Medicinski informativni portal
Naslovna / Deca

Kada dete treba da ide na spavanje? Pogledajte tabelu sa satnicom u odnosu na godine deteta

Priredio/la: J. M.
19:00 - 01. 11. 2020.

Pre nego što sledeći put poterate dete na spavanje ili odlučite da ga pobudite, proverite da li to radite u ispravno vreme…

vreme odlaska na spavanje i vreme buđenja zavisi od godina deteta Foto: Shutterstock

Još pet minuta… samo još malo… nisam umoran… ne spava mi se… Ovo svakom roditelju zvuči poznato. Svako dete – svake večeri moli roditelje da ostane još malo budno kako bi uživalo u omiljenim crtanim filmovima, s igračkama ili u video igrici… I gotovo uvek će tvrditi da nije umorno.

Moguće je da zapravo govore istinu, jer prema tablici koju je kreirala stranica sleep.org vreme odlaska na spavanje i vreme buđenja zavisi od godina deteta.

Pre nego što sledeći put poterate dete na spavanje ili odlučite da ga budite, pogledajte ovu tablicu kako biste znali da li radite ispravnu stvar:

FOTO: sleep.org

U dobi od 5 godina dete bi trebalo na spavanje da ide u periodu od 18:45 i 20:15, zavisi kada se ujutro budi.  Ako se osmogodišnje dete probudi oko 06:45, onda je za spavanje spremno oko 20:15 sati, ali ako ujutro spava 45 minuta duže od navedenog, slobodno mu dozvolite da ostane budno do 21 sat i uživa uz večeru i omiljene filmove. Ne puno kasnije u krevetu bi trebalo da budu i deca od 11 i 12 godina – od 20:15 do 21:45.

Koliko sati sna je deci potrebno

Sleep.org navodi i koliko je sati sna potrebno deci, takođe u zavisnosti od njihovih godina. Novorođenče sve do trećeg meseca života treba da spava od 14 do 17 sati. Od tada, pa do 11. meseca dovoljno je 12 do 15, a kako napuni godinu dana maksimalan broj sati sna koji mu je potreban je 14.

U razdoblju od tri do pet godina ta brojka smanjuje se za samo jedan sat, a kada krenu u školu, dakle od šeste do trinaeste godine treba da spavaju od 9 do 11 sati. Tinejdžerima će biti dovoljno 8 do 10 sati sna. Popodnevni odmor kod male dece treba da traje do 45 minuta.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor