Naslovna / Zdravlje

Ergometrija je test koji otkriva bolesti srca, kojim pacijentima se posebno preporučuje

Piše: I. V.|8:45 - 07. 07. 2023.

– Ergometrija se radi kod pacijenata koji se brže zamaraju, imaju bolove u grudima i dok miruju i pri naporu, nakon doživljenog infarkta miokarda ili nakon ugrađenog bajpasa – objašnjava za eKlinika portal kardilog dr Slobodan Gajić

ergometrija Dr Sobodan Gajić: Ergometrija prati tegobe pacijenta, krvni pritisak, kao i promene EKG testa Foto: Milica Rašković/ Shutterstock

Ergometrija je jedan od testova sa kojim se susreću pacijenti kada zbog povišenog pritiska obavljaju kardiološki pregled. Inače, ergometrija meri količinu fizičkog rada koji telo obavlja, obično tokom napora, a usmerena je na performanse određenih mišića ili mišićnih grupa. Lekari često koriste ergometriju kako bi identifikovali fizičke bolesti i kreirali plan lečenja za pacijenta, a jedan od primera je upotreba ergometrijskog testa za identifikaciju ili isključivanje ishemijske bolesti srca.

Povišen krvni pritisak je jedan od glavnih razloga za kardiološki pregled

Jedan od najčešćih problema zbog kojeg pacijenti odlaze na pregled kod kardiologa je povišen krvni pritisak. Praksa je pokazala da kod velikog broja pacijenata postoji neslaganje u vrednostima krvnog pritiska. Naime, dešava se da mnogi u ambulati imaju povišen krvni pritisak, koji zahteva primenu medikamentne terapije, odnosno više od 140/90 mmHg, iako pacijent tvrdi da je pritisak u granicama normale, kada ga meri kod kuće.

– Za to postoji više razloga. Prvo, pacijent verovatno ima određeni stepen straha od belog matila, a drugo, moguće je da mu je kućni aparat za merenje krvnog pritisak neispravan. To znači da mu nije promenjena baterija ili nije baždaren duže vreme. To neslaganje u merenjima jedan je od glavnih razloga za postavljanje holter pritiska tokom 24 sata. To je uređaj koji meri krvni pritisak u određenim intervalima tokom 24 sata i daje uvid u kompletne dnevne i noćne vrednosti pritiska. Takođe, zbog različitih vrednosti pritiska kardiolog može da nakon određenog vremena uzimanja medikamenata za povišen krvni pritisak izvrši proveru njihovog delovanja i napravi korekciju terapije – priča za eKlinika portal internista i kardiolog mr.sci med dr Slobodan Gajić.

Ergometrija ispituje stanje krvnih sudova koji ishranjuju srce

Kod pacijenta koji se brže zamaraju, imaju bolove u grudima kako dok miruju, tako i pri naporu, nakon doživljenog infarkta miokarda ili ugrađenog bajpasa, dr Gajić navodi da se pacijentu predlaže da uradi ergometrijski test ili test opterećenja na pokretnoj traci ili biciklu.

Tokom testa prate se tegobe pacijenta, krvni pritisak, kao i promene EKG testa. Tokom ergometrije optrećenje se povećava postepeno, na svaka 3 minuta, dok se ne postigne submaksimalna frekvenca, koja se određuje tako što se od 220 oduzme broj godina pacijenta i od toga izračuna vrednost od 85 procenata. Ergometrija služi da se ispita kakvo je stanje krvnih sudova, koji ishranjuju srce ili kakva je prohodnost (stanje) stenta i bajpasa, ukoliko ih pacijen ima. Test može da se prekine zbog nekoliko razloga – kada se postigne submaksimalna frekvenca a da pacijent nije imao subjektivne tegoba, u slučaju da pacijent ima subjektivne tegobe kao što su bolovi u grudima, malaksalost, zamor ili glavobolja, koja se pojačava, kao i povišen krvni pritisak iznad 220/120 mmHg – objašnjava kardiolog dr Slobodan Gajić.

Kada je ergometrija pozitivna, a kada negativna

Test je negativan, kako ističe dr Gajić, ako nema tegoba, a postignuta je subamskimalna frekvenaca i krvni pritisak nije rastao više od 220/120 mmHg. Takođe, smatra se pozitivnim i ako nakon prestanka testa nije došlo do naglog pada krvnog pritiska niti promena na EKG testu.

Ergometija je pozitivna ako se kod pacijenata jave tegobe kao što je bol u grudima, malakslost osećaj zamora ili dolazi do naglog pada krvnog pritiska, nakon prestanka testa, a postoje i promene na EKG u vidu elevacije ili denivelacije ST-T segemna i redukcije R zubca u određenim odvodima, kao i poremećaji ritma.

– Ako je test pozitivan neophodno je dalje ispitivaje, odnosno koronarografija. Ako je ergometrija granično pozitivna ili postoji blok leve grane u EKG može se primeniti stres-ehokardiogtafija, koja se obavlja slicno kao ergometrija – na biciklu, ali se pored krvnog pritiska i EKG prati i eho srca i određuje pokretljivost zidova srca tokom opterećenja. Test je pozitivan ako dolazi do smanjenja pokretljivosti određenih delova srca nakon postizanja submaksimalnoga opterećenja. Ukoliko pacijent nema subjektivnih tegoba, a dugodošnji je pušač, dijabetičar ili ima masnoće u krvi, preporučuje se dopler krvnih sudova vrata (karotida) ili nogu. Drugi razlog za dopler krvnih sudova vrata je postojanje vrtogalvica, preležani šlog ili zujanje u ušima, a da je krvni pritisak u granicama normale – naglašava za eKlinika portal internista i kardiolog dr Slobodan Gajić, koji je iskustvo stekao na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo