Naslovna / Ishrana

Koje povrće ima najviše vitamina C

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 15. 05. 2023.

Pojedine vrste povrća koje imaju najviše vitamina C nisu u grupi najomiljenijih namirnica, ali ako ih pripremite na jedan način, bićete oduševljeni ukusom

Vitamin C povrće Za neke vrste povrća znamo koje korisne sastojke sadrže, ali nas neke novim istraživanjima iznenade Foto: Shutterstock

Vitamin C je jedan od najvažnijih ako govorimo o ulozi zaštite kompletnog organizma, pre svega našeg imunskog sistema. Ovaj vitamin više nego drugi utiče na stabilnost, jačinu i odbrambenu moć oba imunska odgovor, i urođenog i stečenog.

Zašto je sve važan vitamin C i na koje funkcije organizma utiče

Jedno od njegovih najmoćnijih svojstava je antivirusno. Naime, studije su potvrdile da vitamin C deluje na stvaranje i lučenje interferona. Podstiče bolju reakciju neutrofilnih granulocita iz krvi, koji nas štite od infekcija. Uz to, utiče i na sposobnost naše krvi da bolje eliminiše patogene mikroorganizme.

Takođe, vitamin C pospešuje proizvodnju limfocita, a upravo dejstvom interferona aktivira još neke mehanizme odbrane. Tu se prvenstveno misli na proizvodnju IgG ali i IgM antitela. Ima izraženo antioksidativno dejstvo i time štiti naše zdrave ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala. Posebno je efikasan u odbrani sa patogenima koji izazivaju različite infekcije respiratornog trakta.

Kako najviše korisnih svojstava koja ima vitamin C sačuvati iz povrća

Postoji obilje namirnica koje su dobar izvor vitamina C i to se prvenstveno odnosi na voće i povrće. Poznato je da se svi vitamini najbolje sintetišu iz hrane, pa je važno imati informacije o tome u kojoj hrani ga ima najviše. Budući da je vitamin C osetljiv na toplotu, povrće sa visokim sadržajem vitamina C idealno trebalo bi jesti ili sirovo, ili minimalno termički obraditi. Alternativno, da bi sadržaj vitamina C bio što veći, povrće pažljivo izblanširajte.

Evo koje povrće sadrži najviše ovog vitamina.

1. Vitamin C i kopriva

Ranije smatrana neželjenim gostom u našoj bašti jer pripada korovima, kopriva (Urtica) je zapravo neverovatno korisna lekovita i kulinarska biljka. Ne samo da je ukusna, već sadrži i 333 mg vitamina C na 100 g – više od šest puta više ta količina narandže ili limuna. Pored toga što je široko rasprostranjena, kopriva takođe sadrži visok nivo magnezijuma, kalcijuma i vitamina A.

2. Paprika – mnogo više vitamina C nego što pretpostavljamo

Još jedno povrće poznato po visokom sadržaju vitamina C je paprika (Capsicum). Sa količinom od vitamina C od 140 mg na 100 g, paprika zauzima zasluženo visoko mesto na listi povrća bogatog vitaminom C. Međutim, sadržaj vitamina C u paprici zavisi od njene zrelosti: potpuno zrele crvene paprike imaju mnogo veći sadržaj vitamina C od paprike koja je zelena, odnosno, još uvek nije sazrela.

3. Peršun je više nego poželjno uključiti u ishranu

Peršun (Petroselinum crispum) je takođe namirnica koja je neverovatno korisna. Uzgoj peršuna je relativno lak, treba ga samo osušiti i možemo da ga koristimo u dužem periodu. Sa sadržajem vitamina C u peršunu od oko 160 mg na 100 g, trebalo bi da bude jedna od neizbežnih biljaka u našoj ishrani.

4. Ren: fina aroma i koristi za zdravlje

Za one koji vole začinjeniju i pikantniju hranu, ren (Armoracia rusticana) je odličan predlog i rešenje. U 100 g rena ima do 114 mg vitamina C. Pored toga što je prepun vitamina C, ren sadrži i specijalno ulje koje ima antimikrobno dejstvo i jača organizam i imunski sistem tokom blažih infekcija.

5. Prokelj: neopravdano neomiljeno povrće, ali izuzetno zdravo i ukusno ako se spremi na određeni način

Kupus je poznat po tome što je bogat vitaminom C, a prokelj (Brassica oleracea var. gemmifera) i kupus se po sastavu gotovo i ne razlikuju. Slično je i sa sadržajem vitamina C. Sa 110 mg na 100 g, prokelj ima i više vitamina C nego običan kupus. Prokelj sadrži folnu kiselinu, važnu za filtriranje stvaranje i rast zdravih ćelija, kao i druge hranljive materije koje jačaju imuni sistem.

Ukoliko ga jedete kao salatu, prelijete maslinovim uljem, belim lukom i limunom, bićete iznenađeni kako i ovo povrće može da bude ukusno.

6. Kelj, brokoli, karfiol

Kelj (Brassica oleracea var. sabellica), brokoli (Brassica oleracea var. italica) i karfiol (Brassica oleracea var. botritis) imaju sličan sadržaj vitamina C. Bilo koje od ovog povrća da izaberete nećete pogrešiti, a važno je da su sve ove biljke i ozbiljni „rezervoari“ minerala i proteina, kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Karfiol sadrži i velike količine vitamina B. I ove vrste povrća, pre svega brokoli, imaju „sudbinu“ ne previše omiljenog, ali ih možete pripremiti na isti način kao prokelj – bićete oduševljeni.

7. Keleraba

Keleraba (Brassica oleracea var. gongilodes) je odlična, zdrava užina, a još korisnija je ako se jede sirova. Sadrži oko 62 mg vitamina C na 100 g. Uz to, dobar je izvor kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

8. Rukola

Rukola (Eruca sativa) ima 62 mg vitamina C na 100 g. U poslednje vreme sve popularnija, takođe sadrži sastojke koji joj daju decentan ukus, ali i učestvuju u jačanju imunskog sistema, posebno kada imamo neku infekciju.

9. Crveni kupus

Crveni kupus (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) je na našim trpezama nešto ređe nego uobičajeni na koji smo navikli, ali bi to bilo dobro promeniti. Veoma je hranljivo povrće, bogato vitaminom C sa oko 57 mg vitamina C na 100 g. Takođe, i odličan je izvor vitamina E i antocijana, koji deluju kao antioksidansi u našem telu.

10. Spanać

Postoji široko rasprostranjena zabluda da spanać (Spinacia oleracea) ima izuzetno visok sadržaj gvožđa. Nažalost, ovo je samo mit. Međutim, bogat je vitaminom C, sa oko 50 mg vitamina C u 100 g listova spanaća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo