Naslovna / Ishrana

Uzajamno dejstvo hrane i lekova koje kombinacije treba izbegavati

Priredio/la: S.St.|15:00 - 28. 11. 2023.

Ako uzimamo određene lekove, možda ćemo morati da se odreknemo čaše vina, mleka u žitaricama ili voćnog soka koji pijemo

lekovi i hrana Određeni antibiotici i mlečni proizvodi se ne mešaju Foto Shutterstock

Uzimanje novog leka može da znači da je potebno promeniti neke životne navike – a to uključuje i hranu koju jedemo. Uzajamno dejstvo hrane i lekova znači da određena hranljiva materija ili jedinjenje u hrani menja način na koji naše telo metaboliše lek. Ovo može ili da poveća ili da smanji dozu koju naš organizam dobija, navodi se u Johns Hopkins Medicine. Potencijalni rezultati mogu da budu povećan rizik od neželjenih efekata, od kojih mnogi mogu biti opasni, ili da lek ne deluje kako je predviđeno.

Pre nego što počnemo da pijemo neki lek, trebalo bi da pitamo svog farmaceuta za bilo kakvu interakciju sa hranom, uključujući i alkohol, i za bilo kakve promene koje ćemo možda morati da uvedemo u svoju ishranu.

Acetaminofen/paracetamol i alkohol ne idu jedan s drugim

Ako pijemo acetaminofen, odnosno paracetamol, nakon što smo previše popili da bismo sprečili mamurluk, možda sebe dovodimo u opasnost.

– Kada se kombinuje sa alkoholom može da predstavlja povećan rizik od toksičnosti jetre – kaže Jessica Nouhavandi, doktor farmacije, ko-izvršni direktor i suosnivač Honeybee Health u Kalver Sitiju, Kalifornija.

Ovaj rizik najveći je ako redovno pijemo i svakodnevno koristimo acetaminofen. Ona ističe da posebno treba izbegavati ovu kombinaciju ako pijete više od tri alkoholna pića dnevno.

Neki antibiotici i mlečni proizvodi nikako se ne slažu

Dr Nouhavandi kaže da određene antibiotike ne treba uzimati uz mleko, jogurt ili sir.

– Mlečni proizvodi vezuju se za lek i ometaju njegovu apsorpciju u krvotoku – kaže ona. Ovo važi za fluorokinolone kao što su ciprofloksacin, levofloksacin, moksifloksacin i određene tetraciklineIzbegavajte da jedete jogurt ili sladoled najmanje dva sata pre i šest sati nakon uzimanja antibiotika, savetuje dr Nouhavandi.

Blokatori kalcijumskih kanala i statini reaguju sa sokom grejpfruta

Blokatori kalcijumskih kanala se koriste za visok krvni pritisak i anginu. Za neke, uključujući felodipin i nifedipin, poznato je da reaguju sa sokom grejpfrutaOvo se takođe dešava sa statinima koji se koriste za visok holesterol, kao što su atorvastatin i simvastatin.

– Grejpfrut sadrži jedinjenje koje inhibira uobičajeni enzim za metabolizam lekova koji se zove CIP3A4. Ispijanje puno soka ili konzumiranje voća inhibira ovaj enzim, a lek se akumulira u vašem sistemu, što može biti opasno – kaže Aaron Emmel, doktor farmacije, osnivač Pharmacy Tech Scholar u Sent Augustinu, Florida. To se ne dešava sa drugim citrusima, tako da možete bezbrižno da pijuckate sok od pomorandže.

MAOI i stari sirevi opasna su kombinacija

Ako uzimate antidepresiv koji je inhibitor monoamin oksidaze (MAOI), kao što je izokarboksazid, fenelzin, selegilin ili tranilcipromin, moraćete da pazite na hranu sa visokim sadržajem tiramina u svojoj ishrani. Tiramin je aminokiselina uključena u regulaciju krvnog pritiska.

– Ova kombinacija može izazvati hipertenzivnu krizu – kaže dr Emmel, misleći na iznenadno i ozbiljno povećanje krvnog pritiska, navode u Mayo ClinicNamirnice sa visokim sadržajem tiramina uključuju stare sireve, određene vrste vina, usoljene haringe, pivski kvasac i fava pasulj, primećuje on. Međutim, MAOI se ne propisuju tako često kao druge vrste antidepresiva (kao što su selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina ili SSRI), i ako vas ova interakcija brine, razgovarajte sa svojim lekarom o drugim opcijama.

Ziprasidon se ne uzima uz mali obrok

Antipsihotični lek ziprasidon koristi se za lečenje bipolarnog poremećaja i šizofrenije. Treba da ga uzmete uz obrok od najmanje 500 kalorija, primećuje National Alliance on Mental Illness. Kao što pokazuje jedna studija, konzumiranje uz veliku užinu ili obrok optimizuje apsorpciju leka tako da on može da ima najefikasnije delovanje, kaže Mitchell Howard, doktor farmacije, docent na University of Toledo College of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Lekovi za hipotireozu pre bilo koje hrane

Ako vam je dijagnostikovan hipotiroidizam (neaktivna štitna žlezda), verovatno uzimate levotiroksin. Postoji razlog zašto vas uputstvo za lek upućuje da ga uzimate ujutru, 30 do 60 minuta pre nego što pojedete bilo koju hranu.

– Postoji desetak različitih doza koje lekar može da propiše. To je zato što doza mora da bude tačna da bi štitna žlezda pravilno funkcionisala – kaže Ashley Ellis, doktor farmacije, programski direktor ImPAcT na Univerzitetu u Tenesiju. Hrana može blokirati apsorpciju leka u tankom crevu, efikasno snižavajući dozu na način koji će uticati na štitnu žlezdu, objašnjava ona. Nažalost, ovo uključuje i kafu.

Sladić spironolakton čini neefikasnim

Diuretik spironolakton koristi se za lečenje niskog kalijuma i srčane insuficijencije, navodi MedlinePlus. Ako konzumirate čaj od sladića, slatkiše ili suplemente treba da se zamislite.

– Sladić se nadmeće sa istim receptorima kao i spironolakton, što čini lek neefikasnim, kaže dr Ellis. Ona preporučuje izbegavanje sladića u obliku hrane ili suplementa ako uzimate ovaj lek.

SSRI i alkohol dovode do ozbiljnih problema

Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI) antidepresivi su za lečenje depresije. Oni takođe mogu pomoći u lečenju anksioznosti. Ali upotreba alkohola za ublažavanje simptoma anksioznosti ili depresije može dovesti do ozbiljnih problema.

– Rizik od kombinovanja ovih lekova sa alkoholom je krvarenje u stomaku ili gastrointestinalnom traktu – kaže dr Ellis. Ona naglašava da farmaceut obavezno mora da upozori pacijente na ovu interakciju.

Kelj poništava dejstvo varfarina

Varfarin je lek za razređivanje krvi i sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka. Povrće poput kelja i brokolija sadrži vitamin K. Problem je u tome što „vitamin K poništava ono što varfarin pokušava da uradi”, kaže dr Howard.

Ako varfarin ne deluje kako treba, povećava se rizik od krvnog ugruška. Ne morate da izbegavate vitamin K, što je uobičajeni pogrešan naziv. Umesto toga, „vaša ishrana mora da ostane dosledna”, kaže dr Howard. Ako jedete više sezonskih proizvoda ili iznenada prestanete da jedete mnogo povrća, mogli biste da imate neželjene efekte kao što su krvni ugrušci ili krvarenje. U tom slučaju, lekar može da prilagodi dozu leka koja vam je potrebna.

Metronidazol ometa metabolizam alkohola

Lek metronidazol koristi se za lečenje infekcija, uključujući bakterijsku vaginozu, vaginalnu infekciju, kažu na Mayo ClinicNikako nemojte piti alkohol dok pijete ovaj lek, jer ometa metabolizam alkohola. 

 Ova kombinacija izaziva jako povraćanje – kaže dr Ellis. Ona preporučuje da sačekate 48 sati nakon prestanka uzimanja leka pre nego što popijete čašu vina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo