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Danilo
18:07, 13. 01. 2024.
Odgovori

Lepo objašnjeno, ja sam operisao KATARAKTU na levom oku pre mesec dana. Čeka me operacija i na desnom oku. Koliko vremena treba da prođe između dve operacije.. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo