Naslovna / Fitness

Svi razlozi zbog kojih je dobro preskakati vijaču i imati je uvek u torbi

Priredio/la: I. Nenezić|9:00 - 08. 05. 2021.

 Ako imate već dijagnostikovane probleme sa srcem ili plućima, pre nego što krenete da preskačete vijaču, posavetujte se sa lekarom

vijača-srce- pluća-zdravlje Vijača je najjeftiniji rekvizit za vežbanje u zatvorenom i napolju Foto: Shutterstock

Konopac za preskakanje ili popularno – vijača, sjajna je za vežbanje u parku, na trim stazi, u dvorištu, ali i kod kuće. Prednosti preskakanja konopca su brojne, a važni su i saveti za postizanje dobre forme prilikom ovog treninga.

Deluje motivišuće

Kada hladno vreme i nedostatak sunca na test stave motivaciju za vežbanje, ako imate pri ruci lako dostupne alate, lakše ćete se i prihvatiti ovog „posla“. Jedan od najprikladnijih i najjeftinijih rekvizita za vežbanje i trening kod kuće je konopac za preskakanje ili vijača. Mali je, lagan i prenosiv, što ga čini dobrim dodatkom bilo kojoj kućnoj teretani – čak i ako vam je teretana ujedno i životni prostor i kancelarija. Ovo je, takođe, i veoma zgodna oprema za vežbanje na otvorenom. Ako vam nedostaje prostora kod kuće, možete lako da „pokupite“ svoju vijaču i ponesete je sa sobom napolje.

Prednosti vežbanja na otvorenom

I sam izlazak u prirodu, na svež vazduh podiže raspoloženje, kažu fitnes instruktori. Bilo koji modalitet vežbanja koji danas možemo da izvodimo na otvorenom je nešto što bi zaista trebalo da smatramo pogodnošću, kad je vežbanje u pitanju. Mnogi pod vežbanjem na otvorenom podrazumevaju hodanje, trčanje i biciklizam, ali treneri smatraju da je kombinacija kardio vežbi sa preskakanjem vijače odličan način da malo odmorite mišiće i zglobove dok još uvek ulazite u „pakao“ treninga.

Ali, pre nego što počnete…

Najbolje je da se pre upuštanja u bilo koji novi „poduhvat“, kad su u pitanju treninzi, prvo posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako imate već dijagnostikovana stanja kad je u pitanju zdravlje vašeg srca ili pluća. Ako imate problema sa zglobovima ili stopalima, člancima, kolenima ili kukovima, takođe je važno da prvo „pročešljate ovu temu“ sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da od ove aktivnosti nećete imati štete. Evo nekih zdravstvenih benefita od preskakanja konopca.

1. Dobar kondicioni trening

Preskakanje vijače je pre svega odličan kardiovaskularni, odnosno kondicioni trening. Ubrzava puls, kao i rad srca i pluća i pomaže im da postanu jači i zdraviji. Radeći intenzivne vežbe kojima dižete puls, poput ove, takođe efikasno sagorevate kalorije.

2. Koordinacija i okretnost

Jedinstvo uma i tela koje se uspostavlja dok izvodite vežbu s konopcem jedna je od stvari koja je čini tako dragocenom. U početku će vam se možda činiti da stvarno loše preskačete – ne možete da uskladite svoje pokrete sa brzinom kretanja vijače, bez obzirana to  koliko se trudili. Ali, što više budete vežbali, tako ćete poboljšavati i koordinaciju koja vam može pomoći pri drugim vežbama i u svakodnevnom životu. Ova vežba poboljšava koordinaciju i okretnost, ali da bi do toga došlo, potrebno je da uložite i vreme i trud.

3. Prenosiv, a jeftin rekvizit

Vijaču možete da ponesete sa sobom bilo gde, što je čini zaista praktičnim delom opreme. Sve dok su vam plafoni dovoljno visoki, možete da je preskačete i kod kuće, a možete i da je ponesete u park ili na najbliže igralište. Zaista, omogućava vežbanje doslovno – bilo gde, a dodatna pogodnost je u tome što vijače nisu skupe.

4. Vežbate i snagu

Preskakanje vijače je prvenstveno kardio trening, ali stičući kondiciju uz preskakanje, jačate i ruke, ramena, trup i bedra dok ste u ovoj aktivnosti, kažu treneri. Vaše ruke i ramena se naprežu zahvaljujući zadržavanju i pomeranju užeta dok je ono u visini. Takođe, i drugi mišići rade svaki put kada skočite, i sve dok aktivno angažujete svoje telo, dobijate pored kondicionog, i trening snage. Ako već redovno vežbate, verovatno je da posle vijače nećete imati ozbiljniju upalu mišića, kakvu biste imali nakon dizanja teških tegova. Moguće je, međutim, da ćete osetiti blagu upalu u predelu nadlaktica, kao i u ramenom delu.

5. Jačanje karlice

Mnoge žene kažu da ne vole preskakanje konopca, jer loše deluje na njihovu bešiku. Za neke ljude – najčešće za žene koje su rađale, pritisak koji skakanje vrši na bešiku, plus slabost mišića karličnog dela, može da prouzrokuje ovaj efekat. Ali vremenom, preskakanje konopca zapravo može da pomogne u jačanju mišića karlice ako se usredsredite na angažovanje celog tela tokom čitavog treninga. Ako je celo vaše telo angažovano, trebalo bi da osetite kako se sve „lomi“ na karlici, što pomaže da ojačate ovaj deo.

6. Kosti postaju snažnije

Ako tokom preskakanja konopca nosite tegiće iznad zglobova nogu, i time dodate teret, vežbanje će dodatno moći da pojača čvrstinu vaših kostiju. Slično kao što mišići moraju budu „rastreseni“, opušteni, da bi se opet stegli, kada svoje kosti podvrgnemo dodatnom uticaju, to podstiče ćelije da se obnove i postanu gušće. Vežba sa vijačom utiče i na kosti, doduše manje od nekih drugih vežbi koje se rade pomoću tegova, poput trčanja sa tegićima.

Kako da odaberete vijaču

Da li ćete se izveštiti u ovom treningu ili ne, zavisi i od vas, ali i od toga da li ste dobro izabrali rekvizit. Ako ste početnik, najbolje je da nabavite vijaču sa tankim, laganim užetom, tako da vam nije potrebna „tona snage“ za okretanje. Takođe je veoma važno da dobro podesite njegovu dužinu, u zavisnosti od svoje visine, a vremenom ćete otkriti da li vam odgovara da ga malo skratite ili produžite.

Kako pravilno da skačete

Zglobovi laktovi bi trebalo da budu savijeni tako da su podlaktice paralelne sa površinom na kojoj stojite, a sami laktovi postavljeni na udaljenosti od nekoliko centimetara od bočne strane rebara. Dok okrećete konopac, oni bi trebalo da budu gotovo nepomični, kao i nadlaktice i ramena. Pokret je sav u zglobu. Takođe, treba da se odražavate oko centimetar ili dva od podloge. Ovo će vam pomoći da smanjite pritisak koji vršite na skočne zglobove. Potrudite se da angažujete i trup i čitavo telo i izbegavajte savijanje leđa. Skakanje dok su vam leđa povijena može da izvrši veliki pritisak na kičmu i da pogorša postojeće probleme sa leđima ili da doprinese novim.

Angažovani i „trbušnjaci“

Dok preskačete, imajte na umu  svoje trbušne mišiće. Oni treba da budu angažovani. Lagano uvucite repnu kost prema, tako da vam kičma bude ravna i da ne zauzima položaj luka.

Kako da vijaču dodate svojim „fitnes navikama“

Kao i bilo koja druga veština, za dobro preskakanje vijače potrebna je redovna vežba. Preskačite pomalo svakog dana, nema potrebe da se forsirate, a vremenom povećavajte intervale. Pronađite prostor u kojem vam je prijatno i odvojte u početku po 10 minuta dnevno za ovu vežbu. Nemojte da vodite računa o brzini, efikasnosti ili sagorevanju kalorija. Samo se usredsredite na dobru formu, a sve ostalo će doći vremenom.

Vaša vijača uvek sa vama

I, setite se da je ponesete sa sobom gde god da pođete (osim u kancelariju, možda se vaše skakanje ne bi dopalo kolegama). Ova naprava zauzima tako malo prostora da staje i u manju žensku torbicu, a nikad ne znate kad ćete požeteli da – skakućete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo