Naslovna / Ishrana

Potočarka proglašena za najzdravije povrće na svetu, saopštio CDC

Priredio/la: S.St.|13:30 - 27. 08. 2023.

Prema listi moćnog voća i povrća (PFV) američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), potočarka je povrće sa najviše hranljivih materija na svetu

potočarka Potočarka je lisnato zeleno povrće koje je hvaljeno zbog svog izuzetnog nutritivnog profila Foto Shutterstock

Potočarka je idealna i dalje od nje ne treba da tražimo ako želimo da nađemo najbolje rešenje za svoju ishranu i obogatimo je superhranom koja obiluje hranljivim materijama.

Kako je potočarka postala najzdravije povrće na svetu

CDC dodeljuje ocene za gustinu hranljivih materija, kako kažu, u moćnom voću i povrću (PFV), što je definisano na osnovu hranljivih i fitohemijskih sastojaka, uključujući 17 važnih hranljivih materija. Neki od ovih hranljivih sastojaka uključuju vitamine A, C, D, E, K i B12, kao i proteine, kalcijum i gvožđe, da spomenemo samo neke.

Proizvodi sa najvišim ocenama gustine hranljivih materija uključivali su krstašice i lisnato povrće. Međutim, samo jedno povrće dobilo je vrhunsku ocenu gustine hranljivih sastojaka i od mogućih 100 dobilo svih 100 poena, a to je bila potočarka.

Zašto su ovi rezultati važni? Moćno voće i povrće (PFV) snažno je povezano sa smanjenim rizikom od bolesti, a kada znamo koje su namirnice najviše rangirane onda to nam pomaže da odučimo kojoj hrani da damo prioritet u našoj ishrani.

Šta je potočarka i zašto je tako zdrava

Potočarka je lisnato zeleno povrće koje je hvaljeno zbog svog izuzetnog nutritivnog profilaIma malo kalorija, ali je prepuna vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, vitamin A, kalcijum i gvožđe. Potočarka takođe sadrži moćne antioksidante koji pomažu u neutralisanju štetnih slobodnih radikala u telu, verovatno smanjujući rizik od hroničnih bolesti. Potočarka je i bogat izvor dijetnih vlakana, što je čini odličnom superhranom za podršku varenju i pomaže u održavanju redovne probave.

Kakav je ukus potočarke

Potočarka ima jedinstven i biberast ukus koji je razlikuje od mnogo drugog lisnatog povrća. Ona nudi blagu gorčinu u kombinaciji sa oštrim i pikantnim ukusom. Neko bi čak rekao da kao da ima ukus nalik na senf.

Kako da na najbolji način jedemo potočarku

Potočarka je prilično uobičajeno zeleno lisnato povrće, tako da obično može lako da se nađe.

Tekstura potočarke je hrskava, tako da je kombinacija teksture (krcka pod zubima kad je sveža) i ukusa čini popularnim dodatkom salatama, sendvičima i supama.

Evo 8 ukusnih predloga za dodavanje potočarke u ishranu

1. Salata od potočarke

Pomešajte svežu potočarku sa čeri paradajzom, avokadom, tanko isečenim rotkvicama i laganim prelivom za salatu od limuna i dobićete osvežavajuću i hranljivu salatu.

2. Supa od potočarke

Pomešajte kuvanu potočarku sa krompirom, lukom i bujonom da biste napravili baršunastu i ukusnu supu. Za dodatno bogatstvo izgleda i ukusa ukrasite je kašičicom pavlake.

3. Sendvič od potočarke

Potočarka sa dimljenim lososom ili ćuretinom, majonezom na bazi avokadovog ulja i hlebom od celog zrna idealna su kombinacija za ukusan i hranljiv sendvič.

4. Pržena potočarka

Na malo ulja kratko propržite potočarku sa belim lukom, đumbirom i omiljenim povrćem poput paprike i šargarepe. Dodajte tofu ili škampe zbog proteina i završite sa kokosovim tamnim ili soja sosom za brzo i zdravo prženje.

5. Pesto od potočarke

Zamenite bosiljak potočarkom u svom omiljenom receptu za pesto i dobićete biberast ukus. Ovaj pesto odličan je za testenine, sendviče ili kao marinada za meso sa roštilja.

6. Omlet sa potočarkom

Umutite potočarku sa jajima, sirom i paradajzom isečenim na kockice za omlet bogat hranljivim sastojcima koji je savršen za doručak ili ručak.

7. Sok ili smuti od potočarke 

Pomešajte potočarku sa voćem, jabukom, ananasom ili krastavcem i malo đumbira ili nane za osvežavajući i hranljivi napitak.

8. Potočarka na žaru

Potočarku lagano premažite maslinovim uljem i kratko pecite na roštilju. Poslužite uz meso ili ribu na žaru.

Potočarka je nutritivni dragulj

Bez obzira na to da li tražite novu superhranu bogatu hranljivim materijama koju ćete dodati svojoj ishrani ili ste već veliki obožavalac potočarke, ovo povrće je svakako nutritivna bomba u kojoj bi trebalo da češće uživamo. Ako nikada ranije niste jeli potočarku, probajte da eksperimentišete i da je na različite načine dodate svojoj ishrani. Njen pikantan ukus i hrskava tekstura čine je neizostavnim dodatkom mnogim jelima i savršenim sastojkom dobro izbalansirane ishrane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo