Naslovna / Zdravlje

U čemu je razlika između stomačnih i srčanih problema – gasovi i bol u grudima

Priredio/la: D. T.|17:00 - 13. 07. 2023.

Moguće je da je sve posledica nekog dodatnog napora ili stresa. Lekari naglašavaju da u ovakvim situacijama ne nagađamo o čemu se radi, već da zatražimo stručnu pomoć i mišljenje

bol u grudima i gasovi Potrebno je voditi računa da u ishrani ne budu zastupljenje veće količine teže svarljivih namirnica kao što su pasulj, brokoli, kupus, luk, mlečni proizvodi Foto: Shutterstock

Gasovi su normalan deo probave, s tim da u nekim slučajevima, ako dospeju u grudni koš, mogu da budu neprijatni i posebno uznemirujući. Stručnjaci kažu da je sasvim moguće, umesto u stomak, da gasovi stignu u grudni koš i izazovu simptome koji liče na srčanu bolest, pa čak i infarkt miokarda.

Gasovi u gornjem delu tela

Gasovi mogu da dospeju u gornji deo tela i izazovu podrigivanje ili da na klasičan način završe u donjem delu tela. Moguće je da gas ostane zarobljen u sredini, u grudnom košu i da se manifestuje osećajem nelagodnosti u grudima, objašnjava dr gastroenterolog dr Christine Lee.

Najčešći simptomi koji mogu ukazati na akumulaciju gasova u grudnom košu su osećaj pritiska ili stezanja na levoj ili desnoj strani grudnog koša, oštar bol u grudima ili gornjem delu stomaka. Simptomi su i nadutost u stomaku koja je praćena klasičnim neprijatnim gasovima i/ ili podrigivanjem.

Namirnice koje izazivaju gasove

U većini slučajeva gasovi se javljaju posle konzumacije određene vrste hrane i pića, kao što su gazirani napici. Kod osoba osetljivih na mlečne proizvode i gluten mogući su gasovi posle obroka.  Namirnice sa dosta biljnih vlakana, gutanje hrane i pri tom unos vazduha, laksativi, veštački zaslađivači, mogu da dovedu do gasova. Gasovi su nekada posledica terapije statinima, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.

Pojačani gasovi kao posledica bolesti

Problemi sa varenjem i gasovi neki su od znakova trovanja hranom, u ovom slučaju stanje može da bude praćeno visokom telesnom temperaturom, dijarejom, povraćanjem. Gasovi su često i simptomi bolesti žučne kese, refluksa kiseline, gorušice, sindroma nervoznih creva, lošeg varenja, celijakije.

U nekim situacijama opstrukcija ili blokada digestivnog trakta može biti uzrokovana stanjima kao što su kolorektalni karcinom, rak jajnika ili želuca.

Kako razlikovati gasove koje dospeju u grudi od infarkta?

Izbacivanje gasova može olakšati u ovim situacijama bolove ili nelagodnost u stomaku. Infarkt je mnogo ozbiljnije stanje, ali ipak pošto svako od nas ima različitu toleranciju na bol nekada je teško precizno razlikovati ova dva stanja.

Znaci srčanog udara mogu biti praćeni različitim osećajem bola, često pacijenti posle infarkta pričaju da su „imali osećaj da im je slon seo na grudi“. Moguće je da kod nekih osoba infarkt ne bude manifestovan posebno jakim bolom.

Ne nagađajmo o čemu se radi

Uobičajeni znaci srčanog udara su pritisak ili stezanje u grudima, bol u ruci koji se širi u vilicu, vrat i/ili leđa. Pacijenti se žale na hladan znoj, gorušicu, kratak dah, mogući su mučnina, povraćanje, neobičan umor.

U slučaju da osetimo neki od ovih simptoma potrebno je da pozovemo hitnu pomoć, moguće je da je sve posledica nekog dodatnog, napora ili stresa. Lekari naglašavaju da u ovakvim situacijama ne nagađamo o čemu se radi, već da zatražimo stručnu pomoć i mišljenje.

Blagodati đumbira, šetnje

Najbolje je ako smo u situaciji da gas izbacimo iz organizma, lagane vežbe, pešačenje, ili joga mogu biti korisni. Đumbir je začin koji nam može pomoći da se izborimo sa ovim problemima. Komad kandiranog đumbira ili čaj od đumbira mogu olakšati varenje. Jastučić za grejanje ili topla obloga opuštaju stomak, od pomoći je i blaga masaža. U dogovoru sa stručnjakom moguća je i primena lekova koji se mogu kupiti bez recepta.

Kako da pokušamo sami sebi da pomognemo?

Savet je da izbegavamo lekove koji usporavaju rad creva kao što su narkotici, lekovi protiv bolova i alergija. Potrebno je voditi računa da u ishrani ne budu zastupljene veće količine teže svarljivih namirnica kao što su pasulj, brokoli, kupus, luk, mlečni proizvodi i hrana koja sadrži veštačke zaslađivače.

Pokušajte polako da jedete i žvaćete, a ne gutate hranu. Ne pričajte kada ručate, ograničite upotrebu žvakaćih guma, gaziranih pića. Bitno je da unosimo dovoljnu količinu vode. Ukoliko je ovaj problem učestao obavezno se posavetujte sa lekarem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo