Semenke suncokreta imaju 4 važne zdravstvene koristi, ne preterujte – imaju i dosta kalorija
Semenke suncokreta imaju brojne zdravstvene koristi, ali sadrže visok nivo kalorija zato dnevna doza ne sme da bude veća od jedne male šoljice - ne više od 30 grama
Semenke suncokreta (Helianthus annuus) sadrže brojne bioaktivne supstance koje ih čine efektnim za zdravlje. Ključni među njima su tokoferoli (vitamin E), fenolne kiseline, flavonoidi, triptofan, fitosteroli kao i esencijalne masne kiseline poput linolne kiseline. Nije zanemarljiv ni sadržaj proteina, jer šaka suncokretovih semenki odlično utoljava glad i nudi mnoštvo korisnih sastojaka za zdravlje. Ove semenke sadrže visok nivo kalorija zato dnevna doza ne sme da bude veća od jedne male šoljice - ne više od 30 grama.
Koja lekovita svojstva imaju semenke suncokreta?
World Cancer Research Fund izdvojio je 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pružaju zaštitu od karcinoma i koje zbog toga što češće treba konzumirati. Na tom spisku supernamirnica, našle su se i semenke suncokreta, i to pre svega zbog ovih lekovitih svojstava:
- semenke sadrže snažne antioksidante – vitamin E i selen. Antioksidanti neutrališu štetnte slobodne radikale i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja
- zbog obilnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki hidrira suvu i dehidriranu kožu, a može da bude od koristi i kod ekcema
- semenke suncokreta dele sudbinu ostalih semenki – popularne su grickalice i čest dodatak hlebu, žitaricama, jogurtu ili salatama. Obična pržena jaja, na primer, dobiće poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Takođe, propržene i samlevene semenke mogu da dopune razna variva i umake
- dokazano je da umerena konzumacija nezasićenih masti poboljšava zdravlje srca. Na primer, semenke suncokreta mogu da se koriste kao lek za smanjenje lošeg LDL i ukupnog holesterola. Semenke sadrže i odsta zdravih masti za srce, kao što su mono i polinezasićene masnoće koje se nalaze u semenkama suncokreta, koje pozitivno utiču na zdravlje srca.
4 zdravstvene prednosti semenki
Što se tiče zdravstvenih prednosti semenki suncokreta izdavajaju se ove 4:
Antifungalno, antimikrobno i protivupalno delovanje: Više studija ukazuje da ekstrakti suncokretovih semenki pokazuju antimikrobno delovanje protiv različitih sojeva bakterija, uključujući E. coli, Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginos. Istraživanje iz časopisa Pharmacognosy Review potvrđuje da polifenoli prisutni u suncokretovim semenkama mogu značajno da spreče razvoj gljivica i patogenih mikroorganizama. Uz to, fenolne kiseline i vitamin E doprinose snažnom protivupalnom dejstvu. Redovan unos ovih jedinjenja dovodi se u vezu sa smanjenjem markera upale, poput C-reaktivnog proteina (CRP), što je ključno u prevenciji hroničnih bolesti poput artritisa i metaboličkog sindroma.
Kardioprotektivni efekat: Semenke suncokreta prirodno su bogate nezasićenim mastima, posebno linolnom kiselinom, koja se dovodi u vezu sa sniženjem nivoa lošeg LDL-holesterola i povećanjem dobrog, HDL-holesterola. Studija objavljena u časopisu Journal of the American Dietetic Association pokazala je da dnevni unos linolne kiseline iz biljnih izvora, uključujući suncokretove semenke, može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti za 15 do 20 odsto. Osim toga, semenke sadrže magnezijum koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i prevenciji aritmija.
Dermozaštitni potencijal: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E (35 mg/100 g), suncokretove semenke deluju kao snažni antioksidansi, štiteći ćelije kože od oksidativnog stresa i preranog starenja. Redovan unos vitamina E iz prirodnih izvora ima fotoprotektivni učinak i pomaže u obnovi oštećene kože.
Neuroprotektivna svojstva: Studija objavljena u časopisu Exploration of Foods and Foodomics predlaže moguću inverznu vezu između visokog unosa semenki suncokreta i niže smrtnosti od Alcheimerove bolesti i demencije. Analizom podataka iz zemalja s najvećom potrošnjom semenki suncokreta, poput Ukrajine i Rusije, primećene su niže stope smrtnosti od ovih neurodegenerativnih bolesti u poređenju s drugim zemljama. Autori ističu da bioaktivne komponente semenki suncokreta — uključujući tokoferole (vitamin E), nezasićene masne kiseline i fitosterole poput β-sitosterola — mogu da imaju neurozaštitna svojstva. Ove materije deluju antioksidativno, protivupalno i podstiču rast nervnih ćelija što može da doprinese očuvanju kognitivnih funkcija.
Nauka sve jasnije potvrđuje da ove male semenke nude velike dobrobiti za zdravlje — od zaštite srca i kože do pomoći u kontroli težine i prevenciji gojaznosti. Ključ je, kao i uvek u ishrani, u raznovrsnosti i umerenosti. Uključene u uravnotežen jelovnik, semenke suncokreta mogu da budu jedan od najsnažnijih saveznika zdravog načina života.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.