Naslovna / Ishrana

Kukuruz šećerac je odličan za mršavljenje: Koji je zdraviji, pečeni ili kuvani?

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 24. 07. 2023.

Postoje neke razlike u nutririvnom sastavu između običnog, poljskog kukuruza i kukuruza šećerca, a najveća nedoumica je sadržaj šećera

Kukuruz šećerac Ukusna, hranljiva letnja slana poslastica sa visokim sadržajem vlakana i vitamina C Foto: Shutterstock

Kukuruz šećerac je jedna od najzdravijih letnjih slanih poslastica, idealna užina ili lagana večera „s nogu“. Ono što ponekad izaziva nedoumice jeste i samo njegovo ime, odnosno količina šećera koju sadrži.

Da li kukuruz šećerac ima više šećera od „običnog“

Postoji razlika između običnog, poljskog kukuruza i kukuruza šećerca ali obe vrste sadrže pregršt korisnih materija. Šećerac je za „brzu“ konzumaciju zgodniji zbog svoje strukture, a poljski kukuruz se melje i od njega se prave kukuruzno brašno i palenta. U svakom slučaju, uključiti kukuruz šećerac u ishranu barem leti znači brojne zdravstvene koristi.

Istraživanja, poput onog koje je objavljeno u Cornell Chronicle, potvrđuju da konzumacija šećerca može da poboljša zdravlje creva, smanji rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, pa čak i malignih bolesti.

Šta sve od hranljivih sastojaka sadrži kukuruz šećerac

Najpre, bogat je nerastvorljivim vlaknima koja su najznačajnija za dobru probavu. Takođe sadrži razne vitamine (C, B grupe), minerale i antioksidante i ova svojstva su ono što šećercu daje velike zdravstvene koristi.

A šećer? Ne, nema ga više u odnosu na druge sorte kukuruza. Kukuruz šećerac sadrži i ugljene hidrate kao i natrijum. Jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, što mu je i jedina mana pa u količinama ne treba preterivati, ali samo 1,35 g masti. Sadrži i beta-karoten. Pored toga, kukuruz šećerac nutritivno korisnim čine i sledeća jedinjenja:

  • folati (poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, esencijalni nutrijent koji je posebno važan tokom trudnoće
  • piridoksin (može pomoći kod depresije, PMS-a i lošijeg kognitivnog zdravlja)
  • niacin (poznat je i kao vitamin B3, neophodan za zdravo varenje, kožu i nervni sistem
  • kalijum (esencijalni mineral neophodan za regulaciju krvnog pritiska i zdravije srce).

Što se tiče zadržavanja korisnih svojstava u odnosu na način pripreme, stručnjaci kažu da se dugotrajnim kuvanjem odnosno termičkom obradom gubi deo hranljivih svojstava i da je ipak korisnije jesti pečeni šećerac.

Evo 6 najvažnijih prednosti kukuruza šećerca.

1. Visok sadržaj vlakana i dobar izbor za mršavljenje

Dijetalna vlakna su korisna za opšte zdravlje, pre svega za probavni sistem. Smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog creva.

Vlakna daju duži osećaj sitosti pa je konzumiranje šećerca izuzetno značajno ako želimo da izgubimo na kilaži uz zdrav, redukovan režim ishrane. O preporučenim količinama se posavetujte sa stručnim lice.

Takođe, smatra se da ima dobre crevne bakterije što ga čini probiotikom, a sadrži i značajne količine proteina. U 100 grama kukuruza šećerca ima 3,3 grama proteina, što pomaže da izbegnemo prejedanje, a time podstičemo manji unos kalorija.

2. Poboljšava zdravlje srca

Potencijal vlakana da utiču na snižavanje krvnog pritiska i holesterol su značajni. To su potvrdile i kliničke studije. Ljudi koji konzumiraju visoku količinu dijetalnih vlakana mogu dramatično da smanje rizik od srčanih bolesti. Pored toga, smrtnost od srčanih bolesti bila je niža kod onih koji su konzumirali namirnice sa više vlakana.

3. Bogat izvor antioksidanata

Sve ćelije u našem telu suočavaju se sa pretnjama i mogućnošću oštećenja a razlozi idu od nepravilne ishrane do virusnih i drugih infekcija. Supstance poznate kao slobodni radikali su velika opasnost a u visokim koncentracijama mogu čak dovesti do oštećenja našeg genetskog materijala.

Fizička neaktivnost, izlaganje duvanskom dimu i zagađenje vazduha takođe mogu da proizvedu slobodne radikale, a poznato je da višak slobodnih radikala izaziva bolesti srca, kognitivni pad, maligne bolesti, gubitak vida.

Antioksidansi su borci prve linije odbrane tela od slobodnih radikala. Kukuruz šećerac obiluje vitaminom C, karotenoidima luteinom i zeaksantinom i mnogim drugim borcima protiv opasnosti koje vrebaju naš organizam.

4. Sprečava divertikulitis

Divertikulitis je težak oblik divertikularne bolesti čije komplikacije mogu dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema. Džepovi koji se pune hranom i talože se na zidu debelog creva mogu da se upale i inficiraju. Zovu se divertikulumi i ponekad moraju da se hitno otklone hirurškim putem.

Jedna studija pokazuje da konzumiranje kukuruza može sprečiti brojne bolesti digestivnog sistema, posebno divertikulitis.

5. Važan za zdravlje očiju

Oštećenje delovanjem slobodnih radikala može da ošteti vid a u ekstremnim slučajevima čak i do njegovog gubitka. Karotenoidi lutein i zeaksantin mogu da pomognu u borbi protiv ovih oštećenja. Smanjuju i oštećenje sočiva koje dovodi do katarakte.

Studije su pokazale da su visoki nivoi ovih karotenoida u krvi korisni za smanjenje učestalosti i makularne degeneracije i katarakte.

6. Poboljšava memoriju

Konzumiranje kukuruza je u funkciji bolje kognitivne aktivnosti i rada mozga a može da smanji rizik od gubitka pamćenja, posebno kod starijih osoba.

Kukuruz ima visoku koncentraciju vitamina B1. Ovaj vitamin je poznat kao tiamin, a neophodan je za stvaranje acetilholina u našem telu. Acetilholin je neurotransmiter koji pomaže ljudima da bolje pamte. Pored toga, ovo jedinjenje minimizira rizik od Alchajmerove bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo