Naslovna / Zdravlje

Nadut stomak ili abdominalna distenzija može da ima organski ili funkcionalni uzrok

Priredio/la: I. V. |13:30 - 08. 07. 2023.

Abdominalna distenzija može da bude hronična ili akutna, dijagnostikuje se oznakom 5 F, a lečenje započinje prvo izolovanjem uzroka, koji izazivaju ovo stanje

nadut stomak Abdominalna distenzija može da bude hronična ili akutna Foto: Shutterstock

Nadut stomak ili abdominalna distenzija je stanje kada je stomak spolja, vizuelno abnormalno otečen. Može da bude posledica nadimanja usled gasova, ili kao posledica nakupljene tečnosti, tkiva ili digestivnog sadržaja. Abdominalna distenzija može da bude hronična ili akutna, dijagnostikuje se oznakom 5 F, a lečenje započinje prvo izolovanjem uzroka koji izazivaju ovo stanje.

Šta je abdominalna distenzija ili nadut stomak?

Abdominalna distenzija je merljivo stanje otečenosti stomaka iznad normalne veličine. Često je praćena osećajem nadimanja sa zarobljenim gasovima ili digestivnim sadržajem. Međutim, abdominalna distenzija nije uvek posledica procesa varenja. Lekari dijagnostikuju prošireni abdomen kao 5 F – gasovi, fetus (trudnoća), izmet (zarobljen izmet), tečnost (iz nekoliko uzroka) ili masnoća.

Nadut stomak može da bude veoma neprijatan ili reč je o simptomu koji se vizuelno utvrđuje. Stanje može da bude akutno – iznenadno, neobična pojava, ili hronično – nešto što se javlja i rešava samo od sebe na predvidljiv način. Hronična abdominalna distenzija praćena neprijatnim osećajem nadimanja često se dovodi u vezu sa problematičnim varenjem.

Nadutost stomaka je organski ili funkcionalni problem

Nadut stomak je ili organski ili funkcionalni problem. Organski problem se može objasniti fizičkim procesima, poput bolesti. Funkcionalni problemi su vidljivi, ali neobjašnjivi.

Organski uzroci abdominalne distenzije mogu da budu:

  • Trudnoća
  • Menstruacija, koja uzrokuje zadržavanje vode
  • Značajno povećanje telesne težine u kratkom periodu, koje ima tendenciju da se skladišti kao intraabdominalna mast i može da ograniči varenje
  • Opstrukcija tankog ili debelog creva, koja izaziva nakupljanje gasova i otpadnih materija
  • Delimična paraliza želuca (gastropareza) koja izaziva nakupljanje digestivnog sadržaja
  • Određene gastrointestinalne bolesti uzrokuju gasove i nadimanje, uključujući prekomerni rast bakterija u tankom crevu (SIBO), celijakiju, egzokrinu insuficijenciju pankreasa (EPI) i inflamatorne bolesti creva (IBD)
  • Upala abdominalne sluznice (peritonitis)
  • Nakupljanje tečnosti u abdomenu uzrokovano oboljenjem jetre (ascites)
  • Povećanje organa usled upale ili izrasline
  • Unutrašnje krvarenje (intraabdominalno krvarenje).

Funkcionalni razlozi nadutog stomaka obično podrazumevaju probleme sa varenjem koji uzrokuju nakupljanje gasova i/ili digestivnog sadržaja. Uzroci mogu da budu:

  • Gasovi usled funkcionalne smetnje varenja, intolerancije na hranu ili sindroma iritabilnog creva (IBS)
  • Zatvor, koji uzrokuje nakupljanje fecesa i zadržavanje digestivnog sadržaja
  • Zadržavanje urina koje uzrokuje njegovo nakupljanje
  • Poremećaj mišićnih kontrakcija uključenih u varenje (intestinalna pseudo-opstrukcija), uzrokujući da se probavni sadržaj popravi
  • Slabost trbušnih mišića, što dovodi do spuštanja abdominalnog sadržaja napolje i nadole (enteroptoza).

Kako se utvrđuje zašto je nadut stomak ?

Lekar prvo otkriva uzrok uvećanja abdomena. Opipavanjem određuje gde je stomak najviše nadut. Tapkajući stomak rukama i slušajući zvuk koji proizvodi lekari utvrđuju prisustvo tečnosti, gasova ili čvrstih materija. Lokacija „spoljašnje krivine“, bez obzira da li je ujednačena u trbušnoj duplji ili je izraženija u određenom regionu, pomaže lekarima da odrede koji su organi uključeni čime se sužava lista mogućih uzroka.

Unutrašnji organi stomaka mogu da se klasifikuju kao čvrsti ili šuplji. Čvrsti organi su jetra, slezina, bubrezi, nadbubrežne žlezde, pankreas, jajnici i materica. Oni mogu da postanu uvećani zbog upale ili izraslina kao što su tumor, apsces ili cista. Lekar sve promene utvrđuje opipavanjem ili uz pomoć ultrazvuka. Ukoliko je neki organ obnormalno uvećan ta promena može da bude opipljiva kroz kožu.

Šuplji organi abdomena su želudac, tanko crevo, debelo crevo, žučna kesa, žučni kanali, jajovodi, materica i bešika. Ovi organi su opipljivi samo ako su prošireni. Ako zdravstveni radnik može da oseti promenu odmah će znati gde je problem. Kao i čvrsti organi, šuplji organi mogu da se  uvećaju usled upale ili izraslina. Ali, oni takođe mogu da oteknu usled produkata varenja — gasova, digestivnih sokova, izmeta i urina — ili tokom trudnoće, a testovi snimanja će svakako  razjasniti o čemu se radi.

Kako se leči nadutost stomaka?

Drugi uzrok abdominalne distenzije je nakupljanje tečnosti u sluznici trbušne duplje, koja se naziva peritoneum. Ova tkiva mogu da se upale od infekcije (peritonitis) ili mogu da budu  ispunjena tečnošću kao rezultat stanja poznatog kao ascites. Ascites se javlja kada pritisak na krvne sudove u jetri (portalna hipertenzija) tera tečnost u trbušnu duplju. Zdravstveni radnici mogu da identifikovati tečnost u peritoneumu na osnovu fizičkog pregleda, ali ultrazvuk abdomena je svakako precizniji.

Ako nadut stomak ima organski uzrok, tretman će biti vrlo specifičan za taj uzrok. Akutni slučaj će se rešiti kada se pronađe osnovni uzrok. Hronični slučaj može dodatno da se leči diureticima (za tečnost), laksativima (za zatvor) ili kapsulama sa aktivnim ugljem (za gasove).

Ukoliko je u pitanju abdominalna distenzija, a uzrok je nepoznat, možda će da bude potrebno nekoliko pokušaja kako bi se problem rešio. Lekar može da preporuči test daha na vodonik kako bi se utvrdio uzrok viška crevnih gasova. Takođe se preporučiuju promene u ishrani, probiotici ili enzimi za poboljšanje procesa varenja. Ako posumnjaju na slabost mišića kao uzrok, mogu da  predlože vežbe za abdominalno ili karlično dno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo