Naslovna / Fitness

Vežbe u vodi brzo tope masne naslage, a manje opterećuju zglobove

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 16. 04. 2022.

Prednosti vežbanja u vodi su brojne: angažuju se svi mišići, a voda, iako vrši pritisak na telo manje opterećuje zglobove, pa su tako pogodne za osobe sa artritisom i one koji se rehabilituju nakon ugradnje proteza, ili povreda

Vežbe u bazenu Brojne prednosti vežbanja u vodi čuvaju zdravlje, ali i lepotu Foto: Shutterstock

Vežbe u vodi ne moraju da budu deo klasičnog akvabik programa. Naravno, dobro je da u odnosu na svoje zdravstveno stanje konsultujete stručnjaka, ali je šansa da vam pravilno dozirane vežbe u bazenu naškode, minimalna. Korisni efekti u formi, smanjenju masnih naslaga, mišićnoj masi i boljem raspoloženju, biće primetni veoma brzo.

Vežbe u vodi počnite šetnjom u bazenu

Nakon što prošetate dve ili tri dužine bazena kako biste se adaptirali na temperaturu i otpor koji voda čini zglobovima i mišićima, uhvatite se jednom rukom za ivicu. Neka jedna noga bude ispravljena (ona na koju ste oslonjeni), a drugom iz kuka pokušajte da je ispravite što više možete do visine struka, iskosa. Ponovite 30 puta, pa promenite stranu, odnosno nogu.

Vežbe u bazenu 1

Foto: Youtube prtsc

Vežba sa ispruženim nogama i kružnim pokretima

Ova vežba se najpre radi sa ispruženim nogama ka napred po 10 puta. Nogu iz savijenog kolena ispravljajte unapred, a onda, dok je u ispravljenom položaju, napravite kružni pokret iz kuka. Ponovite 10 puta za svaku nogu.

Vežbe u bazenu 2

Foto: Youtube prtsc

Foto: Youtube prtsc

Skokovi uz ivicu odvojenim, pa skupljenim nogama (zgrčka)

Sada ste već zagrejani, pa možete skokovima da angažujete i ostale mišiće. Držeći se rukama za ivicu bazena, najpre menjajte u skokovima jednu pa drugu nogu, tako da stopalom dignute noge stanete u skoku uz ivicu. Skačite naizmenično, menjajući noge. Ponovite po 20 puta za svaku nogu. Nakon malog odmora i kada „protresete“ i noge i ruke u vodi, uradite to nogama koje su skupljene, i u isto vreme sa obe. Dozirajte ovu vežbu jer nije jednostavna – krenute sa 10 puta (skokova), a sa vremenom pojačavajte broj skokova i tempo.

Vežbe u vodi 4

Foto: Youtube prtsc

Vežbe u vodi 5

Foto: Youtube prtsc

Bočni skokovi sa strane

Uradite po 20 bočnih skokova naslanjajući se u doskoku stopalima na ivicu bazena. Ponovite sa obe strane, odnosno obe noge, i takođe dozirajte broj u zavisnosti od forme i zdravstvenog stanja.

Foto: Youtube prtsc

„Zagrljaj“ za ruke i grudi

Ova vežba je fantastična za zatezanje ruku i podizanje grudi. Raširite ruke, sklopite prste i onda rukama napravite „zagrljaj“. Ponovite u serijama po 10 i do 30 puta.

Vežbe u vodi 7

Foto: Youtube prtsc

Opuštanje nogu i „peraja“ za kraj

Ova vežba može da vam posluži za kraj vežbanja, jer je efektivna i za zatezanje, i za istezanje. Držite se rukama čvrsto za ivicu bazena, a a nogama simulirajte oštrijim pokretima pokrete peraja. Možete da kombinujete i makazice.

Vežbe u vodi 8

Foto: Youtube prtsc

Što više puta nedeljno pronađete vremena za plivanje i vežbanje, efekti će biti značajniji, a zdravlje bolje. Oduševićete se i svojim izmenjenim izgledom, zategnutim telom sa manje masnih naslaga i kožom koja će postati glatkija. Bolovi u zglobovima će, ako ih imate, biti neuporedivo manji, a oporavak posle neke traume ili povrede brži.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo