Naslovna / Zdravlje

Jednostavan test koji može da ukaže na zdravlje mozga i vežba za poboljšanje kognitivnih sposobnosti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 27. 06. 2023.

Bolest malih sudova mozga  je nažalost progresivne prirode i često se otkriva kasno. Faktori rizika za nastanak ove bolesti su povišen krvni pritisak i masnoće u krvi, šećerna bolest, pušenje

zdravlje mozga Mogućnost stajanja na jednoj uvek se posmatrala kao prediktor zdravstvenog stanja Foto: Shutterstock

Zdravlje mozga je u stabilnim nogama, nemogućnost stajanja na jednoj nozi u trajanju od 20 sekundi mogla bi da bude početni znak oštećenja mozga kod osoba koje ne prijavljuju nikakve zdravstvene probleme.

Test koji ukazuje na oštećenje malih krvnih sudova

Studija koja je objavljena pre nekoliko godina časopisu Stroke govori o vezi između nesposobnosti održavanja ravnoteže na jednoj nozi, pojačanog rizika od oštećenja malih krvnih sudova mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti kod asimptomatskih pacijenata. Stručnjaci ističu da je ova sposobnost važan test koji može da ukaže na zdravlje mozga, kaže vodeći autor istraživanja Yasuharu Tabara sa Kyoto University Graduate School of Medicine u Japanu.

Progresivna bolest koja se kasno otkriva

Mogućnost stajanja na jednoj uvek se posmatrala kao prediktor zdravstvenog stanja. Bolest malih sudova mozga oštećuje arterije čineći ih manje fleksibilnim i ometa protok krvi. Učestalost ove bolesti često se povećava sa godinama, najčešće je posledica ateroskleroze, bolesti krvnih sudova usled koje dolazi do zadebljanja i sužavanja zida arterija zbog taloženja masnih materija (plakova).

Bolest malih sudova mozga  je nažalost progresivne prirode i često se otkriva kasno. Faktori rizika za nastanak ove bolesti su povišen krvni pritisak i masnoće u krvi, šećerna bolest, pušenje. Uočava se i kod osoba koje su pretrpele moždani udar ili pate od nekog oblika demencije. Veruje se da povećava rizik od budućeg simptomatskog moždanog udara. U prethodnim studijama, subkliničko (asimptomatsko) oštećenje mozga je indicirano gubitkom motoričke koordinacije i kognitivnim oštećenjem.

Zdravlje mozga i nemogućnost stajanja na jednoj nozi duže od 20 sekundi

Istraživači su zamolili učesnike studije da otvorenih očiju stoje, ako je moguće, na jednoj nozi do 60 sekundi. Ispitivanje je obavljeno dva puta, pri čemu je zabeleženo najbolje vreme. U istraživanju je učestvovalo 841 žena i 546 muškaraca, prosečne starosti 67 godina.

Putem magnetne rezonance je procenjeno stanje malih krvnih sudova mozga. Na osnovu upitnika merena su moguća kognitivna oštećenja. Bolest malih krvnih sudova mozga bila je u uskoj vezi sa nemogućnošću stajanja na jednoj nozi duže od 20 sekundi.

Ograničenja studije

Nesposobnost stajanja na jednoj nozi nezavisno od istraživanja, takođe, je povezana sa nižim mogućnostima kognitivnog funkcionisanja. Učesnici za koje je utvrđeno da imaju bolest malih krvnih sudova mozga bili su u proseku starije osobe, koje su imale povišene vrednosti krvnog pritiska i deblje karotidne arterije.

I sve prethodne studije pronašle su vezu između posturalne nestabilnosti i promena u mozgu. Glavno ograničenje ove studije je to što istraživači nisu ispitivali istoriju padova pacijenata i fizičku kondiciju učesnika, uključujući smetnje pri hodu koje mogu da imaju jak uticaj na rezultate.

Vežba i za kuk i za kognitivne sposobnosti

Sposobnost stajanja na jednoj nozi je i u tesnoj vezi sa fizičkom kondicijom, ali dobra vest je da se ravnoteža može poboljšati i u starijem životnom dobu. Možemo vežbati svaki dan, a vežba se može učiniti još zahtevnijom ako zatvorimo oči. Smatra se da ova vežba može da utiče i na bolju gustinu kostiju kuka i spreči moguće prelome. U isto vreme na ovaj način malo poboljšavamo i pažnju i tako utičemo i na kognitivne sposobnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo