Naslovna / Ishrana

Jedan avokado dnevno može da snizi holesterol, pokazala nova studija

Priredio/la: I. V. |11:00 - 29. 07. 2022.

Avokado je odličan izvor hranljivih materija, kao i mononezasićenih masnih kiselina, koje podstiču dobro zdravlje i čuvaju organizam od kardiovaskularnih bolesti

avokado Samo jedan avokado dnevno snižava loš holesterol, tvrde istraživači Foto: Pixabay

Avokado, i to samo jedan dnevno, ne povečava telesnu težinu, a može da smanji nivo lošeg holesterola i poboljša kvalitet ishrane svojim korisnim hranljivim materijama, pokazala je nova studija objavljena u Journal of the American Heart Association. Najnoviji trendovi u ishrani  stalno se menjaju i može biti teško da se prati taj korak. Zbog toga neki stručnjaci sada prilagođavaju svoja istraživanja zdravstvenim prednostima određene hrane. Jedna od ovih namirnica je avokado, koji se inače smatra superhranom.

Holesterol i hranljiva vrednost avokado ploda

Iako istraživači nisu pronašli veliku razliku između ispitivane i kontrolne grupe, otkrili su da su učesnici koji su jeli avokado svaki dan imali niži nivo lošeg holesterola a i poboljšali su kvalitet svoje ishrane. Ljudi mogu da dobiju holesterol iz hrane, ali proizvodi ga i telo takođe. Postoje dva glavna tipa holesterola: lipoprotein niske gustine (LDL) ili „loš“ holesterol i lipoprotein visoke gustine (HDL) ili „dobar“ holesterol. Neophodno je održavati nivoe holesterola, posebno LDL „lošeg“ holesterola, ispod određene količine kako bi se sprečili štetni zdravstveni ishodi kao što su moždani udar ili bolest koronarne arterije. Ovo je važno i zbog toga i što su nivo holesterola u krvi i zdravlje srca usko povezani.
– Ubedljivi dokazi iz studija daju sliku o nivou holesterola u krvi, koji je važan za zdravlje srca. Povišeni nivoi su važan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, kao i cerebrovaskularne bolesti i koronarne bolesti srca – podseća dr Brian Power.

Koje prednosti ima avokado, ako se dnevno konzumira

Istraživanja su u toku o tome koji faktori utiču na nivo holesterola i kako ljudi mogu da modifikuju svoju ishranu kako bi održali zdrav nivo holesterola i poboljšali ishranu. Jedna oblast interesovanja je kako određena hrana utiče na zdravlje. Na primer, ova studija je pokazala da ako jedemo avokado to može da nam pomogne u održavanju zdravog nivoa holesterola. Avokado takođe sadrži nekoliko korisnih vitamina poput vitamina C i K, i dobar je izvor vlakana.

Nasumična studija ispitivala je zdravstvene prednosti konzumiranja jednog avokada dnevno tokom šest meseci. Istraživači su želeli da vide da li je svakodnevno konzumiranje avokada pomoglo ljudima da smanje visceralnu masnoću kod učesnika sa povišenim obimom struka. Takođe su posmatrali uticaj na nekoliko drugih zdravstvenih ishoda, uključujući niv holesterola, telesnu težinu, indeks telesne mase i kvalitet života povezan sa zdravljem.

Jedan avokado dnevno doprineo snižavanju LD lošeg holesterola

Kako bi bili uključeni u studiju, učesnici su morali da imaju povišen obim struka i da redovno konzumiraju dva ili manje avokada mesečno. Ispitivana grupa (505 učesnika) konzumirala je jedan avokado dnevno, dok je kontrolna grupa (503 učesnika) nastavila svoju uobičajenu ishranu. Istraživači su prikupili analizirane podatke na početku studije, a zatim nakon 8, 16 i 26 nedelja. Zatim su koristili magnetnu rezonancu da pogledaju nivo visceralnog masnog tkiva ili telesne masti koja oblaže abdominalne organe. Otkrili su da nije bilo mnogo značajnih razlika između kontrolne i ispitivane grupe. Međutim, izuzetak je bio nivo holesterola. Posmatrana grupa imala je niže nivoe ukupnog holesterola i niže nivoe „lošeg“ LDL holesterola.

Postojale su i male razlike u ishrani između dve grupe, pri čemu je posmatrana grupa imala više rezultate indeksa zdrave ishrane, unosila je veće nivoe vlakana i masti i niže nivoe ugljenih hidrata i proteina. Pored toga, istraživači takođe nisu pronašli značajne razlike između grupa u pogledu povećanja telesne težine, što ukazuje na to da uključivanje dnevnog avokada nije doprinelo gojenju ispitanika.

Avokado sadrži mononezasićene masne kiseline

Brojni stručnjaci navode da je avokado moćan izvor hranljivih materija, kao i mononezasićenih masnih kiselina (MUFA). Istraživanja pokazuju da dodavanje avokada dnevno ishrani može da pomogne u poboljšanju nivoa lošeg LDL holesterola kod ljudi koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni. Zamena zasićenih masti, poput onih koje se nalaze u mesu, sa mononezasićenim masnim kiselinama deo su činjenice koji mediteransku ishranu čini zdravom. Nezasićene masti podstiču dobro zdravlje, dok zasićene mogu da podignu nivo holesterola i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su i ranije, 2015. godine, sproveli meta-analizu 10 različitih studija koje su ispitivale odnos između avokada i holesterola. Otkrili su da, kada su učesnici konzumirali avokado umesto životinjskih masti, nivoi LDL holesterola i triglicerida u njihovoj krvi su se smanjili za -18,80 miligrama po decilitru (mg/dl). Trigliceridi su najčešća vrsta masti koja se nalazi u telu. Visok nivo triglicerida u kombinaciji sa visokim LDL ili niskim nivoom HDL povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Pored toga, istraživači su otkrili da avokado nije značajno smanjio nivo HDL holesterola. U svakom slučaju, konzumiranje avokada kao deo uravnotežene ishrane sa manje životinjskih masti može pozitivno da utiče na nivo HDL holesterola.

Superhrana ne mora nužno da dovede do značajnih zdravstvenih koristi

Autorka studije dr Alice H. Lichtenstein primetila je da dodavanje superhrane ili zdrave hrane u ishranu ne mora nužno da dovede do značajnih zdravstvenih koristi.

Studija je otkrila da jednostavno dodavanje superhrane u smislu masti i hranljivih materija, u ovom slučaju, avokada, u nečiju ishranu nije rezultiralo kliničkim prednostima. Međutim, nije bilo negativnih efekata, a to je bilo povezano sa dobrom, poboljšanim kvalitetom celokupne ishrane – naglasila je dr Lichtenstein.

Treba napomenuti da je ova studija imala neka ograničenja. Na primer, istraživači nisu prikupili podatke o lekovima koji učesnici uzimaju. Drugo, spitivane osobe posmatrane su samo tokom 6 meseci, a duži vremenski okvir mogao je možda da pokaže i različite rezultate, posebno u pogledu visceralnog masnog tkiva. Takođe, studija je sprovedena tokom pandemije covid 19, koja je možda uticala na živote učesnika.

– Važna poruka studije je da fokusiranje na pojedinačnu hranu nije zamena za održavanje zdravih obrazaca ishrane u celini. Uz to, bez obzira na bilo kakvu skromnu korist od holesterola, sve što podstiče ljude da konzumiraju više voća i povrća kao deo sveukupne uravnotežene ishrane je dobrodošlo – istakao je dr Brian Power.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo