Naslovna / Ishrana

Jestiva ulja od raznih semenki nisu štetna, zbog 4 prednosti ih treba uvrstiti u ishranu

Priredio/la: I. V. |11:00 - 06. 07. 2025.

Ima ljudi koji izbegavaju ulja od semenki zbog brige da bi mogla da izazovu upalne procese ili povećanja telesne težine, ali stručnjaci kažu – to nije tačno

jestiva ulja od semenki Ograničavanje unosa ulja iz semena nije opravdano na osnovu trenutnih naučnih dokaza Foto: Shutterstock

Jestiva ulja od semenki raznih biljaka ne treba izbacivati iz ishrane jer nova studija pokazuje da su zapravo dobra i zdrava za čoveka. Naučnici iz Indiana University School of Public Health-Bloomington i sa Midwest Biomedical Research svojom studijom opovrgavaju sve češći narativ u javnosti da je ulje od semenki nezdravo.

Ulja od semenki smanjuju rizik od upala i dijabetesa tipa 2

U kategoriju uobičajenih jestivih ulja od semeki spadaju kukuruzno ulje, sojino ulje, ulje od semenki grožđa, ulje kikirikija, ulje od pirinčanih mekinja… Ima ljudi koji izbegavaju ulja od semenki zbog zabrinutosti da bi mogla da izazovu upalu ili povećanje telesne težine. Ali, istraživanja pokazuju da ulja od semenki zapravo mogu održavaju dobro zdravlje kada se uravnoteženo koriste u ishrani. Nova studija istraživača sa Indiana University School of Public Health-Bloomington dovodi u vezu linolnu kiselinu – polinezasićenu masnu kiselinu omega-6 koja se nalazi u uljima od semenki – sa smanjenom upalom i manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Istraživači su merili visinu, težinu i nivoe ukupnih polinezasićenih masnih kiselina omega-6, linolne kiseline, insulina i glukoze u krvi kod 1.894 odrasle osobe. Otkrili su da su viši nivoi linolne kiseline imaju veze sa manjim brojem biomarkera upale i manjim rizikom od dijabetesa. Rezultati su predstavljeni na nedavnom godišnjem sastanku American Society for Nutrition

Konzumiranje hrane bogate linolnom kiselinom je dobro za zdravlje

– Dobijeni rezultati dovode u pitanje narativ da su ulja iz semena proinflamatorna i podstiču gojaznost. Ograničavanje unosa ulja iz semena nije opravdano na osnovu trenutnih naučnih dokaza. Dokazi ne samo da ukazuju na to da nisu štetna, već, u suštini, favorizuju koristi od konzumiranja hrane bogate linolnom kiselinom, uključujući i razna ulja od semenki – objašnjava dr Kevin C. Maki, autor studije i profesor na Indiana University School of Public Health-Bloomington. 

Iako je studija bila opservaciona i potrebna su dodatna istraživanja, prethodna istraživanja su takođe pokazala da linolna kiselina podržava zdravlje srca i može da smanji rizik od rane smrti.

– Mnogo ljudi smatra da ulja od semenki izazivaju zapaljenske procese. Ta izjava jednostavno  nije tačna. Pomalo izaziva strah kod ljudi kada kažu  „nikada ne mogu da koristim ulja od semena’“ jer umerena upotreba ulja od semena može da bude deo uravnoteženog načina ishrane i nijedan sastojak neće „doneti niti pokvariti naše zdravlje“ – naglašava  Grace A. Derocha, registrovani dijetetičar i portparol Academy of Nutrition and Dietetics.

Prednosti korišćenja ulja od semenki u odnosu na zasićene masti

Mnoge namirnice siromašne hranljivim materijama i ultra-prerađena hrana sadrži ulja od semena. Kada ljudi izbegavaju ulja od semenki, često na kraju eliminišu ove manje hranljive namirnice iz svoje ishrane. Izbacivanje ove hrane, a ne konkretno ulja od semenki, može da donese zdravstvene koristi.

– U suštini, izbacujete ulja od semena, ali takođe izbacujete slatkiše i brzu hranu koja je imala veću kalorijsku, a obično nižu hranljivu vrednost – ističe dijetetičar Derocha.

Nedavna studija otkrila da ljudi koji su dnevno zamenili oko 10 grama putera biljnim uljima poput sojinog ulja ili maslinovog ulja imali su 17 odsto manji rizik od umiranja od raka. Ovi nalazi podržavaju smernice za ishranu koje preporučuju upotrebu mononezasićenih i polinezasićenih ulja – kao što su ulja iz semena – umesto zasićenih masti poput putera, kokosovog ulja i palminog ulja. American Heart Association takođe napominje da omega-6 masne kiseline, kao što je linolna kiselina, mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

– Linolna kiselina nije neprijatelj. Pokušajte da na odgovarajući način koristite ulja iz semena na način koji može da čuva zdravlje srca – savetuje Derocha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo