Naslovna / Fitness

Vežbe u vodi koje su efikasne za gubljenje kilograma

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 31. 07. 2022.

Za gubljenje kilograma čarobni štapić ili napitak ne postoji, ali tu su načini koji uz adekvatnu ishranu i izbegavanje alkohola i cigareta, mogu da daju bolju formu, izgled, kao i ukupno zdravlje

Istezanje u vodi Zašto su vežbe u vodi još efikasnije od onih na „suvom“? Foto: Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

Vežbe u vodi su daleko efikasnije od onih „na suvom“. Voda pojačava otpor, a ujedno smanjuje pritisak na zglobove celog našeg tela. Upravo zbog otpora je efekat i veći, a to važi i za brže sagorevanje masnih naslaga i gubljenje kilograma.

Vežbe u vodi za gubitak kilograma možete da radite i u moru, jezeru…

Ni u jednoj od ovih vežbi ne morate da potapate glavu. Važno je da je telo ispod vode potpuno aktivno, a ručke koje inače postoje u bazenima su idealne kao pomoć za primere vežbi u kojima je potreban oslonac. Najveći broj vežbi možete da uradite i u bilo kojoj drugoj mirnoj vodi (more, jezero, pa i reka, ako je bezbedno).

Vežba u vodi sa osloncem

Držite se za ručke na zidu bazena i okrenite telo na stranu. Ruke su ispravljene, a noge zgrčene, pa ispravljene ka napred. Sve se radi sa nogama u vazduhu. Nakon 10 ponavljanja, promenite stranu tela.

Vežbe u vodi 1

U prvoj vežbi je važno imati oslonac (zid u bazenu sa ručkama) Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

Vežbe u vodi efikasne za noge i stomak (simulacija vožnje bicikla)

Ova vežba je jako efikasna za sagorevanje masnih naslaga na nogama, stomaku, zadnjici i butinama. Oslonac može da bude ivica bazena na koju ste naslonjeni ramenima. Noge simuliraju božnju bicikla, uz što oštrije pokrete, ako to vaše zdravstveno stanje i pokretljivost dozvoljavaju. Uradite 3 serije po 20 „okretanja pedala“, a vremenom možete da povećate broj, koliko vam prija.

Vežba u vodi broj 3

U drugoj vežbi „vozi se bicikl“ u vodi Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

Vežba u vodi „žablji skok“

Raširite noge sa kolenima ka spolja koliko ste u mogućnosti. Ruke su postavljene kao krila. Pravite skokove tako da celo telo odbacite u položaju žabljeg skoka uvis, i dočekajte se na noge, uz novi odbačaj u vazduh. Napravite 10 skokova, pa ponovite uz još jednu ili dve serije.

Vežba u vodi broj 3

Žablji skokovi zatežu celo telo i angažuju sve mišiće Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

„Zgrčka“ u vodi – varijanta trbušnjaka

Oslonac je identičan kao kod simulacije vožnje bicikla (pazuh). Zgrčite noge, pa ih privlačite do grudi, i ispravljajte ka napred. Ponovite 10 puta, pa pravite još serija koliko vam prija, uz pauze sa malo šetnje u bazenu.

"Zgrčka" u vodi

„Vodeni trbušnjaci“ Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

Istezanje nogu unazad

Ruke su na ručkama, telo povijeno ka napred. Oslonac je na jednoj nozi, a drugu sa savijenim kolenom vucite što više ka nazad i gore, ka površini vode, petom. Ponovite deset puta, pa promenite nogu.

Istezanje u vodi

Istezanje nogu ka nazad Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

Vežba u vodi – za one u boljoj formi

Ovu vežbu ne bi trebalo da rade osobe koje nisu u procesu treninga, imaju artritis ili su imali neku operaciju ekstremiteta. Kleknite, sa osloncem na jednoj nozi, ruke su sklopljene ispred tela i zategnute. Odbacite se sa jedne noge visoko, i dočekajte na drugu, promenivši dok ste u vazduhu.

Vežba u vodi broj 5

Najzahtevnija vežba, samo za one koji su „u treningu“ Foto: Youtube prtsc / Wilson Way Workout

Makazice za zategnute noge i što ravniji stomak

Vežba koju može da radi svako a koja je takođe vrlo efikasna, jesu klasične „makazice“. Radite ih sa ispravljenim i zategnutim nogama, u više serija po 10 puta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo