Naslovna / Zdravlje

Čarape za vene poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju oticanje nogu, koji je idealan nivo kompresije

Priredio/la: D. T.|13:00 - 21. 06. 2023.

Kompresija pomaže da sitni zalisci unutar vene bolje funkcionišu i podstiče bolji protok krvi nazad u srce. Na taj način sprečava se skupljanje krvi u donjim ekstremitetima i čak smanjuje rizik od opasnih krvnih ugrušaka

čarape za vene Kompresijske čarape propisuju se i posle operacije vena. Foto: Shutterstock

Čarape za vene (medicinske kompresivne čarape) osmišljene su sa zadatkom da podupiru noge, smanje promer vena i količinu krvi koja se vraća niz nogu i drže bolest pod kontrolom. Na taj način ove čarape mogu, kako se veruje, da onemoguće razvoj tromba i spreče nastanak novih varikoznih vena. I pored svega navedenog, čarape za vene su za većinu pacijenata neprijatne za nošenje posebno u letnjem delu godine.

Čarape za vene mogu da spreče krvne ugrušake

Dr Collin Johnston sa klinike Vein Envy objašnjava da čarape za vene od skočnog zgloba pritiskaju nežno noge i na taj  način omogućavaju bolju cirkulaciju krvi duž nogu i stopala. Ove čarape mogu biti različite dužine od skočnog zgloba do kolena, butina ili sve do struka.

– Kompresija pomaže da sitni zalisci unutar vene bolje funkcionišu i podstiče bolji protok krvi nazad u srce. Na taj način sprečava se skupljanje krvi u donjim ekstremitetima i čak smanjuje rizik od opasnih krvnih ugrušaka – kaže dr Johnston.

Koji je idealni nivo kompresije?

Stepen kompresije meri se u milimetrima žive (mmHg). Idealan nivo kompresije bio bi 20–30 mmHg, s tim da postoje viši i niži nivoi. Pritisak u čarapama za vene jasno je određen i najjači je u predelu članka.

Pritisak 15 do 20 mmHg je kompresija prvog stepena i ona se koristi kao prevencija bolesti kod osoba koje pate od umornih nogu, kod blago proširenih vena u trudnoći ili vena bez velikih otoka. Kompresija drugog stepena iznosi 20 do 30 mmHg, čarape sa ovim pritiskom primenjuju se kod jače proširenih vena u toku trudnoće, kod površinskog tromboflebitisa, hronične venske insuficijencije. Najjača kompresija trećeg stepena, od 30 do 40 mmHg, primenjuje se kod pacijenta koje imaju jaču i hroničnu vensku insuficijenciju, kod posttraumatskog otoka, reverzibilne limfedemije, navode stručnjaci.

Čarape za vene često se savetuju i pacijentima sa dijabetesom

Vaskularni hirurg dr Jeffrey Apple kaže da se kompresijske čarape najčešće koriste za lečenje proširenih vena i kod otoka nogu (limfedema). Dijabetes je jedno od stanja koje može dovesti do pojave limfedema, pa se čarape za vene često savetuju pacijentima koji boluju od dijabetesa. Kompresijske čarape propisuju se i posle operacije vena.

– Koriste kao pomoćno sredstvo pri zarastanja rana posle skleroterapije, kod minimalno invazivnih operacija vena i endovenske ablacije. Najčešće se nose najmanje dve nedelje posle operacije – kaže dr Apple.

Kako se nose ove čarape?

Kompresijske čarape se savetuju i osobama koje najveći deo dana stoje, preporučuju se i tokom dužih putovanja avionom, posebno osobama osetljivim na velike promene pritiska. Čarape za vene mogu u znatnoj meri da spreče bol, otok i nastanak novih vena, ali samo ako se koriste na pravi način, smatra većina stručnjaka. Osobama koje imaju varikozne vene i otoke nogu savetuje se nošenje čarapa 6 do 10 sati tokom najaktivnijeg dela dana.

– Manje je otoka nogu na kraju dana, a većina pacijenta kaže da se oseća „svežije“ i sa više snage posle upotrebe ovih čarapa – kaže Johnston.

Ne bi trebalo nikako da dovedu do trnjenja nogu

Bolesnim osobama stepen kompresije određuje izabrani lekar. Zdrave osobe koje dugo stoje ili sportisti mogu da kupe čarape za vene i u slobodnoj prodaji. Smatra se da moraju jače da stežu noge od običnih čarapa, ali nikako ne bi trebalo da dovedu do trnjenja nogu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo