Naslovna / Zdravlje

Akutna upala žučne kese i njeni simptomi

Priredio/la: S.St.|13:30 - 04. 06. 2023.

Ova mala kesa oblika kruške smeštena je ispod jetre i u njoj se skladišti žuč, telnost koju proizvodi jetra a koja pomaže varenju hrane

akutna upala žučne kese Najčešći uzrok akutne upale žučne kese je pojava kamena u žučnoj kesi Foto Shutterstock

Akutna upala žučne kese jedno je od najčešćih zapaljenskih stanja u trbuhu i uglavnom je udružena sa pojavom kamena u žučnoj kesi.

Šta je akutna upala žučne kese

Kada žuč ne može da uđe ili izađe iz žučne kese, to izaziva simptome koji čine napad, odnosno akutnu upalu. Previše žuči u žučnoj kesi je iritira i izaziva upalu i bol.

Uobičajeni simptom: bol

Akutna upala žučne kese obično izaziva iznenadni bol koji se pogoršava. Možemo ga osetiti u gornjem desnom uglu ili u sredini stomaka, u leđima između lopatica ili u desnom ramenu. Moguće je i da povraćamo ili da imamo mučninu. Bol obično traje od 20 minuta do sat vremena.

Drugi simptomi

Žuč koja se zadržava može ući u krvotok i uzrokovati žutu kožu i beonjače. Ovu pojavu lekari zovu žutica. Uz ovo može da se javi groznica ili jeza, a urin bi mogao da dobije boju čaja. I stolica takođe može biti svetle boje.

Uobičajeni uzrok – kamen u žuči

Previše holesterola ili bilirubina u žuči može dovesti do stvaranja kristala. Oni se skupljaju i prave kamenje. Oni mogu biti mali kao zrno peska ili veliki kao loptica za golf. Ne predstavljaju problem osim ako se ne zaglave u žučnim kanalima i blokiraju odlazak žuči. Ovo je najčešći uzrok akutne upale žučne kese.

Drugi uzroci

Bilo koje drugo stanje koje sprečava žučnu kesu da radi kako bi trebalo može izazvati napad. To uključuje holecistitis (otok i crvenilo žučne kese), tumore, apscese, sklerozirajući holangitis (ožiljci žučnih puteva ili žučne kese), abnormalni rast tkiva ili hroničnu akalkuloznu bolest žučne kese, koja sprečava da se žučna kesa kreće onako kako treba kako bi se ispraznila. Kamen u žuči pol čini verovatnijim

Žene od 20 do 60 godina imaju veće šanse da dobiju kamen u žuči nego muškarci. Razlog za to može biti višak estrogena u telu zbog trudnoće, hormonske terapije ili kontraceptivnih pilula. Međutim, nakon 60 godina, muškarci i žene su u jednakom riziku.

Telesna težina i ishrana imaju značaj

Ako jedemo visokokaloričnu i hranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima i ne unosimo mnogo vlakana, povećavamo rizik od akutne upale žučne kese. Veću verovatnoću za nastanak ovog stanja takođe imaju gojazni ljudi. Brz gubitak težine takođe može da je izazove. 

Starost i geni povećavaju rizik

Kako starimo, veća je verovatnoća da ćemo imati i kamen u žuči i akutnu upalu žučne kese. Kada dostignemo 40 godina, rizik počinje da raste. Ako je neko u našoj porodici imao kamen u žuči, veća je verovatnoća da ćemo ga dobiti. 

Drugi uslovi koji povećavaju šanse

Do stvaranja kamena u žuči i povećanog rizika od akutne upale žučne kese mogu dovesti određeni uslovi, kao što je ciroza (bolest u kojoj jetra prestaje da radi zbog bolesti ili povrede), infekcija, anemija srpastih ćelija, crevne bolesti poput Kronove bolesti koja nas sprečava da dobijemo određene hranljive materije, metabolički sindrom, visok nivo triglicerida, visok nivo LDL holesterola i dijabetes.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo