Naslovna / Deca

Razgovor sa decom o zaljubljivanju je važan, prve ljubavi treba ozbiljno shvatiti

Priredio/la: O.M.|17:00 - 12. 04. 2022.

Poštovanje je najvažnija stvar koju bi trebalo kroz vaspitanje da „usadite“ svojoj deci kad razgovarate o romantičnim odnosima i zaljubljivanju, a naučite ih i pravilu pristanka na fizički kontakt…

razgovar sa decom o zaljubljivanju Razgovor o zaljubljivanju i prvim ljubavima važan za izgradnju zdravih odnosa. Foto: Shutterstock

Zaljubljivanje je sastavni deo odrastanja, a mnogi roditelji se iznenade kada im njihovo do juče, malo dete, kaže da se zaljubilo, da ima simpatiju, ali stručnjaci savetuju da je razgovar sa decom o zaljubljivanju najvažniji.
Ako primetite da vaše dete ima simpatiju, svakako da ćete želeti da saznate više o tome. Ukoliko imate dilemu da li prelazite granicu pristojnosti ako insistirate na razgovoru sa decom o tome – stručnjaci tvrde da je i te kako potrebno da sa decom o tome razgovarate. Prve ljubavi i zaljubljenosti su važna, ali dugo zanemarivana prekretnica u životu predadolescenske dece kojima bi roditelji trebalo da pristupe sa poštovanjem i razumevanjem, kažu psiholozi.

Deca i zaljubljivanje

Iskustvo sa simpatijama i zaljubljivanjem može da počne već u predškolskom uzrastu, a najčešće su ta osećanja jednosmerna. Simpatije su uobičajene među decom koja su periodu pre puberteta, i ova osećanja zadovoljavaju neke njihove važne potrebe.
– Deca imaju nove romantične ideje i nove romantične osećaje, ali zapravo nisu sprema da ih pretoče u romantična ponašanja ili odnose – kaže Julie Bowker, profesorka psihologije na njujoškog univerziteta.
– Kada se dete zaljubi, ono oseća vrlo jake emocije, a nekoj deci je veoma teško da odrede i spoznaju šta bi trebalo da učine sa tako snažnim emocijama – dodaje Catherine Bagwell profesorka psihologije sa Univerziteta u Džordžiji.

Razgovar sa decom o zaljubljivanju

Kada razgovarate o zaljubljenosti sa decom, pitajte ih zašto im se sviđa ta osoba, kako bi želeli da provode vreme sa svojom  simpatijom i da li bi li hteli da razmisle tome da ih pozovu kod sebe na druženje, kažu stručnjaci. Takođe razgovarajte o tome šta se događa ako vaše dete i njegova simpatija nemaju ista osećanja, odnosno ako je samo vaše dete zaljubljeno, a druga strana, na primer to ni ne zna. Razgovor sa decom o njihovoj zaljubljenosti pomaže im da se osećaju stabilno i priprodno u toj situaciji, što im smanjuje i stidljivost, koja je obično „pratilac“ ovakve situacije. 

Šta je razlog za brigu

Kada dete oseti simpatije prema nekome, može doći i do opsesije, a onda i to može da ode predaleko. Pomozite deci da shvate da bi neka ponašanja mogla da dovedu do neprijatnih situacija. Postoji način da se dive drugoj osobi, a da je u to uključeno puno poštovanja, ali postoji i način koji prelazi granice pristojnog ponašanja i  veoma je važno da im  se to objasni i da deca shvate razliku. Neželjena i napadna pažnja može lako da pređe prirstoju granicu, pa je deci onda potrebna pomoć roditelja da shvate koje su to granice i kako  izraziti emocije drugima na prijatan način, a opet ispuniti sebe i svoje potrebe.
Roditelji bi trebalo da se odupru bilo kakvom prihvatanju nekog spornog i neprijatnog ponašanja kao normalnog pod izgovorom da je tako nešto bilo uobičajeno kada su oni bili deca. Na primer, dečacima više ne bi trebalo da bude „normalno“ i prirodno da simpatiju čupaju za kosu kao izraz simpatije, što je nekada smatrano „normalnim i očekivanim“. Poštovanje je najvažnija stvar koju bi trebalo kroz vaspitanje da „usadite“  svojoj deci kad su u pitanju romantični odnosi, a naučite ih i pravilu pristanka na fizički kontakt. Deca o tome, kao i svemu drugome, najbolje uče iz vašeg primera.

Razgovor o zaljubljivanju temelj je zdravih odnosa u životu

Razgovori roditelja i dece o zaljubljenosti mogu biti  temelj za zdrave romantične odnose u budućnosti. Deca imaju priliku da prevaziđu granice i odbacivanje, ali i da kroz tu komunikaciju sa roditeljima razviju empatiju. Gledajući širu sliku, prve simpatije „mirišu“ na veze i imaju komponente odnosa. Prvi razgovori sa decom o zaljubljivanju daju priliku deci kako da  nauče da se nose sa vezama i razgovaraju o njima na duge staze. Razgovorom o nečemu normalnom i uobičajenom kao što su simpatije i prve ljubavi, pravite prostor za još mnogo tema i razgovora koji bi mogli biti važniji na duge staze, kažu priholozi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo