Naslovna / Deca

Bronhitis i pneumonija najčešće su infekcije respiratornih puteva kod dece, kako ih razlikovati

Piše: I. V. |8:45 - 06. 11. 2023.

Dijagnozu bronhitisa ili upale pluća kod se dece postavlja pedijatar fizikalnim pregledom, odnosno slušanjem deteta, ali i na osnovu anamneze i simptoma kao što su kašalj, piskanje, tahipneja, groznica ili zviždanje prouzrokovano opstrukcijom larinksa

Infekcije respiratornih puteva Dr Nevena Maksimović Vunjak: Fizikalnim pregledom, slušanjem deteta i uvidom u njegovo opšte stanje može da se utvrdi prava dijagnoza Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Infekcije respiratornih puteva kod dece jedan su od najčešćih razloga zbog kojih se roditelji konsultuju sa zdravstvenim radnicima. Veoma je važno da zdravstveni radnik identifikuje bilo koju infekciju respiratornog trakta koja može da ima ozbiljnije implikacije po dete. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu anamneze i simptoma kao što su kašalj, piskanje, tahipneja, groznica ili stridor (zviždanje prouzrokovano opstrukcijom larinksa). Isključivanje simptoma koji predstavljaju „crvene zastavice“ za određeno oboljenje omogućava zdravstvenim radnicima da na odgovarajući  način umire roditelje i odrede simptomatsko lečenje antipireticima.

Infekcije respiratornih puteva najčešće su kod dece

– Infekcije respiratornih puteva najčešće su infekcije u dečjem uzrastu. Pretežno su to infekcije
gornjih respiratornih puteva, gde spadaju infekcije bronhija ili bronhitis. Infekcije donjih respiratornih puteva ili pneumonija su ređe po učestalosti. Uzročnici ovih infekcija najčešće su virusi – rino virusi, influence, parainfluence, respiratorni sincicijalni virus… a ređe bakterije kao što su pneumokok, streptokok, stafilokok, hemofilus, influence i drugi, a poslednjih godina i korona virusi – objašnja za eKlinika portal specijalista pedijatrije dr Nevena Maksimović Vunjak.

Bronhitis i upala pluća su dve najčešće infekcije respiratornih puteva

Aerozagađenje i prisustvo velikog broja alergogenih faktora, kako navodi dr Maksimović Vunjak, često mogu da izazovu poremećaj u plućnoj funkciji, dovedu do gušenja kod dece ili reakcije bronhija, koje uzrokuju stanja koje zovemo opstruktivni bronhitis.

Klinička slika bronhitisa ispoljava se napornim i upornim kašljem pa sve do stanja kada se dete bori za vazduh. Opstruktivni bronhitis najčešće se ispoljava malaksalošću, uznemirenošću deteta, modrom regijom periferije, prstića i usana, oblivanjem znoja, povišenom temperaturom ili bez povišene temperature – ističe sagovornica eKlinika portala.

Kako izgleda klinička slika brzo napredujućeg razvoja upale pluće

– Klinička slika pneumonije ili upale pluća, najčešće nastaje nakon već prisutnih simptoma kao što su respiratorni problem ili kašalj, povećana sekrecija iz gornjih repiratornih puteva. Takođe, može se ispoljiti ubrzanim disanjem, plitkim udisajima, vidnim uvlačenjem grudnog koša, napornim, otežanim disanjem, malaksalošću i bezvoljnošću deteta, potom i bledilom ili modrilom periferije kao posledicom nedostatka kiseonika, a neretko i temperaturom – naglašava dr Nevena Maksimović Vunjak i dodaje da je to klinička slika kod brzo napredujućeg razvoja pneumonije. Najčešće je slika blaža, kako ističe, jer se roditelji ipak blagovremeno jave svojim pedijatrima kako bi lečenje moglo da se započne na vreme.

Kako razlikovati da li dete ima upalu pluća ili brohnitis?

Kako bi se utvrdilo da li dete ima jednu od dve najčešće respiratorne infekcije – bronhitis ili upalu pluća, dr Maksimović Vunjak, naglašava da se stanje može utvrditi samo pregledom deteta kod pedijatra.

Fizikalnim pregledom, slušanjem deteta i uvidom u njegovo opšte stanje može da se utvrdi prava dijagnoza. Pedijatar će zatim, na osnovu krvne slike, analize faktora zapalenja, briseva respiratornih puteva, bakterioloških i virusoloških ispitivanja, katkad i alergoloških, odrediti dalji tok lečenja i praćenja deteta. Vaš pedijatar će vam sigurno objasniti i da su respiratorne infekcije najčešće u uzrastu kada dete počinje da se adaptira na kolektivno okruženje kao što su vrtić i škola, kao i da većina dece nema teške kliničke slike. Sklonost ka težim obolevanjima, učestalim respiratornim infekcijama, opstruktivnim bronhitisima ili astmi je nešto što može da bude i genetska predispozicija, a to zahteva dodatno praćenje i ispitivanje – pojašnjava za čitaoce eKlinika portala specijalista pedijatrije dr Nevena Maksimović Vunjak, koja je dugo godina vodila Odeljenje pedijatrijske i neonatalne intenzivne nege i terapije Univerzitetske dečije klinike „Tiršova“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo