Naslovna / Ishrana

Sojino ulje i ulcerozni kolitis: Koja kiselina može da izazove ovu interakciju

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 26. 08. 2023.

Režim ishrane sa sojinim uljem poremetio je odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u crevima, a to je dovelo i do smanjenja endokanabinoida, molekula lipida koji pomažu u blokiranju upalnih procesa u telu

Sojino ulje ulcerozni kolitis I ranija istraživanja povezala su ishranu sa visokim sadržajem linolne kiseline sa jednom inflamatornom bolešću creva Foto: Shutterstock

Sojino ulje je popularni sastojak mnogih svetskih kuhinja koji se rado koristi, ima hranljivu vrednost i zdravstvene koristi. Iz jedne studije, međutim, stižu navodi da može da bude povezano za poznatom zapaljenskom bolešću creva.

Sojino ulje i rizik od ulceroznog kolitisa: Šta je mogući izazivač

Ulcerozni kolitis, vrsta inflamatorne bolesti creva, koju karakteriše hronična upala debelog creva, doveden je u vezu sa sojinim uljem, čestim sastojkom prerađene hrane. Potrošnja sojinog ulja po stanovniku u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 20.veka porasla je više od 1.000 puta. U studiji University of California Riverside and UC Davis, miševi koji su hranjeni namirnicama sa visokim sadržajem sojinog ulja bili su više izloženi riziku od razvoja ove inflamatorne bolesti creva.

Šta je linolna kiselina

Naučnici pretpostavljaju da je verovatni krivac linolna kiselina, vrsta omega-6 masnih kiselina. Ona čini čak do 60 odsto sastava sojinog ulja. Male količine linolne kiseline pomažu u održavanju ravnoteže vode u telu. Tačnije, linolna kiselina obezbeđuje stabilnu strukturu ćelijskih membrana i naše kože. Čini oko 20 odsto svih masnih kiselina prisutnih u zdravoj koži.

Međutim, neki ljudi dobijaju čak 10 odsto dnevne količine energije iz linolne kiseline. Potrebno im je samo 1 do 2 odsto, kažu istraživači, pa u tome i vide mogući problem.

Linolna kiselina, sojino ulje i ulcerozni kolitis: Šta kažu nekadašnje, a šta nove studije

Ranija istraživanja na miševima povezala su ishranu sa visokim sadržajem linolne kiseline sa inflamatornom bolešću creva, ulceroznim kolitisom. Baza su, dakle, bile studije o visokoj potrošnji sojinog ulja. U njima je zaključeno da postoji veza sa gojaznošću i dijabetesom kod glodara.

U ovoj novoj studiji istraživači je zanimalo kako linolna kiselina utiče prvenstveno na creva. Kod miševa, režim ishrane sa sojinim uljem poremetio je odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u crevima. To je dovelo do smanjenja endokanabinoida, molekula lipida koji pomažu u blokiranju upalnih procesa u telu.

Takođe, naučnici su zaključili da ukoliko neki organski sistem „predoziramo“ linolnom kiselinom imaće manje dostupnih enzima za metabolizam omega-3 u dobre endokanabinoide. Endokanabinoidni sistem je povezan i sa „visceralnim bolom“ u crevima, iako odnos između endokanabinoidnog sistema i upale tek treba da se u potpunosti istraži.

Promene u mikrobiomu creva i pojačan razvoj bakterija

– Mikrobiom creva miševa je pokazao i povećanu količinu adhezivne invazivne ešerihije koli (E. coli),  bakterije koja se namnožila korišćenjem linolne kiseline kao izvora ugljenika. Poznato je da su neke slične bakterije povezane sa inflamatornim bolestima creva kod ljudi – rekao je koautor studije profesor dr Frances Sladek, sa UC Riverside.

Koristeći metod poznat kao metabolomika, istraživači su proučavali 3.000 metabolita u crevnim ćelijama miševa. Endokanabinoidi su bili znčajno smanjeni a to je naučnike, jer do sada većini nije bilo potnato da bakterije prave endokanabinoide. Korisne bakterije poput laktobacila su nestale. Uz to, miševi su takođe imali povećane nivoe oksilipina, koji su u korelaciji sa gojaznošću kod miševa i kolitisom kod ljudi.

Ishrana sa visokim sadržajem linolne kiseline može da pogoduje propustljivosti creva

Linolna kiselina se vezuje za protein poznat kao HNF-4a. Kada se njegova funkcija poremeti, to može da oslabi crevnu barijeru uz puštanje toksina da uđu u telo (sindrom propustljivih creva). Miševi na ishrani od sojinog ulja imali su smanjen nivo proteina i poroznije crevne barijere, uz povećani rizik od upale i kolitisa. Jedan od koautora studije dr Poonamjot Deol kaže da postoji velika šansa da se sličan efekat može videti i kod ljudi.

Ipak, istraživači pozivaju na „izvestan oprez pri tumačenju ovih rezultata, s obzirom na to da je još uvek eksperimentalno“. Ljudi imaju daleko raznovrsniji mikrobiom i varijabilniju izloženost spoljašnjm uticajima u odnosu na uslove kontrolisanih studija na miševima.

Međutim, endokanabinoidi se istražuju kao potencijalna terapija za lečenje simptoma zapaljenskih bolesti creva, a kako linolna kiselina utiče na endokanabinoidni sistem važna je tema budućih istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor