Naslovna / Ishrana

Koju hranu treba jesti ako imamo probleme sa plućima i respiratornim infekcijama

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 29. 08. 2023.

Efekat pojedinih proteina na ćelije imunskog sistema je poznat, a nova istraživanja otkrivaju novi aspekt: uticaj na ćelije koje čine jedan od dva sloja plućne barijere

Ishrana plućni problemi

Hrana poput brokolija i kelja nije slučajno dobila prefiks „super“ samo zbog visokog sadržaja hranljivih materija. Jedna nova studija publikovana u časopisu Nature navodi da bi ove i još neke namirnice mogle da imaju značajan potencijal i u borbi protiv plućnih infekcija.

Kakva ishrana može da pomogne da nam se ne događaju problemi sa plućima

Naučnici sa londonskog Francis Crick Institute otkrili su kako određena jedinjenja u zelenom povrću iz porodice krstašica deluju kao indukcija za jedan protein, čija je uloga da čuva neke značajne organe kakvi su creva i pluća.

Prema njihovim navodima, kada konzumiramo ovo kupus, karfiol i drugo lisnato povrće iz porodice krstašica, šalju se „uputstva“ proteinu po imenu aril (ugljovodonični receptor /AHR), koji se nalazi u krvnim sudovima naših pluća. Ovaj proces osigurava zdravo okruženje u toj regiji i dobru pH vrednost. Tako pluća postaju vrsta sigurne zone, kao važan štit između unutrašnjosti našeg tela i spoljašnjeg sveta.

Imunološki sistem, hrana i pluća

– Kada govorimo o imunološkom sistemu, zapravo govorimo o barijerama koje označavaju granicu između unutrašnjosti tela, rejona važnih organa kao što su creva i pluća i spoljašnjeg sveta. Pluća zbog svoje važne funkcije moraju biti zaštićena. Ali, mora se takođe obezbediti i njihova potrebna propustljivost. Laički, trebalo bi da funkcionišu kao uže. Da bude čvrsto kada je zategnuto, a stabilno kada se olabavi – opisuje rekao je dr Andreas Wack, glavni vođa grupe u Francis Crick Immunoregulation Lab.

Na koji način proteini iz nekih namirnica mogu da zaštite pluća

Efekat AHR proteina na imunske ćelije je poznat. Ova studija, međutim, otkriva novi aspekt: uticaj na ćelije koje čine jedan od dva sloja plućne barijere.

Istraživači su ovaj proces testirali na miševima zaraženim virusom gripa. Otkriveno je  su oni na ishrani bogatoj krstašicama imali manja oštećenja pluća.

AHR protein je pomogao u sprečavanju pojačane propustljivosti plućne barijere, što je dovelo do bolje ravnoteže krvi u prostoru pluća. Miševi sa pojačanom AHR aktivnošću takođe su bili otporniji u odbrani od virusnih i bakterijskih infekcija.

Zašto je važna ova studija

Značaj ovog istraživanja je pre svega u zaključcima koji utvrđuju na koji način ćelije koje oblažu pluća štite od oštećenja nakon virusne infekcije i da zaštita od zaraznih bolesti nije jedina rezerva imunskog sistema. To je izjavio dr John Tregoning, specijalista za zarazne bolesti u Imperial College London. Studija, kako je rekao, jasno je pokazala da spomenuto jedinjenje dobijeno iz brokolija i drugog krstastog povrća može pomoći u zaštiti pluća od virusnog oštećenja.

– Nalazi imaju značajan potencijal za lekare u pulmološkim jedinicama i odeljenjima intenzivne nege. Kada se plućne barijere oštete usled povrede ili upale, tečnost ili sekret koji prodiru u disajne puteve mogu dovesti do toga da je pacijentima potrebna potpora u vidu mehaničke ventilacije – rekao je dr Joseph Khabbaza, specijalista pulmolog iz jedinice intenzivne nege u Cleveland clinic.

Stručnjak je podsetio i na to da ljudi koji se ne hrane dovoljno kvalitetno teže podnose upalne bolesti, što se i pokazalo u slučaju covid 19 pandemije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo