Naslovna / Deca

Koliko jaja deca mogu da pojedu svakog dana

Priredio/la: V.St.|13:30 - 16. 04. 2023.

Najnovije preporuke kažu da nije potrebno čekati do prvog rođendana za uvođenje jaja u ishranu, ali svakako ne treba previše žuriti. Ukoliko vaš mališan ide u susret prvom rođendanu, možda je pravo vreme da beba na Uskrs prvi put proba ovu veoma zdravu namirnicu – kaže dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga

jaja Jovana Srejić Ferluga: Kad počnete bebi da dajete žumance, važno je ispoštovati šemu. Prva tri dana se daje po osmina, pa se napravi par dana pauze, pa tri dana četvrtina, pa pauza, pa tri dana polovina, pa pauza i na kraju tri dana celo žumance Foto: Shutterstock

Jaje je namirnica bogatog nutritivnog sastava. Odličan je izvor proteina, i sadrži pregršt vitamina i minerala. Idealno je jesti ga za doručak, a uz još neke sastojke postaje super-obrok. Međutim, verovatno se pitate, a naročito tokom uskršnjih praznika, da li postoji ograničenje koliko jaja treba davati deci tokom dana. Verovatno brinete i o sadržaju holesterola u ovoj namirnici. Stručnjaci poručuju da sve dok dete ne koristi namirnice sa holesterolom i zasićenim mastima iz drugih izvora proteina i jede raznovrsnu hranu svaki dan, može svakog dana da jede jaja, naravno ako želi!

Kada se ova namirnica uvodi u bebinu ishranu, koliko se komada preporučuje u zavisnosto od uzrasta deteta i gde bi trebalo da se čuvaju kada ih skuvamo, pitali smo Jovanu Srejić Ferlugu, dijetetičara-nutricionistu.

Zašto je važno jaja uvoditi postepeno u bebinu ishranu?

Kad počnete bebi da dajete žumance, važno je ispoštovati šemu. Prva tri dana se daje po osmina, pa se napravi par dana pauze, pa tri dana četvrtina, pa pauza, pa tri dana polovina, pa pauza i na kraju tri dana celo žumance. Svih dana kada bebi dajemo žumance, pratimo da li postoji alergijska reakcija (osip po koži i/ili sluzokoži, proliv, povraćanje, crvenilo, otežano disanje). Naravno, ukoliko se primeti bilo kakva alergijska reakcija, odmah se prestaje sa davanjem žumanca. Kada beba počne da konzumira celo žumance, odmah možete dati i belance – kaže za portal eKlinika Jovana Srejić Ferluga, dijetetičar-nutricionista.

Zašto se jaja, kao obavezna namirnica, preporučuju u dečjoj ishrani?

– Jaje spada u veoma zdravu namirnicu. Evo i razloga zašto: ono je izvor kompletnih proteina, tj. sadrži sve esencijalne aminokiseline; sadrži snažne antioksidanse lutein i zeaksantin; takođe su izvor holina, omega 3 masnoća, vitamina D, vitamina B12, folne kiseline. Međutim, veoma je važno napomenuti da deci NE TREBA davati živa jaja ili ona koja nisu u potpunosti termički obrađena (rovita) – upozorava naša sagovornica.

Mnoštvo jaja na trpezi, a koliko ih dete sme pojesti?

S obzirom na to da se tokom uskršnjih dana na stolu uvek nađe mnogo jaja, koliko jaja može pojesti dete u zavisnosti od  uzrasta u kom se nalazi?

– Nema konkretnih preporuka o tačnom broju jaja, ali se većina stručnjaka slaže da mala deca mogu konzumirati svakog dana po jedno jaje. To znači da dete može pojesti i 2 jaja dnevno, ali onda 3 puta nedeljno. Ono što postoji jesu preporuke koliko porcija iz grupe proteina dete može da pojede svaki dan u odnosu na uzrast.  Detetu od 2 do 3 godine potrebne su 2 porcije proteina na dan. Za dete od 4 do 8 godina potrebne su 4 porcije proteina. U uzrastu od 9 do 13 godina potrebno je 5 porcija proteina na dan.  Dečaci od 14 do 18 godina treba da unesu 6,5 porcija proteina na dan, dok devojčicama istog uzrasta treba 5 porcija – kaže Jovana Srejić Ferluga.

1 jaje se računa kao 1 porcija proteina, ali naravno, treba uključiti što više različitih izvora proteina – dakle i meso i ribu.

Kako i koliko dugo možemo čuvati i konzumirati kuvana jaja?

Kuvana jaja ne bi trebalo da stoje van frižidera duže od 2 sata. Da bi ova superhrana bila bezbedna, kuvana jaja bi trebalo čuvati u frižideru. Potrebno je jaja obrisati tako da ljuska bude suva, i staviti u posude predviđene za skladištenje jaja kako se ne bi izlupala i kako bi ljuska ostala cela. Na ovaj način, možemo ih čuvati do 7 dana u frižideru – kaže sagovornica eKlinika portala Jovana Srejić Ferluga.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo